Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Túrógombóc citromos édes tejföllel

Nem hiszem, hogy van jobb befejezése egy magyaros ételsornak, mint a túrógombóc, és azt is elárulom, hogy miért.

Számomra ez az a desszert, amit bármikor, bármilyen mennyiségben képes vagyok fogyasztani. Ha úgy érzem, már egy falat sem fér belém, de a pocakom azt mondja, jól esne valami édes desszert, rögtön a túrógombóc jut eszembe, hiszen nagyon gyorsan elkészül és nem kell hozzá sok alapanyag.

Egy alkalommal csak azért főztem túrógombócot egy külföldi barátomnak, hogy bemutathassam, milyen fontos a magyaroknak a tejföl, és úgy vélem ez az az étel, amihez a legjobban illik.

desszert túró búzadara tojás citrom só tejföl zsemlemorzsa étolaj vaj porcukor ebéd vacsora főzés konyha

Hozzávalók 6 főre:

  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 15 dkg búzadara
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja és a felének leve
  • 1 csipet só
  • 240 g 20%-os tejföl
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 dl étolaj vagy 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:


1. Rakjuk magasfalú keverőtálba a túrót, üssük hozzá a tojásokat, adjuk hozzá a csipet sót, a búzadarát és a porcukor felét. Egy fakanállal keverjük alaposan össze és fóliával lefedve pihentessük 40 percet.

2. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és rakjuk bele a zsemlemorzsát. Kis lángon folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára és rakjuk félre hűlni.

3. Fogjunk egy sűrű lyukú szűrőt vagy inkább szitát és helyezzük egy kisebb tálra. Rakjuk a szitába a tejfölt és hagyjuk 10 perc alatt kicsöpögni a benne lévő savót.
Ezután öntsük ki a savót a tálból és rakjuk bele a lecsöpögött tejfölt. Reszeljük hozzá a citrom héját és adjuk hozzá a citrom levének felét a porcukorral együtt. Keverjük alaposan össze és rakjuk hűtőbe a tálalásig.

4. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a búzadarás túróból és rakjuk a lobogó vízbe. Forrástól számítva főzzük 5 percig, amíg fel nem jön a víz tetejére, majd szedjük ki a pirított morzsára és forgassuk meg benne alaposan a gombócokat.

Tálaljuk a citromos tejfölünkkel és porcukrozzuk meg alaposan.
Én személy szerint nagyon szeretem házi baracklekvárral is!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Citromkrémes - kesudiós csokis muffin

Mindig is nagy kedvenceim voltak a cupcake-ek, hiszen nagyon sok féle képpen elkészíthetőek. Elsőre furcsa párosításnak tűnhet a sós kesudió és az édes citromkrém, de higgyetek nekem, az egész család odáig lesz érte.

Az sem baj, ha nagy mennyiségben készíted el, hiszen a siker garantált, és biztos vagyok benne, hogy nem fog belőle maradni.

A muffin hozzávalói 12 db-hoz:
 

  • 4 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor (nagyjából 2 evőkanál)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 3 dkg pirított sós kesudió

A krém hozzávalói:
 

  • 200 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és a felének leve

A muffin elkészítése:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra – villanysütőnél használjunk légkeverés funkciót.
     
  2. Üssük tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és gépi habverővel keverjük habosra, a legmagasabb fokozaton, körülbelül 2 percig.
     
  3. Ha ezzel végeztünk, szitáljuk hozzá a lisztet a kakaóporral és a sütőporral, majd adjunk hozzá egy csipet sót.
     
  4. A robotgéppel jól dolgozzuk össze, majd adagoljuk 12 felé a muffin papírral bélelt tepsibe.
     
  5. Az előmelegített sütőben süssük 18 percig és miután elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítése:
 

  1. Verjük kemény habbá a tejszínt, majd adjuk hozzá a mascarpone-t, a porcukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd alaposan dolgozzuk össze robotgép segítségével.
     
  2. Ha elkészültünk, töltsük habzsákba és nyomjunk nagy puffokat a kihűlt muffinok tetejére.

Díszítsük a pirított kesudióval és hűtsük le hűtőben, vagy fogyasszuk azonnal.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Húsvéti zöldségleves

Hogy ne vesszen kárba a húsvéti sonka értékes főzőleve, az én javaslatom a következő: készítsünk egy könnyed tárkonyos zöldséglevest a főzőlé felhasználásával.

Az elkészítése igazán nem nehéz, és amikor a család már elég sonkát, tojást és kalácsot fogyasztott az ünnepek alatt, itt az ideje, hogy egy – a gyomor számára is kevésbé megterhelő – levessel folytassuk az otthon töltött napok étkezéseit.
Biztos vagyok benne, hogy az egész család hálás lesz egy ilyen üdítően friss levesért.

sárgarépa  leves  petrezselyemgyökér  burgonya  vöröshagyma  tárkony  fokhagyma  citrom  liszt  tejszín  só  bors  ebéd  vacsora

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-2 szál sárga- és fehérrépa
  • 20 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss vagy 2 teáskanál szárított tárkony
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 liter átszűrt sonka főzőlé
  • bors

Elkészítés:

  1. A répákat és a burgonyákat tisztítsuk meg és daraboljuk 1x1 cm-es kockákra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, majd az olívaolajon, a zúzott fokhagymával együtt, pirítsuk üvegesre.
    Adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, az apróra vágott tárkonylevelet, a megmosott citrom reszelt héját, majd 4-5 percig gyakran kevergetve pirítsuk.
     
  2. Húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a lisztet, majd alaposan keverjük össze. Öntsük fel a sonka főzőlevével, és helyezzük vissza a tűzhelyre.
     
  3. Lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket, ízesítsük borssal, ha szükséges, sóval is. Figyeljünk, hogy a leveshez adott sonkalé is sós.
    Amikor minden puhára főtt, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a tejszínt és facsarjuk bele a citrom levét. Forrón tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Ünnepi csokoládétorta Húsvétra

Ez a torta a csokoládé szerelmeseinek hozza el igazán a húsvét ünnepi hangulatát.
Rengeteg csokival, a közepén vastag mascarpone krémmel és illatozó narancshéjjal csábítja a jóllakott vendégeket az asztal köré. Amiben biztos vagyok: senki nem fog ellenkezni!

húsvét  tojás  csokitorta  liszt  sütőpor  só  porcukor  kakaópor  narancs  citrom  étcsokoládé  tejcsokoládé  habtejszín  mascarpone  desszert  sütemény

Hozzávalók 16 szeletes tortához:

  • 8 tojás
  • 27 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 2,5 dl (cukrozatlan) habtejszín
  • 50 dkg mascarpone sajt

Elkészítés:

  1. A torta bevonásához szükséges krémhez egy kisebb lábasban melegítsük forróra a tejszínt, húzzuk le a tűzről, és szórjuk bele az apróra tört tej- és étcsokoládét. Hagyjuk dolgozni a meleg tejszínt, és pár perc elteltével egy habverővel alaposan keverjük össze. Szobahőmérsékleten gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni.
     
  2. A töltelékhez a mascarponét alaposan keverjük össze 3 dkg porcukorral, a citrom héjával és levével majd tegyük hűtőbe.
     
  3. A piskótához mérjük ki a lisztet, a kakaóporral együtt szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sütőport. Válasszuk ketté a tojásokat, a sárgáját a porcukor háromnegyedével, a narancs reszelt héjával és levével habosítsuk fel.
     
  4. A fehérjét a maradék porcukorral és csipet sóval verjük kemény habbá és forgassuk óvatosan a felvert tojássárgájához. Több részletben adjuk hozzá a kakaóporos lisztet, és könnyed mozdulatokkal keverjük össze.
     
  5. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük 175 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 35 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen megsült-e.
     
  6. A formából kivéve hagyjuk rácson kihűlni, majd vágjuk ketté középen, és az alsó lapot kenjük meg a mascarponés krémmel. Helyezzük rá a másik piskótalapot és fedjük be az egészet a csokoládés-tejszínes krémmel. Úgy oszlassuk el a krémet, hogy vastagon jusson a tetejére, de az oldalára is jusson bőségesen. Mintázzuk a tetejét egy kanál segítségével, úgy, hogy a kanál domború felével kis csúcsokat formázunk a csokikrémből.

Tipp: tálalásig tartsuk hűtőben, majd szeleteljük forró vízbe mártott késsel.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Ropogós lazac pesztós pappardellével

Ritkán eszem halat, pedig tudom, hogy nagyon egészséges.
Amikor nagyobb bevásárlóközpontokban járok és látom a frissen jégre rakott lazacfilét, nem tudom otthagyni, úgy érzem, most jött el az a nap, amikor lazacot kell ennem.

Gyorsan elkészíthető és nem csak a tésztát ajánlom nektek köretként, lehet egy friss saláta is, amihez egy olívaolajos, mézes-fehérborecetes öntet kíválóan illik.

lazac  ropogós  pappardelle  pesztó  hal  vacsora vaj ebéd gyors egyszerű tészta olívaolaj citrom pasta villámgyors só

Hozzávaók 4 főre:
 

  • 50 dkg lazac
  • 2 dkg vaj
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg pappardelle tészta
  • 1 db citrom cikkekre szeletelve
  • 3 evőkanál frissen készített pesztó egy főnek, egy adag tésztára
  • só, bors


Elkészítés:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Szeleteljük négy egyenlő részre a lazacfilét és mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk meg. Melegítsük fel az olívaolajat a vajjal együtt egy serpenyőben, majd amikor a vaj kicsit habzani kezd, azzal jelzi hogy sütésre kész.
     
  2. Bőrös felével rakjuk a szeletet a forró serpenyőbe és süssük két percet a forró olajban közepes lángon.
     
  3. Majd szedjük ki tepsire a szeleteket és rakjuk a 200 fokos sütőbe 10 percre.

    Villámgyors és egyszerű!
     

Főzzük ki a tésztát és rakjuk egy olívaolajjal felmelegített serpenyőbe a tűzhelyre, majd adjuk hozzá a pesztót és forgassuk át gyorsan.
Halmozzuk a tányérra és rakjunk a tetejére egy lazacszeletet. Frissen borsozhatjuk és adhatunk mellé citromot.

lazac  ropogós  pappardelle  pesztó  hal  vacsora vaj ebéd gyors egyszerű tészta olívaolaj citrom pasta villámgyors só

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek