Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Túrógombóc citromos édes tejföllel

Nem hiszem, hogy van jobb befejezése egy magyaros ételsornak, mint a túrógombóc, és azt is elárulom, hogy miért.

Számomra ez az a desszert, amit bármikor, bármilyen mennyiségben képes vagyok fogyasztani. Ha úgy érzem, már egy falat sem fér belém, de a pocakom azt mondja, jól esne valami édes desszert, rögtön a túrógombóc jut eszembe, hiszen nagyon gyorsan elkészül és nem kell hozzá sok alapanyag.

Egy alkalommal csak azért főztem túrógombócot egy külföldi barátomnak, hogy bemutathassam, milyen fontos a magyaroknak a tejföl, és úgy vélem ez az az étel, amihez a legjobban illik.

desszert túró búzadara tojás citrom só tejföl zsemlemorzsa étolaj vaj porcukor ebéd vacsora főzés konyha

Hozzávalók 6 főre:

  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 15 dkg búzadara
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja és a felének leve
  • 1 csipet só
  • 240 g 20%-os tejföl
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 dl étolaj vagy 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:


1. Rakjuk magasfalú keverőtálba a túrót, üssük hozzá a tojásokat, adjuk hozzá a csipet sót, a búzadarát és a porcukor felét. Egy fakanállal keverjük alaposan össze és fóliával lefedve pihentessük 40 percet.

2. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és rakjuk bele a zsemlemorzsát. Kis lángon folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára és rakjuk félre hűlni.

3. Fogjunk egy sűrű lyukú szűrőt vagy inkább szitát és helyezzük egy kisebb tálra. Rakjuk a szitába a tejfölt és hagyjuk 10 perc alatt kicsöpögni a benne lévő savót.
Ezután öntsük ki a savót a tálból és rakjuk bele a lecsöpögött tejfölt. Reszeljük hozzá a citrom héját és adjuk hozzá a citrom levének felét a porcukorral együtt. Keverjük alaposan össze és rakjuk hűtőbe a tálalásig.

4. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a búzadarás túróból és rakjuk a lobogó vízbe. Forrástól számítva főzzük 5 percig, amíg fel nem jön a víz tetejére, majd szedjük ki a pirított morzsára és forgassuk meg benne alaposan a gombócokat.

Tálaljuk a citromos tejfölünkkel és porcukrozzuk meg alaposan.
Én személy szerint nagyon szeretem házi baracklekvárral is!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Tortillába tekert sonkás omlett

Szerintem nincs is finomabb reggeli egy ropogós köntösbe öltöztetett sonkás omlettnél.                                                     
Akkor szoktam igazán lelkesen készíteni, amikor barátok érkeznek vendégségbe és azt vettem észre, hogy nagyon hálásak, mert napközben olyan üzeneteket kapok tőlük, hogy hatalmas lendületet adott a tortillás omlett, a nap kezdéséhez.

Nem mellesleg nagyon finom és különleges.

Most itt a recept, hogy Ti is hasonló örömet szerezhessetek barátaitoknak és szeretteiteknek.

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 db tojás
  • 16-18 cm-es átmérőjű kukoricalisztből készült tortillalap 
  • ¼ sárga kaliforniai paprika
  • 1 kisebb fejű lilahagyma
  • 5 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 dl 20%-os zsírtartalmú tejföl 
  • 3 evőkanál étolaj
  • 3 dkg gouda vagy füstöltsajt
  • bors

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a zöldségeket és pucoljuk meg a lila hagymát. Aprítsuk apró kockákra a paprikát, a lila hagymát és a sonkát. 

  1. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat és a tojások kivételével pirítsuk meg benne az összes hozzávalót. Közben üssük tálba a tojásokat, adjunk hozzá egy csipet sót és villával verjük fel.
     
  2. Öntsük a serpenyőbe a megpirult hozzávalókhoz és lefedve, kis lángon süssük készre. Nem szükséges a megfordítással bajlódni, hiszen a fedő alatti párában hamar elkészül az omlett felső része is.
     
  3. Amint látjuk, hogy az omlett már a szélein is megpirult, egy lapos fakanállal óvatosan emeljük meg azt, és engedjük, hogy a még nyers tojás befolyjon alá. Fontos, hogy kis lángon süssük, így nem fog megégni az omlett!
     
  4. Amikor elkészültünk, felezzük meg a serpenyőben az omlettet és helyezzük a feleket egy-egy tortillalapra. 
    Reszeljünk mindkettőre sajtot, majd hajtsuk be a lap két szélét és tekerjük fel.
    A párom sajnos sokszor esik abba a hibába, hogy túl sok omlettet szeretne a tortillalapba tölteni, és mikor megpróbálja összetekerni, szétesik.
    Fontos, ha úgy érezzük ez már túlzás, és nem tudnánk összetekerni, inkább tegyünk bele kevesebb omlettet, és akár tálaljuk külön, vagy tegyük félre holnapra J
     
  5. Gyújtsuk be újra a lángot a serpenyő alatt és a behajtott résszel lefelé helyezzük őket a forró serpenyőbe. Így elkerülhető, hogy a feltekert tortilla szétessen, hiszen a behajtott részeknél, tulajdonképpen „összeforr” a lap két széle.
    Mindkét oldalát süssük fél percig és tálaljuk sok-sok friss zöldséggel.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Cheddar sajtos tojásos muffin

Abban a korban élünk, amikor az internet nyújtotta világ ellep bennünket a jobbál jobbnak hangzó és tűnő receptekkel és videókkal.
Ugyanakkor egy, a konyhában kevésbé tapasztalt „szakács” – bár egyszerűnek tűnhet a videó és a recept – könnyedén elronthatja, hiszen ezek a videók általában csak pár percesek és nem fejtik ki részletesen a recepteket.

Ennek az ételnek az elkészítését is egy internetes videó ihlette.
Azon gondolkodtam, mivel is lehetne több ez a recept és mi lenne az a plusz, amivel a sajátomra formálhatnám.

A videós recept vajas tésztát használt, amit én – akár boltban is kapható – pizzatésztára cseréltem.

A receptben csak tojás és sajt szerepelt, én sonkát is adtam a töltelékhez, valamint egy kevés szárított oregánót és készítettem hozzá fokhagymás tejfölt is. 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 6 db tojás
  • 250 g előre elkészített pizzatészta
  • 15 dkg sonka
  • 10 dkg cheddar sajt
  • ½ teáskanál oregánó
  • koktélparadicsom a díszítéshez

Fokhagymás tejföl hozzávalói és elkészítése:

  • 2,5 dl 20%-os zsírtartalmú tejföl 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só

  1. Rakjuk keverőtálba a tejfölt, reszeljük bele a fokhagymát és sózzuk meg.
    Alaposan keverjük össze és rakjuk hűtőbe a tálalásig.

A tojásos muffin elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra és vajazzuk ki a muffin tepsit.
  2. Csomagoljuk ki a pizzatésztát és helyezzük egy lisztezett deszkára.
    Hajtsuk ki a papírból és vágjuk 12 egyforma kockára. Béleljük ki a muffin tepsi gödröcskéit a tészta kockákkal és rakjuk félre pihenni.
  3. Vágjuk fel a sonkát, reszeljük le a sajtot és üssük tálba a tojásokat, majd kevés sóval és az oregánóval verjük fel alaposan.
  4. Merőkanál segítségével osszuk el a felvert tojást a tésztával bélelt tepsibe. 
  5. Osszuk el a felkockázott sonkát a muffinokba és a tetejüket szórjuk meg a reszelt sajt felével.
  6. Rakjuk az előmelegített sütőbe és süssük 35 perc alatt készre. 

Miután kivettük a sütőből, még melegen szedjük ki a tepsiből és szórjuk meg a maradék sajttal. Tálaljuk a lehűtött fokhagymás tejföllel, díszítésnek pedig használhatunk koktélparadicsom cikkeket is.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Juhtúrós sztrapacska

Egy igazi klasszikus amiről mindig csak beszélünk és amikor elkészül, nem lehet abbahagyni.

Nem olyan régen Prágában jártam, és lépten-nyomon azt tapasztaltam, hogy a cseh konyha nagyon hasonló a magyar konyhához.

Az ízek ismerősek voltak, mégsem ugyanolyanok, mint itthon.

Ott kaptam az ihletet, hogy főzzek egy finom juhtúrós sztrapacskát.

Én egyszerűen imádom, nézzük, hogy készül!

vacsora ebéd póréhagyma lilahagyma sztrapacska juhtúró tejföl burgonya tojás liszt só szalonna vöröshagyma

Hozzávalók 6 főre:

  • 80 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 40 dkg juhtúró
  • 2 dl 20% zsírtartalmú tejföl
  • póréhagyma és lilahagyma díszíteni

Elkészítése:

  1. A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük finomra. Adjunk hozzá egy csipet sót, és hagyjuk állni 10 percig, majd nyomkodjuk ki a levét.
     
  2. A kinyomkodott burgonyát keverjük össze a tojással, liszttel és annyi vízzel, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk.
    Szaggassuk ki enyhén sós, lobogó vízbe.
    Ha feljött a víz tetejére, főzzük további 2 percig, majd szűrjük le, de a főzővízből egy decit tegyünk félre.

  1. A szalonnát egy serpenyőben pirítsuk meg, és szűrőlapáttal vegyük ki.
    A visszamaradt zsírba tegyük bele az apró kockára vágott hagymát, és pirítsuk meg rajta.
    Adjuk hozzá a juhtúrót, a tejfölt, és keverjük el.
    Öntsük hozzá a félretett főzővizet, és főzzük össze vele.

  1. Tegyük bele a sztrapacskát, forgassuk össze, majd tálaljuk ki.
    Pirított szalonnával és extra tejföllel kínáljuk.
    Díszítsük póré – és lilahagymával.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Rántott tofu kuszkusszal és kéksajtmártással

Nagyon szeretem a rántott húst, sőt szinte minden panírozott ételt és van, amikor úgy érzem szívesen kipróbálnék valamit, ami nem része a mindennapos étkezéseimnek.

Szeretem a vegetáriánus és vegán konyhát, volt, hogy tofuból készült gyros-t ettem. Ezért is döntöttem úgy, hogy most egy hús nélküli receptet osztok meg Veletek.

Ha úgy érzitek hús nélküli ételre vágytok, akkor ezt a receptet szívből ajánlom Nektek, hiszen olykor kell ez a fajta ízkaland is!
 

ebéd vacsora kuszkusz kéksajt kéksajtmártás rántott tofu tojás liszt zsemlemorzsa étolaj kókuszzsír gorgonzola rokfort tejföl só bors vaj olívaolaj

Rántott tofu hozzávalói 4 főre:

  • 40 dkg natúr vagy ízesített tofu
  • 2 db tojás
  • liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • 3-4 dl étolaj vagy kókuszzsír a sütéshez

Rántott tofu elkészítése:

  1. Vágjuk fel tetszés szerinti méretűre a tofut (én kisebb, háromszög formát választottam) és verjük fel a tojást egy tálban. Szokásos módon panírozzunk most is, mint általában.
     
  2. Forgassuk lisztbe a tofut, majd a felvert tojásba és a végén a zsemlemorzsába. A panírozás befejeztével melegítsük fel az olajat 180 fokra és süssük benne pillanatok alatt aranybarnára a tofunkat.
     
  3. Tálaljuk frissen a kuszkusszal és kéksajtmártással.
    Biztos siker, mindenkinek ízleni fog!

Kéksajtmártás hozzávalói 4 főre:

  • 10 dkg gorgonzola vagy rokfort sajt
  • 140 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • só és bors

Kéksajtmártás elkészítése:

  1. Rakjunk minden hozzávalót egy magasfalú tálba és egy merülőmixer segítségével mindent turmixoljunk össze.
     
  2. Rakjuk hűtőbe pihenni és külön edénybe tálaljuk a rántott tofu mellé.

Kuszkusz hozzávalói 4 főre:

  • 1 bögre kuszkusz (250g)
  • 1 bögre forró víz
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 nagy csipet só

Kuszkusz elkészítése:

  1. Öntsük egy hőálló tálba a száraz kuszkuszt. 4 személyre körülbelül egy bögrényit (2,5 dl vagy kb. 250 g) számoljunk.
     
  2. Öntsük fel ugyanannyi forró vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat és sózzuk meg.
     
  3. Zárjuk le légmentesen egy darab műanyag fóliával az edényt és hagyjuk a gőzben párolódni a kuszkuszt.
    Látni fogjuk, ahogy 5 perc alatt magába szívja a forró vizet és semmi más dolgunk nem lesz, mint egy villával felkeverni.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Amire soha nem mondok nemet! Kakaóscsiga reggelire


Egy közösségi oldalon megosztott videón láttam, hogy lehet szépen felszeletelni egy kelt tésztát.
A rutin, a tapasztalat és az évek...
Ez most itt mind szertefoszlott, ugyanis előtérbe került a leleményesség.

A videóban a nyers kakaóscsiga-szeletek parádésan hullottak alá a vágódeszkára. Nem lettek megnyomorgatva és nem kellett azon aggódni, elég éles-e a kés ahhoz, hogy szépen elszelje a tésztát.
Ajánlom nektek is ezt a módszert, mert nagyon egyszerű és nekem is tökéletesen bevált!

Tartsatok velem, és ismerjétek meg, én mire esküszöm, ha kakaóscsiga szeletelésre kerül a sor!

Ha pedig nem szeretnétek kelt tésztával készíteni, vegyetek nyugodtan vajas leveles tésztát a boltban, azzal is igazán mennyei.

Felkészültetek?

kakaóscsiga  desszert  liszt  cukor  kakaópor  porcukor vaníliás cukor vaj tojás tej tejföl élesztő margarin sütőpor csipet só szeletelés trükk reggeli

A tészta hozzávalói:
 

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál puha vaj vagy margarin
  • 1 csomag sütőpor (10g)
  • csipet só
     

A töltelék hozzávalói:
 

  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütési programon.

Elkészítés:
 

  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük.
    A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni a tésztát.
    Mikor összeállt, mivel kissé ragadni fog, adjunk hozzá egy kevés lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
    Konyharuhával leterítve, kelesszük 20 percig és amíg kel, készítsük el a tölteléket.
     
  2. A töltelékhez a cukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük (ha akad otthon egy vaníliarudam, akkor a felének a magját a töltelékhez kaparom, nagyon kellemes ízt ad neki).
     
  3. A  megkelt tésztát lisztezett deszkán lágyan átgyúrjuk, majd fél centi vékonyságúra és téglalap alakúra nyújtjuk.
    Megkenjük olvasztott vajjal, beletöltjük a kakaós masszát, majd ráöntjük a maradék vajat. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesen. eloszlatni, mert amikor feltekerjük majd egyenletesen szétterül.
     
  4. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük és 1,5-2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk.

Tipp: Szeletelés! Tehát az illető, akinek csak a kezét láttam, fogott egy körülbelül 30 cm-es fogselymet, ami remélhetőleg nem volt mentolos :D
A feltekert kakaóscsiga-rúd alá rakta, bemérte milyen vastagot szeretne szelni és egy hurkot formálva felül meghúzta a fogselymet. 

5. Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki, majd rátesszük a csigákat egymás között elég nagy távolságot hagyva.

6. Forró sütőben nagyjából 10-12 perc alatt készre sütjük. Semmiképp ne süssük túl, mert kiszáradhatnak!
Porcukorral megszórva melegen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Királygarnélás Quiche

királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma

Tavaly nyáron készítettem először quiche-t, akkor szalonnával és póréhagymával ízesítettem.

Egy egész francia menüsort kellett összeállítanom és a sok kísérletezés közben nagyon megszerettem ezt a receptet, mivel tulajdonképpen bármiből el lehet készíteni, ha elengedjük a fantáziánkat.
Ami mindig fontos, hogy legyen a receptben tojás és krémes tejföl. A sajt és a hús már csak korona ezen a könnyed finomságon.

Légy akár vegetáriánus, akár húsimádó, kapcsold be a sütőt, és süss velem egy fenséges quiche-t!

A tészta hozzávalói:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • kevés víz (5 cl)

A töltelék hozzávalói:

  • 3 db kaliforniai paprika; sárga, piros és zöld
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg garnélarák
  • 175 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 3 db tojás
  • só és bors

 királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma
 
A tészta elkészítése:

1. Készítsünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, egy kevés só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.

2. Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, nyújtsuk formára a tésztát és igazítsuk a formába. Ügyeljünk a szélekre is, kissé lógjanak rá a forma szélére, hogy sütés közben ne hajoljanak vissza. Süssük 10 percig 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg és tegyük félre.

A töltelék elkészítése:

1. Pirítsuk meg az olajon az apró kockákra vágott kaliforniai paprikákat 5 perc alatt, adjuk hozzá a cikkekre vágott vöröshagymát és belereszelve a fokhagymát pároljuk még 5 percig.

2. Adjuk hozzá a kiolvasztott garnélákat és pároljuk készre az egészet 2 perc alatt. Rakjuk félre, hagyjuk langyosra hűlni, és közben rakjuk tálba a többi hozzávalót.

3. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, rakjuk bele a tejfölt és a reszelt sajtot. Keverjük hozzá a langyosra hűlt kaliforniai paprikákat, dolgozzuk alaposan össze és öntsük az elősütött tésztára. Süssük 35 perc alatt készre 175 fokon.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek