Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tradícionális gulyásleves

A gulyáslevesről az jut eszembe, hogy ez az az étel, amelyet az év bármely szakaszában készíthetünk, mindig ugyanolyan jól esik.

Amikor a nyári melegben, vagy tavasszal a szabadban szeretnénk bográcsozni a tűz körül, barátainkkal vagy családunkkal az ötletelés nem lesz túl hosszú, hogy gulyáslevest készítsünk.
A közös főzéshez ez a legjobb választás.
A téli és őszi időszakban arra vágyunk, hogy felmelegítsen bennünket egy finom, meleg gulyásleves.
Tradícionális, finom, egy igazi magyar specialitás.

Ebben a hónapban 4 olyan recepttel készülök nektek, melyeket valamennyien ismertek, de ha még nem találtátok meg az "igazit", vagy még sosem készítettétek el egyedül, bízzatok bennem, és próbáljátok ki őket!

gulyásleves marhalábszár vöröshagyma fűszerpaprika fokhagyma paprika paradicsom kenyér erőspaprika sárgarépa petrezselyemgyökér petrezselyem burgonya zellergumó étolaj sertészsír fűszerkömény só bors babérlevél leves ebéd vacsora egytálétel

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 60-70 dkg marhalábszár
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 15 dkg petrezselyemgyökér
  • 20 dkg burgonya
  • fél zellergumó
  • 2 db tavaszi paprika
  • 3 db paradicsom
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 4 db babérlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • őrölt bors
  • víz

Elkészítése:


1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, vágjuk apró kockákra a hagymát, a répát és a petrezselyemgyökeret szeleteljük fél centiméteres karikákra, a tavaszi paprikát és a paradicsomot pedig aprítsuk 1x1 centiméteres kockákra. A burgonyát és a zellert vágjuk valamivel nagyobb, 1,5-2 centiméteres kockákra.

2. Alaposan mossuk meg a marhalábszárat és vágjuk 2x2 centiméteres kockákra.

3. Forró zsiradékban pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát.
Öntsük fel 1,5-2 dl vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett a vizet elforralva pirítsuk zsírjára a hagymát.
Dobjuk rá a paradicsomot és a tavaszi paprikát, majd nagy lángon
kevergetve pároljuk puhára.

4. Adjuk hozzá a marhalábszárat és folyamatosan kevergetve hagyjuk felforrni, majd közepes lángon főzzük körülbelül 50 percig. Fűszerezzük az őrölt köménnyel és a babérlevelekkel.

5. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, reszeljük bele a fokhagymát és rakjuk a fazékba a többi zöldséget is.
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a hozzávalókat és hagyjuk lassan felforrni.

6. Forrás után ízesítsük sóval és borssal, szórjuk meg friss petrezselyemmel és körülbelül 25-30 perc további főzés után már tálalhatjuk is a gőzölgő levest.

Ne felejtsünk el mellé hegyes erőspaprikát és friss kenyeret kínálni.

Jó étvágyat kívánok! ☺

0 Tovább

Vörösboros marhapörkölt

Fogadjátok szeretettel az e havi tradícionális magyaros receptjeim közül a következő remekművet! Pörkölt!

Szinte biztos vagyok benne, hogy mindannyian készítettetek már pörköltet, de azért bízom benne, hogy ebben a receptben is tudok valami újat mutatni nektek.

Nem tudom, kerültetek-e már olyan helyzetbe, amikor egy nagy családi összejövetelen túl sokszor fogadtátok el a nagypapa vagy a nagybácsi által kínált házi pálinkát, és úgy éreztétek gyorsan enni kéne valamit, ami felszívja a rengeteg alkoholt.

Szerintem ilyenkor nincs is jobb választás, mint egy nagy tál pörkölt, egy szelet friss kenyérrel.
Már az elkészítése is egy jó program, ami összehozza a barátokat és a családot, nem is beszélve az érzésről, mikor elkészül, és mindenki izgatottan belekezd a nagy fazék (vagy bogrács) elfogyasztásához!
 

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 1 kg marhalábszár
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 4 db tavaszi paprika
  • 6 db paradicsom
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 4 teáskanál fűszerpaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 6 db babérlevél
  • őrölt bors

Elkészítése:


1. Pucoljuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, mossuk meg a
paprikát és a paradicsomot, majd külön-külön minden alapanyagot vágjunk apró kockákra. Forró zsiradékban pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Öntsük fel 1,5-2 dl vízzel, majd a vizet elforralva pirítsuk zsírjára folyamatos kevergetés mellett.
Dobjuk rá a paradicsomot és a tavaszi paprikát, majd nagy lángon
kevergetve pároljuk puhára.

2. Vágjuk le tetszőlegesen az inas részeket a marhalábszárról, de
természetesen hagyjunk is rajta keveset, mert a hosszas főzés alatt
megpuhul és az abból kioldódó kötőanyag fogja még szaftosabbá
tenni a pörköltünket.

3. Vágjuk 2x2 cm-es kockákra a marhalábszárat és rakjuk az elkészült lecsós pörköltalapunkhoz. Folyamatosan kevergetve kezdjük el párolni a húst nagy lángon, majd hagyjuk, hogy magától eresszen levet.
Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, majd csak ezek után reszeljük hozzá a fokhagyma gerezdeket és fedő alatt folytassuk tovább a főzést közepes lángon. Ne felejtsük el folyamatosan kevergetni, a főzési idő maximum 1,5 óra.

4. Amire nagyon kell figyelnünk, hogy a hús által eresztett lé el fog főni, ezért a főzési idő felénél már elég szaftos lesz, viszont a hús még kemény marad, ekkor adjuk hozzá a vörösbort.
Ezzel a 3 dl borral pótoljuk majd az elforrt vizet és kapjuk meg azt a kellemes vörösboros ízt, amelyre vágyunk.
Az így hozzáadott folyadékban fogjuk lassú tűzön készre főzni a pörköltünket. A végén ízesítsük sóval, a bors pedig a főzési folyamat bármelyik szakaszában hozzáadható.

Én vajas galuskát készítettem mellé köretnek, ajánlom még rizzsel vagy friss kenyérrel!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Tortillába tekert sonkás omlett

Szerintem nincs is finomabb reggeli egy ropogós köntösbe öltöztetett sonkás omlettnél.                                                     
Akkor szoktam igazán lelkesen készíteni, amikor barátok érkeznek vendégségbe és azt vettem észre, hogy nagyon hálásak, mert napközben olyan üzeneteket kapok tőlük, hogy hatalmas lendületet adott a tortillás omlett, a nap kezdéséhez.

Nem mellesleg nagyon finom és különleges.

Most itt a recept, hogy Ti is hasonló örömet szerezhessetek barátaitoknak és szeretteiteknek.

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 db tojás
  • 16-18 cm-es átmérőjű kukoricalisztből készült tortillalap 
  • ¼ sárga kaliforniai paprika
  • 1 kisebb fejű lilahagyma
  • 5 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 dl 20%-os zsírtartalmú tejföl 
  • 3 evőkanál étolaj
  • 3 dkg gouda vagy füstöltsajt
  • bors

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a zöldségeket és pucoljuk meg a lila hagymát. Aprítsuk apró kockákra a paprikát, a lila hagymát és a sonkát. 

  1. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat és a tojások kivételével pirítsuk meg benne az összes hozzávalót. Közben üssük tálba a tojásokat, adjunk hozzá egy csipet sót és villával verjük fel.
     
  2. Öntsük a serpenyőbe a megpirult hozzávalókhoz és lefedve, kis lángon süssük készre. Nem szükséges a megfordítással bajlódni, hiszen a fedő alatti párában hamar elkészül az omlett felső része is.
     
  3. Amint látjuk, hogy az omlett már a szélein is megpirult, egy lapos fakanállal óvatosan emeljük meg azt, és engedjük, hogy a még nyers tojás befolyjon alá. Fontos, hogy kis lángon süssük, így nem fog megégni az omlett!
     
  4. Amikor elkészültünk, felezzük meg a serpenyőben az omlettet és helyezzük a feleket egy-egy tortillalapra. 
    Reszeljünk mindkettőre sajtot, majd hajtsuk be a lap két szélét és tekerjük fel.
    A párom sajnos sokszor esik abba a hibába, hogy túl sok omlettet szeretne a tortillalapba tölteni, és mikor megpróbálja összetekerni, szétesik.
    Fontos, ha úgy érezzük ez már túlzás, és nem tudnánk összetekerni, inkább tegyünk bele kevesebb omlettet, és akár tálaljuk külön, vagy tegyük félre holnapra J
     
  5. Gyújtsuk be újra a lángot a serpenyő alatt és a behajtott résszel lefelé helyezzük őket a forró serpenyőbe. Így elkerülhető, hogy a feltekert tortilla szétessen, hiszen a behajtott részeknél, tulajdonképpen „összeforr” a lap két széle.
    Mindkét oldalát süssük fél percig és tálaljuk sok-sok friss zöldséggel.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Mézes- mustármagos húsvéti sült sonka 

Ismét eltelt egy év, itt az idő, hogy újra húsvéti sonkát készítsünk. Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen sonkát választunk és az sem, mennyi ideig és hogyan főzzük.
A jó sonkát az íze alapján lehet a legkönnyebben kiválasztani.

A legtökéletesebb, ha az érlelés minimum 3-4 hétig tartott, így a füstnek és a sónak is volt elég ideje, hogy teljesen átjárja a sonka rostjait.
A jó sonka színe rózsaszínes, illata pedig kellemes, füstösen sós.
Én azt tanácsolom, ha van lehetőségetek, piacról szerezzétek be az idei húsvéti sonkátokat!

sonka  húsvét  mustármag  méz  olaj  babérlevél  vöröshagyma  bors  torma   ebéd  vacsora

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1,5 kg füstölt sonka
  • 10 szem fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustármag
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. Főzés előtti este a sonkát áztassuk hideg vízbe, és rakjuk hűtőbe egy éjszakára. Öntsük le a vizet, tegyük lábasba, engedjünk rá tiszta hideg vizet, rakjuk fel főni a megpucolt vöröshagymával, a fekete borssal és a babérlevéllel.
     
  2. Forrástól számítva lassú tűzön 1 óra/kg főzési idővel számoljunk, vagyis nagyjából 1,5 órával. A főzési idő elteltével ellenőrizzük egy húsvillával, hogy a sonka kellő mértékben megpuhult-e.

  1. Emeljük át egy magas falú tepsibe, hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a kötöző zsineget. A főzőlevet rakjuk félre a húsvéti zöldségleves elkészítéséhez. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
     
  2. A mustármagokat törjük apróra mozsárban, vagy nyomjuk szét egy kés lapjával, majd keverjük össze az olajjal és a mézzel.
    Egy ecset segítségével kenjük meg a sonkát a keverékkel, és 30 percre rakjuk az előmelegített sütőbe.
    Félidőben kenjük meg újra, és süssük készre.

Sonkánk kívül pirult és fényes, belül omlós és finom lesz. Felszeletelve kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Húsvéti zöldségleves

Hogy ne vesszen kárba a húsvéti sonka értékes főzőleve, az én javaslatom a következő: készítsünk egy könnyed tárkonyos zöldséglevest a főzőlé felhasználásával.

Az elkészítése igazán nem nehéz, és amikor a család már elég sonkát, tojást és kalácsot fogyasztott az ünnepek alatt, itt az ideje, hogy egy – a gyomor számára is kevésbé megterhelő – levessel folytassuk az otthon töltött napok étkezéseit.
Biztos vagyok benne, hogy az egész család hálás lesz egy ilyen üdítően friss levesért.

sárgarépa  leves  petrezselyemgyökér  burgonya  vöröshagyma  tárkony  fokhagyma  citrom  liszt  tejszín  só  bors  ebéd  vacsora

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-2 szál sárga- és fehérrépa
  • 20 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss vagy 2 teáskanál szárított tárkony
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 liter átszűrt sonka főzőlé
  • bors

Elkészítés:

  1. A répákat és a burgonyákat tisztítsuk meg és daraboljuk 1x1 cm-es kockákra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, majd az olívaolajon, a zúzott fokhagymával együtt, pirítsuk üvegesre.
    Adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, az apróra vágott tárkonylevelet, a megmosott citrom reszelt héját, majd 4-5 percig gyakran kevergetve pirítsuk.
     
  2. Húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a lisztet, majd alaposan keverjük össze. Öntsük fel a sonka főzőlevével, és helyezzük vissza a tűzhelyre.
     
  3. Lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket, ízesítsük borssal, ha szükséges, sóval is. Figyeljünk, hogy a leveshez adott sonkalé is sós.
    Amikor minden puhára főtt, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a tejszínt és facsarjuk bele a citrom levét. Forrón tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Csirkemájjal töltött dagadó

0 Tovább

Medvehagymás kenyér sajtos tojáskrémmel

Ez a tavaszi növény olyan színfolt a konyhában, amit érdemes különleges formában felhasználni.
Nagyon finommá teszi a burgonyát, de önmagában is fogyasztható.

Nyugtató hatása révén a tavaszi fáradtság és stressz leküzdésében is kiválóan alkalmazható.
Én kenyérbe sütöttem, de számtalan módon el lehet készíteni!

húsvét  kenyér  sütés  medvehagyma  sajt  tojás  liszt  ebéd  vacsora  túró  mustár  só  bors  rétesliszt  fenyőmag  élesztő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 levél medvehagyma
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tasak instant élesztő

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a medvehagymát, fogjuk csokorba, és szeleteljük apróra. Melegítsük fel az olajat, dobjuk rá a fenyőmagot és a medvehagymát, keverjük fél percig, majd húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a sót. Hagyjuk kihűlni.
     
  2. Tegyük tálba a liszteket, keverjük hozzá az instant élesztőt, majd adjuk hozzá a langyos vizet, és a robotgép dagasztószáraival kezdjük el dagasztani. Mikor összeállt a tészta, adjuk hozzá a medvehagymás-olajos keveréket, és addig dagasszuk, míg elválik az edény falától.
     
  3. Hagyjuk pihenni, míg a duplájára kel, majd alaposan lisztezett deszkán gyúrjuk át és formáljunk belőle cipót, majd pihentessük 10 percig. Készítsünk kenyérformát belőle úgy, hogy bal kezünkkel a kerek cipó alsó részét a deszkához nyomjuk, majd jobb kezünkkel húzzuk a cipótészta tetejét másfélszeres nagyságúra. Hajtsuk vissza és tekerjük fel, így több levegő kerül a tésztarétegek közé.
     
  4. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és letakarva hagyjuk kelni további 10 percig. A tetejét vágjuk be pár helyen éles késsel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeverés funkción süssük 40 percig. Közben szükség szerint fordítsuk meg a tepsit, hogy az elöl, illetve hátul lévő fele is egyenletesen megsüljön.

Tipp: A sütőből kivéve egy megnedvesített konyharuhával terítsük le 5 percre, hogy a külseje finom puha legyen.

Sajtos tojáskrém

húsvét  kenyér  sütés  medvehagyma  sajt  tojás  liszt  ebéd  vacsora  túró  mustár  só  bors  rétesliszt  fenyőmag  élesztő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 tojás
  • 20 dkg túró
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Főzzük keményre a tojásokat, és folyó hideg víz alatt hűtsük le. Pucoljuk meg, rakjuk tálba és villával törjük össze. Keverjük hozzá a túrót, a mustárt és az olajat.
  2. Dolgozzuk össze, reszeljük bele a sajtot, keverjük át, és rakjuk hűtőbe.

Tipp: Feldobhatjuk vágott snidlinggel, a tehéntúrót helyettesíthetjük juhtúróval is, de ez esetben gondoljunk rá, hogy a juhtúró sós, így a krémet kisebb mértékben sózzuk!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Rántott tofu kuszkusszal és kéksajtmártással

Nagyon szeretem a rántott húst, sőt szinte minden panírozott ételt és van, amikor úgy érzem szívesen kipróbálnék valamit, ami nem része a mindennapos étkezéseimnek.

Szeretem a vegetáriánus és vegán konyhát, volt, hogy tofuból készült gyros-t ettem. Ezért is döntöttem úgy, hogy most egy hús nélküli receptet osztok meg Veletek.

Ha úgy érzitek hús nélküli ételre vágytok, akkor ezt a receptet szívből ajánlom Nektek, hiszen olykor kell ez a fajta ízkaland is!
 

ebéd vacsora kuszkusz kéksajt kéksajtmártás rántott tofu tojás liszt zsemlemorzsa étolaj kókuszzsír gorgonzola rokfort tejföl só bors vaj olívaolaj

Rántott tofu hozzávalói 4 főre:

  • 40 dkg natúr vagy ízesített tofu
  • 2 db tojás
  • liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • 3-4 dl étolaj vagy kókuszzsír a sütéshez

Rántott tofu elkészítése:

  1. Vágjuk fel tetszés szerinti méretűre a tofut (én kisebb, háromszög formát választottam) és verjük fel a tojást egy tálban. Szokásos módon panírozzunk most is, mint általában.
     
  2. Forgassuk lisztbe a tofut, majd a felvert tojásba és a végén a zsemlemorzsába. A panírozás befejeztével melegítsük fel az olajat 180 fokra és süssük benne pillanatok alatt aranybarnára a tofunkat.
     
  3. Tálaljuk frissen a kuszkusszal és kéksajtmártással.
    Biztos siker, mindenkinek ízleni fog!

Kéksajtmártás hozzávalói 4 főre:

  • 10 dkg gorgonzola vagy rokfort sajt
  • 140 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • só és bors

Kéksajtmártás elkészítése:

  1. Rakjunk minden hozzávalót egy magasfalú tálba és egy merülőmixer segítségével mindent turmixoljunk össze.
     
  2. Rakjuk hűtőbe pihenni és külön edénybe tálaljuk a rántott tofu mellé.

Kuszkusz hozzávalói 4 főre:

  • 1 bögre kuszkusz (250g)
  • 1 bögre forró víz
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 nagy csipet só

Kuszkusz elkészítése:

  1. Öntsük egy hőálló tálba a száraz kuszkuszt. 4 személyre körülbelül egy bögrényit (2,5 dl vagy kb. 250 g) számoljunk.
     
  2. Öntsük fel ugyanannyi forró vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat és sózzuk meg.
     
  3. Zárjuk le légmentesen egy darab műanyag fóliával az edényt és hagyjuk a gőzben párolódni a kuszkuszt.
    Látni fogjuk, ahogy 5 perc alatt magába szívja a forró vizet és semmi más dolgunk nem lesz, mint egy villával felkeverni.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Tavaszváró karfiolleves

Szerintem nem vagyok egyedül a gondolattal, hogy lassan itt lehetne már a tavasz.

Rügyező fák, bokrok, csicsergő madarak és napsütés amire igazán vágyunk.

Szeretnék egy időre búcsút mondani a vastag télikabátnak és a bakancsnak.

Amikor belépünk márciusba, a remény, hogy magunk mögött hagyjuk a telet egyre erőteljesebb. De amíg mínuszok vannak odakint, a meleg lakás falain kívül, miután hazaértünk, szeretnénk még jobban felmelegedni.

Ez az egyszerű leves ebben fog segíteni és a tányérban kavargó zöldségek színei még közelebb repítik hozzánk a tavaszt.

ebéd vacsora burgonya karfiol sárgarépa petrezselyem petrezselyemgyökér zöldborsó póréhagyma paprika fokhagyma tejszín olívaolaj só bors tavaszi karfiolleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 fej póréhagyma
  • 1 db tavaszi paprika
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

  1. Kezdjük a zöldségek megtisztításával és darabolásával. A hagymát vágjuk apró kockákra, a répát, a gyökeret és a burgonyát 1x1 cm kockákra.
     
  2. Az olajon pirítsuk üvegesre a hagymát a zúzott fokhagymával és adjuk hozzá a megtisztított zöldségeket és a zöldborsót. Ezután pirítsuk 4-5 percig közepes lángon, folyamatosan kevergetve.
     
  3. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, sózzuk és borsozzuk majd öntsük fel vízzel és kezdjük el főzni a levest.
     
  4. Amikor a leves felforrt, rakjuk bele a rózsáira szedett karfiolt és főzzük puhára a többi zöldséggel együtt.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Karfiolkrémleves pirított garnélarákkal


A leves gyermekoromban a mindennapok része volt, az ebédek elengedhetetlen fogása.
Iskolás koromban kicsit megritkult a közös étkezések száma, ilyenkor ugyanis a menzán ebédeltünk, ahol sajnos nem mindig ízlett az étel.

A hétvégi húsleves azonban mindig ott volt az asztalon.
Szerintem most is nagyon fontos, ebben a rohanó világban egy finom leves, de az emberek sajnos egyre kevesebb időt tudnak főzésre fordítani a konyhában.

Én ezért is szeretem a gyors zöldségkrémleveseket, mert nem kell sokat pepecselni velük, és felettébb ízletesek.
Ami pedig feldobja ezt az egyszerű levest: egy különleges feltéttel bolondítjuk meg.
 

leves  ebéd  karfiol  karfolkrémleves  finom  egyszerű  gyors  garnélarák  só királygarnéla rák zöldségalaplé krémleves zöldségkrémleves burgonya vöröshagyma fokhagyma olívaolaj tejszín bors vaj

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 80 dkg karfiol
  • 20 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4-5 dl 20%-os főzőtejszín
  • só és bors
  • 2 db zöldségleveskocka (kihagyható)
  • 2 dg vaj
  • 20 dkg királygarnéla
     

Elkészítés:
 

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk a burgonyákat kockákra, a hagymát cikkekre, a fokhagymát szeletekre és szedjük rózsáira a karfiolt.
     
  2. Rakjuk az olívaolajat egy nagy fazékba és adjuk hozzá a megtisztított zöldségeket a hagymával és fokhagymával együtt. Nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk 8-10 percig.
     
  3. Ezek után öntsük fel annyi vízzel vagy zöldségalaplével, amennyi ellepi és közepes lángon főzzük puhára a zöldségeket. Közben sózzuk és borsozzuk, ha kedvünk van adhatunk hozzá zöldségleveskockát.
     
  4. Ha ezzel elkészültünk, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a tejszín felét és turmixszoljuk le. A maradék tejszínnel hígítsuk tetszőleges sűrűségűre a levest és ha még akarunk rajta lazítani kicsit, nyugodtan adjunk hozzá tejet.
     
  5. A végén elosztjuk a 2 dkg vajat a leves tetején, apró darabokban, hogy ne bőrösödjön a leves.

Feltétnek vajban és olívaolajban sütjük meg a királygarnélákat. Mindkét oldalát 1-1 percig magas lángon, a végén pedig sózzuk és borsozzuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Lasagne a`la Roberto

Most a párom lasagne receptjét hoztam el nektek, amiben nincs semmi csavar, nyakatekert mozdulat és ismeretlen fűszer, viszont van benne szeretet és lelkesedés, alaposság és humor.

A legutóbbi alkalommal például, amikor a tesójával közösen fogtak hozzá, nem aprózták el, egy kisebb és egy nagyobb tepsivel is készítettek.
Addig ment a sakkozás a sütőben, amíg a nagy ide-oda pakolgatás közben a nagyobb tepsi kicsit tovább maradt a sütő alsó felében, így az alsó része picit odakapott.

Másnap, késő este vendégek érkeztek, akiknek már be volt harangozva az ízletes lasagne.
Nekik maradt a nagyobb tepsi, mert mi napközben nekikezdtünk a kisebbnek.

Valójában csak én tudtam, hogy a nagyobb tepsi alja kicsit odakapott, nem tudtam ellenállni, így már korábban belekóstoltam.
Amint megtudták az éhes vendégek, ment is egyből a harc, kié legyen a ropogós rész és sorra hagyták el a vendégek száját az „Én a tiédet is megeszem, ha te nem szereted!” mondatok.

Én szeretem ha ropog, és Ti? ;)

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Hozzávalók 8 főre:
 

  • 80 dkg marha darált hús
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 7 dl paradicsomszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 500 g lasagne tészta
  • 200 g reszelt parmezán sajt vagy füstölt sajt
  • bazsalikom ízlés szerint, frissen vagy szárítva

A besamel mártás hozzávalói:
 

  • 10 dkg vaj
  • 3  púpozott evőkanál finomliszt
  • 7 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fehérbors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
     

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Elkészítés:

  1. Vágjuk nagyon apró kockákra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a bazsalikomleveleket.
    Rakjuk a hagymához a darálthúst és nagy lángon pirítsuk addig, amíg ki nem fehéredik.
    Mielőtt teljesen elkészülne a hús sózzuk, borsozzuk és öntsük hozzá a paradicsomszószt.
    Főzzük lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 20 percig.
    Kóstoljunk folyamatosan és ízesítsük, ha szükséges.
     
  2. Közben készítsük el a besamel mártást.
    Olvasszuk fel a vajat és rakjuk bele a lisztet, kis lángon kevergetve pirítsuk 2-3 percig. Ezt hívják világos vajas rántásnak, amit felöntünk majd langyos tejjel és egy habverő segítségével folyamatosan kevergetve felforralunk.
    Közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg reszelt szerecsendióval. Amint sűrűsödik, lassan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet és 1 percig forraljuk, hogy ne maradjon lisztízű.
     
  3. Válasszunk egy olyan tepsit ami inkább közepes mint nagy és magasfalú. Nyugodtan belepróbálhatjuk a tésztalapot és számolgathatunk, mennyi kell majd egy réteghez és ha nem illeszkedik a forma, akkor nyugodtan törjünk le a tésztalapokból.
     
  4. Amint készen vagyunk, kezdhetjük a rétegezést:
  • egy réteg tészta
  • egy réteg paradicsomos szósz és besamel mártás (össze is keverhetjük, én jobban szeretem külön rakni, így egy kicsit rusztikusabb)
  • egy réteg tészta, és így tovább

Az utolsó réteghez keverjük össze a paradicsomos szószt a maradék besamel mártással.
Ezt terítsük szét a tetején és szórjuk meg alaposan sajttal. Előmelegített sütőben 180 °C-on maximum 30 percig süssük, amíg a sajt barnára nem pirul a tetejére.

Tipp: Mielőtt elkezdem a tepsibe rakni a tésztát és a mártásokat, én egy kis merőkanálnyi paradicsomszószt oszlatok el a tepsi alján, hogy sütés után könnyebb legyen majd kiszedni az ízletes lasagne kockákat :)

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Roston sült tarja párolt kelbimbóval és édes steakburgonyával

Ezúttal az egyik kedvenc főételem receptjét osztom meg veletek.
Egy igazi vagány étel, intenzív ízekkel. Imádni fogjátok!
Abszolút tej-, tojás- és gluténmentes étel, így hát mindenkinek ajánlom!

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg sertéstarja (4db 15dkg-os szelet)
  • 1 kg édesburgonya
  • 40 dkg kelbimbó
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • só és bors
  • olívaolaj

 A pác hozzávalói:

  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál étolaj
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Rakjuk tálba az olajat, a paprikát, a sót, a borsot és reszeljük bele a fokhagymát, majd keverjük alaposan össze.
     
  2. Alaposan forgassuk meg a lazán kiklopfolt húsokat a pácban, és ha van időnk, hagyjuk benne minimum egy éjszakát a hűtőben.
    Ha nem tudjuk egy éjszakát pihentetni, a minimum pácidő két óra, és ez idő alatt nem szükséges hűtőbe tenni.
     
  3. Tisztítsuk meg a kelbimbót és mossuk meg az édesburgonyát.
    Az édesburgonyát szeljük nagyobb cikkekre és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg tetszés szerint olívaolajjal és sózzuk meg alaposan.
     
  4. Rakjuk az előmelegített, 185 °C-os sütőbe, és süssük készre 40 perc alatt. Én átforgattam egyszer a burgonya cikkeket, mert szeretem ha minden oldala jól meg van pirítva.
     
  5. A megtisztított kelbimbót rakjuk egy tepsibe vagy jénaiba, öntsünk alá 1 dl vizet és sózzuk meg.
     
  6. Serpenyőben hevítsünk olajat és süssük meg a bepácolt tarjaszeletek mindkét oldalát, az egész gerezd fokhagymákkal együtt, egyenként két-két perces sütési idővel számolva.
     
  7. Miután készen vagyunk, rakjuk a hússzeleteket a kelbimbók tetejére és alufóliával lefedve tegyük a sütőbe.
    185 °C-on 30 perc alatt süssük készre.

Tálaljuk ízlés szerint az édesburgonyával és kelbimbóval.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Il Bacio di Pomodoro

Oda vagyok Olaszországért. De hát ki ne lenne szerelmes a legendás római utcákba, az olasz életstílusba és persze a helyiek hamisíthatatlan konyhájába!

A tészta az ország egyik legmeghatározóbb étele, és egyben az én egyik személyes kedvencem is. Ebben a melegben pedig nincs is jobb, mint friss, zamatos paradicsommal fogyasztani egy klasszikus tésztát.

Most megmutatom Nektek, én hogy készítem!

Tudtad?
...hogy az olasz háziasszonyok olyan sokféle tésztareceptet ismernek, hogy ha az év minden napján csak tésztát enne a család, akkor sem lenne kétszer ugyanaz a fogás az asztalon.

Hozzávalók 5 főre:

  • 800 g hámozott kockázott paradicsomkonzerv
  • 2 db nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 8 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • 2 szál friss rozmaring
  • 2 dkg friss bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 500 g spaghetti


 
1. Pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát az olajon. Adjuk hozzá a fokhagymát, a durvára vágott bazsalikomot, a rozmaringot (a szárával együtt) és alacsony lángon pirítsuk még 3-4 percet.

2. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg oregánóval és lassú tűzön főzzük 40 percig. A végén vegyük ki a rozmaring szárát, ízesítsük újra sóval és borssal.

3. Botmixerrel fél percig turmixoljuk, hogy maradjanak benne egész darabok.

Az én arányom egy adag tészta elkészítéséhez: másfél merőkanál szósz forróra melegítve, melyben átforgatok egy főnek szánt tésztamennyiséget, majd meglocsolom egy kevés szűz olívaolajjal. Mozzarella golyókkal lehet tovább extrázni :)

Jó étvágyat kívánok :)

A szószt használhatod pizzára alapszószként, valamint egészben sült húsok pácolásához és frissen grillezett zöldségek ízesítésére is.

2 Tovább

Egy titkos fűszer és a vajon párolt csirkemell randevúja

Az egyik barátnőm felhívott szombat délután, hogy ha nem megyek bulizni, felugrana, bemutatná a vőlegényét.
Mivel ez barátok közt is vendégségnek számít, valamit gyorsan villantanom kellett.

Mi az, amit szupergyorsan el lehet készíteni, finom, különleges, és a vőlegény sem fogja azt gondolni, hogy egy kezdővel áll szemben?

Eszembe jutott az egyik legfinomabb fűszerkeverék, ami szinte minden húst szuperül feldob.
Gyorsan bevásároltam és nekiláttam a finomságnak.

A titkos fűszerkeverék:

  • 10 dkg Himalája fűszersó
  • 5-6 szem csillagánizs

A fűszerkeverékről pár szóban:
Ez a só is – mint az összes többi – értékes ásványi anyagokkal bír. Íze jobban behatol az ételekbe, alkalmas pácolásra és szárnyashúsok ízesítésére.
A csillagánizs felét érdemes őrölt formában a sóhoz adni, hogy a sütés során jól érvényesüljön.
A frissen sütött húsételeknél érdemes az egészben hagyott ánizst vajban és olívaolajban kicsit átmelegíteni, majd utána megsütni a zsiradékban a húst.

Hozzávalók:

  • 500 g csirkemell filé (közepes méretű)
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek. olívalolaj
  • 3 csipet a csillagánizsos fűszersóból és 3 egész csillagánizs

Elkészítés:

1. Irdaljuk, majd sózzuk be a csirkemelleket a fűszersóval. Olvasszuk meg a vajat alacsony lángon (2-3-as fokozat), adjuk hozzá az olívaolajat és a csillagánizst, kevergessük fél percig. Fantasztikus illata keltkezik, amikor az ánizs kiadja magából az illóolajakat.

2. Ezek után kapcsoljuk magas lángra a tűzhelyet és süssük meg benne a csirkemelleket, mindkét oldalukat 3-3 percig.

3. Majd forgassuk vissza a melleket, az először megsütött oldalukra, fedjük le a serpenyőt és alacsony lángon (2-3 fokozat) pároljuk a húst még 5 percig a gőzben.

4. A fedő levételével még pároljuk el a kevés levet, ami keletkezett és tálaljuk frissen sütött zöldségekkel vagy rizzsel.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Királygarnélás Quiche

királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma

Tavaly nyáron készítettem először quiche-t, akkor szalonnával és póréhagymával ízesítettem.

Egy egész francia menüsort kellett összeállítanom és a sok kísérletezés közben nagyon megszerettem ezt a receptet, mivel tulajdonképpen bármiből el lehet készíteni, ha elengedjük a fantáziánkat.
Ami mindig fontos, hogy legyen a receptben tojás és krémes tejföl. A sajt és a hús már csak korona ezen a könnyed finomságon.

Légy akár vegetáriánus, akár húsimádó, kapcsold be a sütőt, és süss velem egy fenséges quiche-t!

A tészta hozzávalói:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • kevés víz (5 cl)

A töltelék hozzávalói:

  • 3 db kaliforniai paprika; sárga, piros és zöld
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg garnélarák
  • 175 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 3 db tojás
  • só és bors

 királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma
 
A tészta elkészítése:

1. Készítsünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, egy kevés só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.

2. Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, nyújtsuk formára a tésztát és igazítsuk a formába. Ügyeljünk a szélekre is, kissé lógjanak rá a forma szélére, hogy sütés közben ne hajoljanak vissza. Süssük 10 percig 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg és tegyük félre.

A töltelék elkészítése:

1. Pirítsuk meg az olajon az apró kockákra vágott kaliforniai paprikákat 5 perc alatt, adjuk hozzá a cikkekre vágott vöröshagymát és belereszelve a fokhagymát pároljuk még 5 percig.

2. Adjuk hozzá a kiolvasztott garnélákat és pároljuk készre az egészet 2 perc alatt. Rakjuk félre, hagyjuk langyosra hűlni, és közben rakjuk tálba a többi hozzávalót.

3. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, rakjuk bele a tejfölt és a reszelt sajtot. Keverjük hozzá a langyosra hűlt kaliforniai paprikákat, dolgozzuk alaposan össze és öntsük az elősütött tésztára. Süssük 35 perc alatt készre 175 fokon.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Tárkonyos csirkeraguleves

leves ebéd vacsora tárkony nyár csirke raguleves só bors fokhagyma burgonya főzőtejszín petrezselyemgyökér vöröshagyma

Közelegnek a forró nyári napok, és bár ilyenkor legszívesebben a jeges fagyikat vagy a hűs, cukros üdítőket részesítjük előnyben, ne feledkezzünk meg a klasszikus levesek varázslatos nyári hatásairól sem.
Egy finom, meleg leves után a hőérzetünk is csökken és hűsebbnek érezzük a testünket, így - a közhiedelemmel ellentétben - egy forró leves inkább hűsít, mint felmelegít.
Az egyik legfinomabb receptem ilyenkorra a tárkonyos csirkeragu leves, amely könnyed, vitaminokban gazdag étel.

A pihentető nyári napozások bár kellemesek, bőrünknek megterhelőek lehetnek, így ez az ásványi anyagokban gazdag leves gyorssegély lehet, hogy bőrünk mihamarabb visszanyerje eredeti bársonyosságát.
Nézzük, hogyan készül ez a könnyed, nyári finomság.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db csirkecomb
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 4 db közepes burgonya
  • 2 db kisebb fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • ízlés szerint egész bors és só

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát és a petrezselyemgyökeret szeleteljük karikára. A burgonyákat felezzük meg, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre és a lilahagymát cikkezzük fel.

2. Mossuk meg a csirkecombokat és ha szükséges, tisztítsuk meg a maradék pihéktől. Mérjük az olajat a fazékba és melegítsük fel, vegyük közepes fokozatra a lángot, majd pirítsuk meg benne a csirkecombok mindkét oldalát egyenként 2 percig.

Vigyázzunk, mert a zsír serceg és kicsaphat, ezért miközben pirítjuk, fedjük le, és mielőtt a másik oldalára fordítjuk a combokat, húzzuk le a tűzről.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket, kevergetve pároljuk 2-3 percet, sózzuk és adjuk hozzá az egész borsot. Szórjuk meg a liszttel és kavarjuk át alaposan, majd öntsük fel vízzel.

4. Főzzük lassú tűzön készre, közben a keletkező habot távolítsuk el. Ízesítsük sóval és borssal újra, ha szükséges. Amikor elkészült a leves, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a főzőtejszínt.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek