Egy közösségi oldalon megosztott videón láttam, hogy lehet szépen felszeletelni egy kelt tésztát.
A rutin, a tapasztalat és az évek...
Ez most itt mind szertefoszlott, ugyanis előtérbe került a leleményesség.
A videóban a nyers kakaóscsiga-szeletek parádésan hullottak alá a vágódeszkára. Nem lettek megnyomorgatva és nem kellett azon aggódni, elég éles-e a kés ahhoz, hogy szépen elszelje a tésztát.
Ajánlom nektek is ezt a módszert, mert nagyon egyszerű és nekem is tökéletesen bevált!
Tartsatok velem, és ismerjétek meg, én mire esküszöm, ha kakaóscsiga szeletelésre kerül a sor!
Ha pedig nem szeretnétek kelt tésztával készíteni, vegyetek nyugodtan vajas leveles tésztát a boltban, azzal is igazán mennyei.
Felkészültetek?
A tészta hozzávalói:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 2 evőkanál tejföl
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál puha vaj vagy margarin
- 1 csomag sütőpor (10g)
- csipet só
A töltelék hozzávalói:
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütési programon.
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük.
A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni a tésztát.
Mikor összeállt, mivel kissé ragadni fog, adjunk hozzá egy kevés lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
Konyharuhával leterítve, kelesszük 20 percig és amíg kel, készítsük el a tölteléket.
- A töltelékhez a cukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük (ha akad otthon egy vaníliarudam, akkor a felének a magját a töltelékhez kaparom, nagyon kellemes ízt ad neki).
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán lágyan átgyúrjuk, majd fél centi vékonyságúra és téglalap alakúra nyújtjuk.
Megkenjük olvasztott vajjal, beletöltjük a kakaós masszát, majd ráöntjük a maradék vajat. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesen. eloszlatni, mert amikor feltekerjük majd egyenletesen szétterül.
- A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük és 1,5-2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk.
Tipp: Szeletelés! Tehát az illető, akinek csak a kezét láttam, fogott egy körülbelül 30 cm-es fogselymet, ami remélhetőleg nem volt mentolos :D
A feltekert kakaóscsiga-rúd alá rakta, bemérte milyen vastagot szeretne szelni és egy hurkot formálva felül meghúzta a fogselymet.
5. Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki, majd rátesszük a csigákat egymás között elég nagy távolságot hagyva.
6. Forró sütőben nagyjából 10-12 perc alatt készre sütjük. Semmiképp ne süssük túl, mert kiszáradhatnak!
Porcukorral megszórva melegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! :)
Utolsó kommentek