A leves gyermekoromban a mindennapok része volt, az ebédek elengedhetetlen fogása.
Iskolás koromban kicsit megritkult a közös étkezések száma, ilyenkor ugyanis a menzán ebédeltünk, ahol sajnos nem mindig ízlett az étel.

A hétvégi húsleves azonban mindig ott volt az asztalon.
Szerintem most is nagyon fontos, ebben a rohanó világban egy finom leves, de az emberek sajnos egyre kevesebb időt tudnak főzésre fordítani a konyhában.

Én ezért is szeretem a gyors zöldségkrémleveseket, mert nem kell sokat pepecselni velük, és felettébb ízletesek.
Ami pedig feldobja ezt az egyszerű levest: egy különleges feltéttel bolondítjuk meg.
 

leves  ebéd  karfiol  karfolkrémleves  finom  egyszerű  gyors  garnélarák  só királygarnéla rák zöldségalaplé krémleves zöldségkrémleves burgonya vöröshagyma fokhagyma olívaolaj tejszín bors vaj

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 80 dkg karfiol
  • 20 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4-5 dl 20%-os főzőtejszín
  • só és bors
  • 2 db zöldségleveskocka (kihagyható)
  • 2 dg vaj
  • 20 dkg királygarnéla
     

Elkészítés:
 

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk a burgonyákat kockákra, a hagymát cikkekre, a fokhagymát szeletekre és szedjük rózsáira a karfiolt.
     
  2. Rakjuk az olívaolajat egy nagy fazékba és adjuk hozzá a megtisztított zöldségeket a hagymával és fokhagymával együtt. Nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk 8-10 percig.
     
  3. Ezek után öntsük fel annyi vízzel vagy zöldségalaplével, amennyi ellepi és közepes lángon főzzük puhára a zöldségeket. Közben sózzuk és borsozzuk, ha kedvünk van adhatunk hozzá zöldségleveskockát.
     
  4. Ha ezzel elkészültünk, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a tejszín felét és turmixszoljuk le. A maradék tejszínnel hígítsuk tetszőleges sűrűségűre a levest és ha még akarunk rajta lazítani kicsit, nyugodtan adjunk hozzá tejet.
     
  5. A végén elosztjuk a 2 dkg vajat a leves tetején, apró darabokban, hogy ne bőrösödjön a leves.

Feltétnek vajban és olívaolajban sütjük meg a királygarnélákat. Mindkét oldalát 1-1 percig magas lángon, a végén pedig sózzuk és borsozzuk.

Jó étvágyat kívánok! :)