Szerintem nincs is finomabb reggeli egy ropogós köntösbe öltöztetett sonkás omlettnél.
Akkor szoktam igazán lelkesen készíteni, amikor barátok érkeznek vendégségbe és azt vettem észre, hogy nagyon hálásak, mert napközben olyan üzeneteket kapok tőlük, hogy hatalmas lendületet adott a tortillás omlett, a nap kezdéséhez.
Nem mellesleg nagyon finom és különleges.
Most itt a recept, hogy Ti is hasonló örömet szerezhessetek barátaitoknak és szeretteiteknek.
Hozzávalók 2 főre:
- 4 db tojás
- 16-18 cm-es átmérőjű kukoricalisztből készült tortillalap
- ¼ sárga kaliforniai paprika
- 1 kisebb fejű lilahagyma
- 5 dkg füstölt sonka
- 10 dkg koktélparadicsom
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 dl 20%-os zsírtartalmú tejföl
- 3 evőkanál étolaj
- 3 dkg gouda vagy füstöltsajt
- só
- bors
Elkészítés:
- Mossuk meg a zöldségeket és pucoljuk meg a lila hagymát. Aprítsuk apró kockákra a paprikát, a lila hagymát és a sonkát.
- Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat és a tojások kivételével pirítsuk meg benne az összes hozzávalót. Közben üssük tálba a tojásokat, adjunk hozzá egy csipet sót és villával verjük fel.
- Öntsük a serpenyőbe a megpirult hozzávalókhoz és lefedve, kis lángon süssük készre. Nem szükséges a megfordítással bajlódni, hiszen a fedő alatti párában hamar elkészül az omlett felső része is.
- Amint látjuk, hogy az omlett már a szélein is megpirult, egy lapos fakanállal óvatosan emeljük meg azt, és engedjük, hogy a még nyers tojás befolyjon alá. Fontos, hogy kis lángon süssük, így nem fog megégni az omlett!
- Amikor elkészültünk, felezzük meg a serpenyőben az omlettet és helyezzük a feleket egy-egy tortillalapra.
Reszeljünk mindkettőre sajtot, majd hajtsuk be a lap két szélét és tekerjük fel.
A párom sajnos sokszor esik abba a hibába, hogy túl sok omlettet szeretne a tortillalapba tölteni, és mikor megpróbálja összetekerni, szétesik.
Fontos, ha úgy érezzük ez már túlzás, és nem tudnánk összetekerni, inkább tegyünk bele kevesebb omlettet, és akár tálaljuk külön, vagy tegyük félre holnapra J
- Gyújtsuk be újra a lángot a serpenyő alatt és a behajtott résszel lefelé helyezzük őket a forró serpenyőbe. Így elkerülhető, hogy a feltekert tortilla szétessen, hiszen a behajtott részeknél, tulajdonképpen „összeforr” a lap két széle.
Mindkét oldalát süssük fél percig és tálaljuk sok-sok friss zöldséggel.
Jó étvágyat kívánok! :)
Utolsó kommentek