Ismét eltelt egy év, itt az idő, hogy újra húsvéti sonkát készítsünk. Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen sonkát választunk és az sem, mennyi ideig és hogyan főzzük.
A jó sonkát az íze alapján lehet a legkönnyebben kiválasztani.
A legtökéletesebb, ha az érlelés minimum 3-4 hétig tartott, így a füstnek és a sónak is volt elég ideje, hogy teljesen átjárja a sonka rostjait.
A jó sonka színe rózsaszínes, illata pedig kellemes, füstösen sós.
Én azt tanácsolom, ha van lehetőségetek, piacról szerezzétek be az idei húsvéti sonkátokat!
Hozzávalók 6 személyre:
- 1,5 kg füstölt sonka
- 10 szem fekete bors
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál mustármag
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Főzés előtti este a sonkát áztassuk hideg vízbe, és rakjuk hűtőbe egy éjszakára. Öntsük le a vizet, tegyük lábasba, engedjünk rá tiszta hideg vizet, rakjuk fel főni a megpucolt vöröshagymával, a fekete borssal és a babérlevéllel.
- Forrástól számítva lassú tűzön 1 óra/kg főzési idővel számoljunk, vagyis nagyjából 1,5 órával. A főzési idő elteltével ellenőrizzük egy húsvillával, hogy a sonka kellő mértékben megpuhult-e.
- Emeljük át egy magas falú tepsibe, hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a kötöző zsineget. A főzőlevet rakjuk félre a húsvéti zöldségleves elkészítéséhez. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
- A mustármagokat törjük apróra mozsárban, vagy nyomjuk szét egy kés lapjával, majd keverjük össze az olajjal és a mézzel.
Egy ecset segítségével kenjük meg a sonkát a keverékkel, és 30 percre rakjuk az előmelegített sütőbe.
Félidőben kenjük meg újra, és süssük készre.
Sonkánk kívül pirult és fényes, belül omlós és finom lesz. Felszeletelve kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok! :)
Utolsó kommentek