Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tradícionális gulyásleves

A gulyáslevesről az jut eszembe, hogy ez az az étel, amelyet az év bármely szakaszában készíthetünk, mindig ugyanolyan jól esik.

Amikor a nyári melegben, vagy tavasszal a szabadban szeretnénk bográcsozni a tűz körül, barátainkkal vagy családunkkal az ötletelés nem lesz túl hosszú, hogy gulyáslevest készítsünk.
A közös főzéshez ez a legjobb választás.
A téli és őszi időszakban arra vágyunk, hogy felmelegítsen bennünket egy finom, meleg gulyásleves.
Tradícionális, finom, egy igazi magyar specialitás.

Ebben a hónapban 4 olyan recepttel készülök nektek, melyeket valamennyien ismertek, de ha még nem találtátok meg az "igazit", vagy még sosem készítettétek el egyedül, bízzatok bennem, és próbáljátok ki őket!

gulyásleves marhalábszár vöröshagyma fűszerpaprika fokhagyma paprika paradicsom kenyér erőspaprika sárgarépa petrezselyemgyökér petrezselyem burgonya zellergumó étolaj sertészsír fűszerkömény só bors babérlevél leves ebéd vacsora egytálétel

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 60-70 dkg marhalábszár
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 15 dkg petrezselyemgyökér
  • 20 dkg burgonya
  • fél zellergumó
  • 2 db tavaszi paprika
  • 3 db paradicsom
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 4 db babérlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • őrölt bors
  • víz

Elkészítése:


1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, vágjuk apró kockákra a hagymát, a répát és a petrezselyemgyökeret szeleteljük fél centiméteres karikákra, a tavaszi paprikát és a paradicsomot pedig aprítsuk 1x1 centiméteres kockákra. A burgonyát és a zellert vágjuk valamivel nagyobb, 1,5-2 centiméteres kockákra.

2. Alaposan mossuk meg a marhalábszárat és vágjuk 2x2 centiméteres kockákra.

3. Forró zsiradékban pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát.
Öntsük fel 1,5-2 dl vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett a vizet elforralva pirítsuk zsírjára a hagymát.
Dobjuk rá a paradicsomot és a tavaszi paprikát, majd nagy lángon
kevergetve pároljuk puhára.

4. Adjuk hozzá a marhalábszárat és folyamatosan kevergetve hagyjuk felforrni, majd közepes lángon főzzük körülbelül 50 percig. Fűszerezzük az őrölt köménnyel és a babérlevelekkel.

5. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, reszeljük bele a fokhagymát és rakjuk a fazékba a többi zöldséget is.
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a hozzávalókat és hagyjuk lassan felforrni.

6. Forrás után ízesítsük sóval és borssal, szórjuk meg friss petrezselyemmel és körülbelül 25-30 perc további főzés után már tálalhatjuk is a gőzölgő levest.

Ne felejtsünk el mellé hegyes erőspaprikát és friss kenyeret kínálni.

Jó étvágyat kívánok! ☺

0 Tovább

Vörösboros marhapörkölt

Fogadjátok szeretettel az e havi tradícionális magyaros receptjeim közül a következő remekművet! Pörkölt!

Szinte biztos vagyok benne, hogy mindannyian készítettetek már pörköltet, de azért bízom benne, hogy ebben a receptben is tudok valami újat mutatni nektek.

Nem tudom, kerültetek-e már olyan helyzetbe, amikor egy nagy családi összejövetelen túl sokszor fogadtátok el a nagypapa vagy a nagybácsi által kínált házi pálinkát, és úgy éreztétek gyorsan enni kéne valamit, ami felszívja a rengeteg alkoholt.

Szerintem ilyenkor nincs is jobb választás, mint egy nagy tál pörkölt, egy szelet friss kenyérrel.
Már az elkészítése is egy jó program, ami összehozza a barátokat és a családot, nem is beszélve az érzésről, mikor elkészül, és mindenki izgatottan belekezd a nagy fazék (vagy bogrács) elfogyasztásához!
 

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 1 kg marhalábszár
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 4 db tavaszi paprika
  • 6 db paradicsom
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 4 teáskanál fűszerpaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 6 db babérlevél
  • őrölt bors

Elkészítése:


1. Pucoljuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, mossuk meg a
paprikát és a paradicsomot, majd külön-külön minden alapanyagot vágjunk apró kockákra. Forró zsiradékban pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Öntsük fel 1,5-2 dl vízzel, majd a vizet elforralva pirítsuk zsírjára folyamatos kevergetés mellett.
Dobjuk rá a paradicsomot és a tavaszi paprikát, majd nagy lángon
kevergetve pároljuk puhára.

2. Vágjuk le tetszőlegesen az inas részeket a marhalábszárról, de
természetesen hagyjunk is rajta keveset, mert a hosszas főzés alatt
megpuhul és az abból kioldódó kötőanyag fogja még szaftosabbá
tenni a pörköltünket.

3. Vágjuk 2x2 cm-es kockákra a marhalábszárat és rakjuk az elkészült lecsós pörköltalapunkhoz. Folyamatosan kevergetve kezdjük el párolni a húst nagy lángon, majd hagyjuk, hogy magától eresszen levet.
Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, majd csak ezek után reszeljük hozzá a fokhagyma gerezdeket és fedő alatt folytassuk tovább a főzést közepes lángon. Ne felejtsük el folyamatosan kevergetni, a főzési idő maximum 1,5 óra.

4. Amire nagyon kell figyelnünk, hogy a hús által eresztett lé el fog főni, ezért a főzési idő felénél már elég szaftos lesz, viszont a hús még kemény marad, ekkor adjuk hozzá a vörösbort.
Ezzel a 3 dl borral pótoljuk majd az elforrt vizet és kapjuk meg azt a kellemes vörösboros ízt, amelyre vágyunk.
Az így hozzáadott folyadékban fogjuk lassú tűzön készre főzni a pörköltünket. A végén ízesítsük sóval, a bors pedig a főzési folyamat bármelyik szakaszában hozzáadható.

Én vajas galuskát készítettem mellé köretnek, ajánlom még rizzsel vagy friss kenyérrel!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Lasagne a`la Roberto

Most a párom lasagne receptjét hoztam el nektek, amiben nincs semmi csavar, nyakatekert mozdulat és ismeretlen fűszer, viszont van benne szeretet és lelkesedés, alaposság és humor.

A legutóbbi alkalommal például, amikor a tesójával közösen fogtak hozzá, nem aprózták el, egy kisebb és egy nagyobb tepsivel is készítettek.
Addig ment a sakkozás a sütőben, amíg a nagy ide-oda pakolgatás közben a nagyobb tepsi kicsit tovább maradt a sütő alsó felében, így az alsó része picit odakapott.

Másnap, késő este vendégek érkeztek, akiknek már be volt harangozva az ízletes lasagne.
Nekik maradt a nagyobb tepsi, mert mi napközben nekikezdtünk a kisebbnek.

Valójában csak én tudtam, hogy a nagyobb tepsi alja kicsit odakapott, nem tudtam ellenállni, így már korábban belekóstoltam.
Amint megtudták az éhes vendégek, ment is egyből a harc, kié legyen a ropogós rész és sorra hagyták el a vendégek száját az „Én a tiédet is megeszem, ha te nem szereted!” mondatok.

Én szeretem ha ropog, és Ti? ;)

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Hozzávalók 8 főre:
 

  • 80 dkg marha darált hús
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 7 dl paradicsomszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 500 g lasagne tészta
  • 200 g reszelt parmezán sajt vagy füstölt sajt
  • bazsalikom ízlés szerint, frissen vagy szárítva

A besamel mártás hozzávalói:
 

  • 10 dkg vaj
  • 3  púpozott evőkanál finomliszt
  • 7 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fehérbors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
     

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Elkészítés:

  1. Vágjuk nagyon apró kockákra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a bazsalikomleveleket.
    Rakjuk a hagymához a darálthúst és nagy lángon pirítsuk addig, amíg ki nem fehéredik.
    Mielőtt teljesen elkészülne a hús sózzuk, borsozzuk és öntsük hozzá a paradicsomszószt.
    Főzzük lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 20 percig.
    Kóstoljunk folyamatosan és ízesítsük, ha szükséges.
     
  2. Közben készítsük el a besamel mártást.
    Olvasszuk fel a vajat és rakjuk bele a lisztet, kis lángon kevergetve pirítsuk 2-3 percig. Ezt hívják világos vajas rántásnak, amit felöntünk majd langyos tejjel és egy habverő segítségével folyamatosan kevergetve felforralunk.
    Közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg reszelt szerecsendióval. Amint sűrűsödik, lassan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet és 1 percig forraljuk, hogy ne maradjon lisztízű.
     
  3. Válasszunk egy olyan tepsit ami inkább közepes mint nagy és magasfalú. Nyugodtan belepróbálhatjuk a tésztalapot és számolgathatunk, mennyi kell majd egy réteghez és ha nem illeszkedik a forma, akkor nyugodtan törjünk le a tésztalapokból.
     
  4. Amint készen vagyunk, kezdhetjük a rétegezést:
  • egy réteg tészta
  • egy réteg paradicsomos szósz és besamel mártás (össze is keverhetjük, én jobban szeretem külön rakni, így egy kicsit rusztikusabb)
  • egy réteg tészta, és így tovább

Az utolsó réteghez keverjük össze a paradicsomos szószt a maradék besamel mártással.
Ezt terítsük szét a tetején és szórjuk meg alaposan sajttal. Előmelegített sütőben 180 °C-on maximum 30 percig süssük, amíg a sajt barnára nem pirul a tetejére.

Tipp: Mielőtt elkezdem a tepsibe rakni a tésztát és a mártásokat, én egy kis merőkanálnyi paradicsomszószt oszlatok el a tepsi alján, hogy sütés után könnyebb legyen majd kiszedni az ízletes lasagne kockákat :)

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek