A nyár közepén, ki ne szeretne időt tölteni a barátaival!?
Nem kell hozzá más, csak egy jó hely, pár üveg sör és persze egy nagy csomó kaja!

És ha nyári buli, akkor nincs is jobb választás a házi készítésű hamburgernél, legyen a helyszín egy belvárosi lakás, egy balatoni nyaraló vagy egy vidéki ház nagy kertje!

Hozzávalók 4 főre:

Hamburger hús:

  • 500 g darált marhahús
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 közepes fej reszelt lilahagyma
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál worcestershire szósz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 4 evőkanál olaj a sütéshez
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

További hozzávalók:

  • 4 db édes hamburger buci
  • 3 db paradicsom
  • 2 db közepes lilahagyma
  • egy fél fej jégsaláta
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 30 dkg édesburgonya
  • étolaj
  • ketchup
  • fanyárs

A hamburgerhús elkészítése:

  1. Rakjuk keverőtálba a marhahúst, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a lilahagymát, üssük hozzá a tojássárgáját és ízesítsük worcestershire szósszal, dijoni mustárral, ketchup-pal, sóval és borssal.
    Gyúrjuk össze alaposan, majd osszuk négyfelé.
    Formázzunk belőle 1 centiméter vastag korongokat és sütésig tartsuk hűtőben.

  1. Ha otthon készítjük, forró serpenyőben, kevés étolajjal, hirtelen süssük mindkét oldalát 1.5 percig, majd alufóliával lefedve a legkisebb lángon süssük még mindkét oldalát körülbelül 3-4 percig.
    A lilahagymát is nyugodtan süssük meg a hús mellet a serpenyőben, nem kell hozzá sok idő és a sütés nagyon kellemes, karamell utóízt kölcsönöz a lilahagymának.

  1. Szabadban grillezve nem szükséges olajat használnunk, valamint a fólia alatti sütésnek sincs létjogosultsága.
    Ebben az esetben is hasonló a hús sütési ideje, ügyeljünk azonban arra, hogy az elején egy kicsit megkérgesedjen és csak azután fordítsuk meg, megelőzve ezzel a hús szétesését.

A hamburger összeállítása:

  1. Alaposan mossuk meg a paradicsomot, egy pár jégsalátalevelet, pucoljuk meg a lilahagymát és szeleteljük tetszőleges méretűre.
     
  2. Folyóvíz alatt tisztítsuk meg az édesburgonyákat és vágjuk fél centiméter vastag szeletekre.
    Ha otthon készítjük, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg étolajjal és sózzuk ízlés szerint.
    Előmelegített sütőben 185 fokon 30-40 perc alatt süssük készre.
    Én egyszer átforgattam a krumplikat, mert szeretem ha jól megpirul minden oldala. Attól sem kell megijedni, ha egy-egy vékonyabb rész kissé feketére sül, én például kifejezetten szeretem.
    Ha szabad tűzön készítjük, használhatunk alufóliából készült sütőtálcát és a hamburgerhússal együtt megsüthetjük a faszenes grillrácson.
     
  3. Ha minden hozzávaló elkészítésével megvagyunk, vágjuk ketté a bucikat és pirítsuk meg a közepüket.
    Kenjük meg az alját ketchup-pal és halmozzuk rá a jégsaláta csíkokat.
    Helyezzük a salátára a forró húst, szeleteljünk rá sajtot, rakjuk rá a paradicsomot, majd a pirított lilahagymát.
    Fedjük le az egészet a buci tetejével és szúrjunk bele egy hurkapálcikát.
    Tálaljuk a frissen sült édesburgonyával és fogyasszuk egészséggel.

Jó étvágyat kívánok :)