Ez a tavaszi növény olyan színfolt a konyhában, amit érdemes különleges formában felhasználni.
Nagyon finommá teszi a burgonyát, de önmagában is fogyasztható.
Nyugtató hatása révén a tavaszi fáradtság és stressz leküzdésében is kiválóan alkalmazható.
Én kenyérbe sütöttem, de számtalan módon el lehet készíteni!
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg rétesliszt
- 30 dkg finomliszt
- 10 levél medvehagyma
- 1 evőkanál fenyőmag
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 2,5 dl langyos víz
- 1 tasak instant élesztő
Elkészítés:
- Mossuk meg a medvehagymát, fogjuk csokorba, és szeleteljük apróra. Melegítsük fel az olajat, dobjuk rá a fenyőmagot és a medvehagymát, keverjük fél percig, majd húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a sót. Hagyjuk kihűlni.
- Tegyük tálba a liszteket, keverjük hozzá az instant élesztőt, majd adjuk hozzá a langyos vizet, és a robotgép dagasztószáraival kezdjük el dagasztani. Mikor összeállt a tészta, adjuk hozzá a medvehagymás-olajos keveréket, és addig dagasszuk, míg elválik az edény falától.
- Hagyjuk pihenni, míg a duplájára kel, majd alaposan lisztezett deszkán gyúrjuk át és formáljunk belőle cipót, majd pihentessük 10 percig. Készítsünk kenyérformát belőle úgy, hogy bal kezünkkel a kerek cipó alsó részét a deszkához nyomjuk, majd jobb kezünkkel húzzuk a cipótészta tetejét másfélszeres nagyságúra. Hajtsuk vissza és tekerjük fel, így több levegő kerül a tésztarétegek közé.
- Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és letakarva hagyjuk kelni további 10 percig. A tetejét vágjuk be pár helyen éles késsel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeverés funkción süssük 40 percig. Közben szükség szerint fordítsuk meg a tepsit, hogy az elöl, illetve hátul lévő fele is egyenletesen megsüljön.
Tipp: A sütőből kivéve egy megnedvesített konyharuhával terítsük le 5 percre, hogy a külseje finom puha legyen.
Sajtos tojáskrém
Hozzávalók 4 személyre:
- 6 tojás
- 20 dkg túró
- 10 dkg füstölt sajt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
- só és bors
Elkészítés:
- Főzzük keményre a tojásokat, és folyó hideg víz alatt hűtsük le. Pucoljuk meg, rakjuk tálba és villával törjük össze. Keverjük hozzá a túrót, a mustárt és az olajat.
- Dolgozzuk össze, reszeljük bele a sajtot, keverjük át, és rakjuk hűtőbe.
Tipp: Feldobhatjuk vágott snidlinggel, a tehéntúrót helyettesíthetjük juhtúróval is, de ez esetben gondoljunk rá, hogy a juhtúró sós, így a krémet kisebb mértékben sózzuk!
Jó étvágyat kívánok! :)
Utolsó kommentek