Egyetlen család asztaláról sem hiányozhat az Újévi lencse.
Nincs is finomabb egy tányér forró lencselevesnél, az átmulatott szilveszteri éjszaka után.
Én ezzel a levessel fogom kezdeni az Újévet és ezúton ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik sokat látogatták a Roberto konyháját.
Sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek!
Múlik a nap, múlik az év, ami rossz volt elmúlt rég.
Holnap egy új évre ébredsz, ehhez kívánok nagyon sok szépet! B.Ú.É.K.
Hozzávalók 6 főre:
• 30 dkg lencse
• 1 szál debreceni kolbász
• 2 szál sárgarépa
• 2 szál petrezselyemgyökér
• 1 csokor petrezselyem
• 4 szem közepes burgonya
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál liszt
• 4 evőkanál olaj
• 2 teáskanál őrölt pirospaprika
Elkészítés:
- Áztassuk hideg vízbe egy éjszakára a lencsét, majd felhasználás előtt szűrjük és öblítsük le alaposan.
Rakjuk fel 1,5 liter hideg vízben főni, és forrástól számítva főzzük közepes lángon 30 percig.
A felforrt lencse tetején hab keletkezik majd, ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el.
- Miközben fő a lencse, tisztítsuk meg a zöldségeket, karikázzuk fel a répát és a petrezselyemgyökeret.
A burgonyát vágjuk kockákra, a kolbászt karikákra, a fokhagymát pedig szeljük vékony szeletekre.
Adjunk mindent a forrásban levő lencséhez, sózzuk és borsozzuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek kellőképpen megpuhulnak.
A levesnek nagyon finom ízt kölcsönöz pár húsleveskocka is.
- Befejezésül sűrítsük rántással a levest.
Az olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, húzzuk le a tűzről, és keverjük bele az őrölt pirospaprikát.
Adjuk a leveshez, és folyamatosan kevergetve forraljuk még 1-2 percig. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Forrón tálaljuk, ízlés szerint kínálhatunk mellé tejfölt is.
Jó étvágyat kívánok! :)
Utolsó kommentek