Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Epres brownie

A süteményreceptek közül talán ez az, ami a legközelebb áll a szívemhez, olyan sok ízesítéssel készítettem már el, hogy egy ideje nem is számolom.

Most azért döntöttem az eper mellett, mert – bár még nem tudom beszerezni a mézédes magyar epret a piacon, a kedvenc eladómtól – annyira megtetszett egy üzletben, hogy nem hagyhattam ott.

Érdemes kísérletezni így az eperszezon kapujában, hogy mire beérik a termés, tökéletesítsük a brownie-sütés tudományát!

eper brownie kakaópor étcsokoládé vaj kristálycukor finomliszt tojás só sütőpor sütemény süti sütirecept desszert

Hozzávalók 24 db-hoz:
 

  • 200 g 60%-os étcsokoládé
  • 220 g vaj
  • 400 g kristálycukor
  • 160 g finomliszt
  • 60 g cukrozatlan kakaópor
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 25 dkg eper

Elkészítés:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra – villanysütőnél használjunk légkeverés funkciót.
     
  2. Rakjuk a vajat egy magasfalú műanyag tálba és mikrohullámú sütőben a legmagasabb fokozaton melegítsük 2 percen keresztül.
    Tördeljük bele az étcsokoládét és rakjuk félre egy kicsit, hogy a meleg vaj felolvaszthassa, majd keverjük össze.
     
  3. A tojásokat a cukorral együtt keverjük habosra (fehéredésig) egy elektromos habverő segítségével, körülbelül 2 percig.
     
  4. Szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport és a sütőport, dolgozzuk el jól a habverővel, majd mehet bele a csipet só és végül az olvasztott vajas csokoládé is.
     
  5. Béleljünk ki sütőpapírral egy nagy méretű tepsit úgy, hogy a papír túllógjon a tepsi peremén.
     
  6. Töltsük a masszát a tepsibe és osszunk el benne annyi epret, amennyit nem sajnálunk, megfelezve, negyedelve vagy akár egészben is. Süssük körülbelül 20-25 percig.
  7. Sütés után hagyjuk kihűlni és a sütőpapírral együtt kiemelve, ízlés szerint porcukorral vagy még több friss eperrel tálaljuk.

eper brownie kakaópor étcsokoládé vaj kristálycukor finomliszt tojás só sütőpor sütemény süti sütirecept desszert

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Citromkrémes - kesudiós csokis muffin

Mindig is nagy kedvenceim voltak a cupcake-ek, hiszen nagyon sok féle képpen elkészíthetőek. Elsőre furcsa párosításnak tűnhet a sós kesudió és az édes citromkrém, de higgyetek nekem, az egész család odáig lesz érte.

Az sem baj, ha nagy mennyiségben készíted el, hiszen a siker garantált, és biztos vagyok benne, hogy nem fog belőle maradni.

A muffin hozzávalói 12 db-hoz:
 

  • 4 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor (nagyjából 2 evőkanál)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 3 dkg pirított sós kesudió

A krém hozzávalói:
 

  • 200 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és a felének leve

A muffin elkészítése:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra – villanysütőnél használjunk légkeverés funkciót.
     
  2. Üssük tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és gépi habverővel keverjük habosra, a legmagasabb fokozaton, körülbelül 2 percig.
     
  3. Ha ezzel végeztünk, szitáljuk hozzá a lisztet a kakaóporral és a sütőporral, majd adjunk hozzá egy csipet sót.
     
  4. A robotgéppel jól dolgozzuk össze, majd adagoljuk 12 felé a muffin papírral bélelt tepsibe.
     
  5. Az előmelegített sütőben süssük 18 percig és miután elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítése:
 

  1. Verjük kemény habbá a tejszínt, majd adjuk hozzá a mascarpone-t, a porcukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd alaposan dolgozzuk össze robotgép segítségével.
     
  2. Ha elkészültünk, töltsük habzsákba és nyomjunk nagy puffokat a kihűlt muffinok tetejére.

Díszítsük a pirított kesudióval és hűtsük le hűtőben, vagy fogyasszuk azonnal.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Epres – lime-os pohárkrém

Nem olyan régen találtam ki ezt a receptet, amikor a barátaim egy hirtelen ötlettől vezérelve kitalálták, hogy átjönnek délután.
Pár órám volt rendet rakni ugyanakkor szerettem volna őket vendégül látni, habár tudtam, hogy nincs sok időm.
Körbe néztem hát, mit találok itthon, leszaladtam a közeli kisboltba, és villámgyorsan elkészítettem ezt a pohárkrémet.

Mondanom sem kell, osztatlan sikert aratott, nektek is szívből ajánlom!

A piskótatészta hozzávalói 10 adaghoz:

  • 4 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor (nagyjából 2 evőkanál)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só 
  • 5-6 db eper

A krém hozzávalói:

  • 400 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 lime reszelt héja és a felének a leve

A piskótatészta elkészítése:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra – villanysütőnél használjunk légkeverés funkciót.
     
  2. Üssük tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és gépi habverővel a legmagasabb fokozaton keverjük habosra, körülbelül 2 perc alatt.
     
  3. Ha ezzel végeztünk, szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóporral és a sütőporral, majd adjunk hozzá egy csipet sót.
     
  4. Dolgozzuk jól össze a robotgéppel, majd rakjuk egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe.
     
  5. Süssük az előmelegített sütőben 20 percig és miután elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítése:
 

  1. Verjük kemény habbá a tejszínt, majd adjuk hozzá a mascarpone-t, a porcukrot, a lime reszelt héját és levét, majd alaposan dolgozzuk össze robotgép segítségével.
     
  2. Ha elkészültünk, töltsük habzsákba a krémet, vegyük elő kedvenc poharainkat és jöhet a nasi a barátoknak.

Tálalás:

  1. Rakjunk a kihűlt piskótából a pohár aljára – én például beletépkedtem – majd ízlésesen helyezzük el az epreket, a szabad helyet pedig töltsük ki krémmel.
     
  2. A következő réteg ismét piskóta, majd jöhet még krém, amivel vastagon befedjük az egészet.
     
  3. Szeletelt lime-mal vagy eperrel díszíthetjük és csináljunk helyet a hűtőben, mert 1-2 órát jó, ha állni hagyjuk.

Tipp: A gurmanok meglocsolhatják a piskótát valami jó likőrrel, az adja meg az érzést csak igazán. 

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Húsvéti zöldségleves

Hogy ne vesszen kárba a húsvéti sonka értékes főzőleve, az én javaslatom a következő: készítsünk egy könnyed tárkonyos zöldséglevest a főzőlé felhasználásával.

Az elkészítése igazán nem nehéz, és amikor a család már elég sonkát, tojást és kalácsot fogyasztott az ünnepek alatt, itt az ideje, hogy egy – a gyomor számára is kevésbé megterhelő – levessel folytassuk az otthon töltött napok étkezéseit.
Biztos vagyok benne, hogy az egész család hálás lesz egy ilyen üdítően friss levesért.

sárgarépa  leves  petrezselyemgyökér  burgonya  vöröshagyma  tárkony  fokhagyma  citrom  liszt  tejszín  só  bors  ebéd  vacsora

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-2 szál sárga- és fehérrépa
  • 20 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss vagy 2 teáskanál szárított tárkony
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 liter átszűrt sonka főzőlé
  • bors

Elkészítés:

  1. A répákat és a burgonyákat tisztítsuk meg és daraboljuk 1x1 cm-es kockákra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, majd az olívaolajon, a zúzott fokhagymával együtt, pirítsuk üvegesre.
    Adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, az apróra vágott tárkonylevelet, a megmosott citrom reszelt héját, majd 4-5 percig gyakran kevergetve pirítsuk.
     
  2. Húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a lisztet, majd alaposan keverjük össze. Öntsük fel a sonka főzőlevével, és helyezzük vissza a tűzhelyre.
     
  3. Lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket, ízesítsük borssal, ha szükséges, sóval is. Figyeljünk, hogy a leveshez adott sonkalé is sós.
    Amikor minden puhára főtt, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a tejszínt és facsarjuk bele a citrom levét. Forrón tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Húsvéti foszlós kalács

Az igazi húsvéti hangulat elengedhetetlen része a házilag készített foszlós kalács. A torma és a sonka íze, a kaláccsal együtt lesz teljes és teszi igazán ünnepivé Húsvétunkat.

Ha emlékeztek még, milyen a nagyi, szeretettel készített kalácsa, és szeretnétek egy hasonlóan finom élményt újra átélni, készítsétek el Ti is ezt az egyszerű receptet, én erre esküszöm.

Hozzávalók 5 főre:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj/margarin
  • 2 dl langyos tej
  • 4 tojás
  • 2 csipet só
     

Elkészítés:

  1. Szórjuk egy nagy tálba a liszteket, a sót, az instant élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze. Adjunk hozzá 3 egész tojást majd kezdjük el keverni a robotgép dagasztó száraival, és fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet.
     
  2. Alaposan dagasszuk meg a tésztát, és amikor elválik az edény falától, adjuk hozzá a feldarabolt, puha vajat. Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától.
     
  3. Tiszta konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten kelesszük kb. 45 percig, vagy addig, amíg a duplájára nő.
     
  4. Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát, majd öklünkkel alaposan gyúrjuk át, és osszuk 4 részre. Mindegyik részből formázzunk cipót, majd kissé megnyújtva ovális darabokat.
     
  5. Tegyük kivajazott kenyérsütő formába, szorosan egymás mellé a darabokat, és a tetején a közepüket egyenként vágjuk be egy éles késsel, így összesül, majd kalácsszerűen nyílik szét, és nem kell fonni.
     
  6. Kelesszük további 15 percig a formában, majd kenjük meg a maradék felvert tojással, és légkeverés funkción 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig.
    Ha szükséges, sütés közben egyszer forgassuk meg a sütőben a formát, hogy egyenletesen süljön készre a kalács minden oldala.

Borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni a deszkán és szeletelve kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Ünnepi csokoládétorta Húsvétra

Ez a torta a csokoládé szerelmeseinek hozza el igazán a húsvét ünnepi hangulatát.
Rengeteg csokival, a közepén vastag mascarpone krémmel és illatozó narancshéjjal csábítja a jóllakott vendégeket az asztal köré. Amiben biztos vagyok: senki nem fog ellenkezni!

húsvét  tojás  csokitorta  liszt  sütőpor  só  porcukor  kakaópor  narancs  citrom  étcsokoládé  tejcsokoládé  habtejszín  mascarpone  desszert  sütemény

Hozzávalók 16 szeletes tortához:

  • 8 tojás
  • 27 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 2,5 dl (cukrozatlan) habtejszín
  • 50 dkg mascarpone sajt

Elkészítés:

  1. A torta bevonásához szükséges krémhez egy kisebb lábasban melegítsük forróra a tejszínt, húzzuk le a tűzről, és szórjuk bele az apróra tört tej- és étcsokoládét. Hagyjuk dolgozni a meleg tejszínt, és pár perc elteltével egy habverővel alaposan keverjük össze. Szobahőmérsékleten gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni.
     
  2. A töltelékhez a mascarponét alaposan keverjük össze 3 dkg porcukorral, a citrom héjával és levével majd tegyük hűtőbe.
     
  3. A piskótához mérjük ki a lisztet, a kakaóporral együtt szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sütőport. Válasszuk ketté a tojásokat, a sárgáját a porcukor háromnegyedével, a narancs reszelt héjával és levével habosítsuk fel.
     
  4. A fehérjét a maradék porcukorral és csipet sóval verjük kemény habbá és forgassuk óvatosan a felvert tojássárgájához. Több részletben adjuk hozzá a kakaóporos lisztet, és könnyed mozdulatokkal keverjük össze.
     
  5. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük 175 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 35 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen megsült-e.
     
  6. A formából kivéve hagyjuk rácson kihűlni, majd vágjuk ketté középen, és az alsó lapot kenjük meg a mascarponés krémmel. Helyezzük rá a másik piskótalapot és fedjük be az egészet a csokoládés-tejszínes krémmel. Úgy oszlassuk el a krémet, hogy vastagon jusson a tetejére, de az oldalára is jusson bőségesen. Mintázzuk a tetejét egy kanál segítségével, úgy, hogy a kanál domború felével kis csúcsokat formázunk a csokikrémből.

Tipp: tálalásig tartsuk hűtőben, majd szeleteljük forró vízbe mártott késsel.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Medvehagymás kenyér sajtos tojáskrémmel

Ez a tavaszi növény olyan színfolt a konyhában, amit érdemes különleges formában felhasználni.
Nagyon finommá teszi a burgonyát, de önmagában is fogyasztható.

Nyugtató hatása révén a tavaszi fáradtság és stressz leküzdésében is kiválóan alkalmazható.
Én kenyérbe sütöttem, de számtalan módon el lehet készíteni!

húsvét  kenyér  sütés  medvehagyma  sajt  tojás  liszt  ebéd  vacsora  túró  mustár  só  bors  rétesliszt  fenyőmag  élesztő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 levél medvehagyma
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tasak instant élesztő

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a medvehagymát, fogjuk csokorba, és szeleteljük apróra. Melegítsük fel az olajat, dobjuk rá a fenyőmagot és a medvehagymát, keverjük fél percig, majd húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a sót. Hagyjuk kihűlni.
     
  2. Tegyük tálba a liszteket, keverjük hozzá az instant élesztőt, majd adjuk hozzá a langyos vizet, és a robotgép dagasztószáraival kezdjük el dagasztani. Mikor összeállt a tészta, adjuk hozzá a medvehagymás-olajos keveréket, és addig dagasszuk, míg elválik az edény falától.
     
  3. Hagyjuk pihenni, míg a duplájára kel, majd alaposan lisztezett deszkán gyúrjuk át és formáljunk belőle cipót, majd pihentessük 10 percig. Készítsünk kenyérformát belőle úgy, hogy bal kezünkkel a kerek cipó alsó részét a deszkához nyomjuk, majd jobb kezünkkel húzzuk a cipótészta tetejét másfélszeres nagyságúra. Hajtsuk vissza és tekerjük fel, így több levegő kerül a tésztarétegek közé.
     
  4. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és letakarva hagyjuk kelni további 10 percig. A tetejét vágjuk be pár helyen éles késsel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeverés funkción süssük 40 percig. Közben szükség szerint fordítsuk meg a tepsit, hogy az elöl, illetve hátul lévő fele is egyenletesen megsüljön.

Tipp: A sütőből kivéve egy megnedvesített konyharuhával terítsük le 5 percre, hogy a külseje finom puha legyen.

Sajtos tojáskrém

húsvét  kenyér  sütés  medvehagyma  sajt  tojás  liszt  ebéd  vacsora  túró  mustár  só  bors  rétesliszt  fenyőmag  élesztő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 tojás
  • 20 dkg túró
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Főzzük keményre a tojásokat, és folyó hideg víz alatt hűtsük le. Pucoljuk meg, rakjuk tálba és villával törjük össze. Keverjük hozzá a túrót, a mustárt és az olajat.
  2. Dolgozzuk össze, reszeljük bele a sajtot, keverjük át, és rakjuk hűtőbe.

Tipp: Feldobhatjuk vágott snidlinggel, a tehéntúrót helyettesíthetjük juhtúróval is, de ez esetben gondoljunk rá, hogy a juhtúró sós, így a krémet kisebb mértékben sózzuk!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Juhtúrós sztrapacska

Egy igazi klasszikus amiről mindig csak beszélünk és amikor elkészül, nem lehet abbahagyni.

Nem olyan régen Prágában jártam, és lépten-nyomon azt tapasztaltam, hogy a cseh konyha nagyon hasonló a magyar konyhához.

Az ízek ismerősek voltak, mégsem ugyanolyanok, mint itthon.

Ott kaptam az ihletet, hogy főzzek egy finom juhtúrós sztrapacskát.

Én egyszerűen imádom, nézzük, hogy készül!

vacsora ebéd póréhagyma lilahagyma sztrapacska juhtúró tejföl burgonya tojás liszt só szalonna vöröshagyma

Hozzávalók 6 főre:

  • 80 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 40 dkg juhtúró
  • 2 dl 20% zsírtartalmú tejföl
  • póréhagyma és lilahagyma díszíteni

Elkészítése:

  1. A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük finomra. Adjunk hozzá egy csipet sót, és hagyjuk állni 10 percig, majd nyomkodjuk ki a levét.
     
  2. A kinyomkodott burgonyát keverjük össze a tojással, liszttel és annyi vízzel, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk.
    Szaggassuk ki enyhén sós, lobogó vízbe.
    Ha feljött a víz tetejére, főzzük további 2 percig, majd szűrjük le, de a főzővízből egy decit tegyünk félre.

  1. A szalonnát egy serpenyőben pirítsuk meg, és szűrőlapáttal vegyük ki.
    A visszamaradt zsírba tegyük bele az apró kockára vágott hagymát, és pirítsuk meg rajta.
    Adjuk hozzá a juhtúrót, a tejfölt, és keverjük el.
    Öntsük hozzá a félretett főzővizet, és főzzük össze vele.

  1. Tegyük bele a sztrapacskát, forgassuk össze, majd tálaljuk ki.
    Pirított szalonnával és extra tejföllel kínáljuk.
    Díszítsük póré – és lilahagymával.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Rántott tofu kuszkusszal és kéksajtmártással

Nagyon szeretem a rántott húst, sőt szinte minden panírozott ételt és van, amikor úgy érzem szívesen kipróbálnék valamit, ami nem része a mindennapos étkezéseimnek.

Szeretem a vegetáriánus és vegán konyhát, volt, hogy tofuból készült gyros-t ettem. Ezért is döntöttem úgy, hogy most egy hús nélküli receptet osztok meg Veletek.

Ha úgy érzitek hús nélküli ételre vágytok, akkor ezt a receptet szívből ajánlom Nektek, hiszen olykor kell ez a fajta ízkaland is!
 

ebéd vacsora kuszkusz kéksajt kéksajtmártás rántott tofu tojás liszt zsemlemorzsa étolaj kókuszzsír gorgonzola rokfort tejföl só bors vaj olívaolaj

Rántott tofu hozzávalói 4 főre:

  • 40 dkg natúr vagy ízesített tofu
  • 2 db tojás
  • liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • 3-4 dl étolaj vagy kókuszzsír a sütéshez

Rántott tofu elkészítése:

  1. Vágjuk fel tetszés szerinti méretűre a tofut (én kisebb, háromszög formát választottam) és verjük fel a tojást egy tálban. Szokásos módon panírozzunk most is, mint általában.
     
  2. Forgassuk lisztbe a tofut, majd a felvert tojásba és a végén a zsemlemorzsába. A panírozás befejeztével melegítsük fel az olajat 180 fokra és süssük benne pillanatok alatt aranybarnára a tofunkat.
     
  3. Tálaljuk frissen a kuszkusszal és kéksajtmártással.
    Biztos siker, mindenkinek ízleni fog!

Kéksajtmártás hozzávalói 4 főre:

  • 10 dkg gorgonzola vagy rokfort sajt
  • 140 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • só és bors

Kéksajtmártás elkészítése:

  1. Rakjunk minden hozzávalót egy magasfalú tálba és egy merülőmixer segítségével mindent turmixoljunk össze.
     
  2. Rakjuk hűtőbe pihenni és külön edénybe tálaljuk a rántott tofu mellé.

Kuszkusz hozzávalói 4 főre:

  • 1 bögre kuszkusz (250g)
  • 1 bögre forró víz
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 nagy csipet só

Kuszkusz elkészítése:

  1. Öntsük egy hőálló tálba a száraz kuszkuszt. 4 személyre körülbelül egy bögrényit (2,5 dl vagy kb. 250 g) számoljunk.
     
  2. Öntsük fel ugyanannyi forró vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat és sózzuk meg.
     
  3. Zárjuk le légmentesen egy darab műanyag fóliával az edényt és hagyjuk a gőzben párolódni a kuszkuszt.
    Látni fogjuk, ahogy 5 perc alatt magába szívja a forró vizet és semmi más dolgunk nem lesz, mint egy villával felkeverni.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Amire soha nem mondok nemet! Kakaóscsiga reggelire


Egy közösségi oldalon megosztott videón láttam, hogy lehet szépen felszeletelni egy kelt tésztát.
A rutin, a tapasztalat és az évek...
Ez most itt mind szertefoszlott, ugyanis előtérbe került a leleményesség.

A videóban a nyers kakaóscsiga-szeletek parádésan hullottak alá a vágódeszkára. Nem lettek megnyomorgatva és nem kellett azon aggódni, elég éles-e a kés ahhoz, hogy szépen elszelje a tésztát.
Ajánlom nektek is ezt a módszert, mert nagyon egyszerű és nekem is tökéletesen bevált!

Tartsatok velem, és ismerjétek meg, én mire esküszöm, ha kakaóscsiga szeletelésre kerül a sor!

Ha pedig nem szeretnétek kelt tésztával készíteni, vegyetek nyugodtan vajas leveles tésztát a boltban, azzal is igazán mennyei.

Felkészültetek?

kakaóscsiga  desszert  liszt  cukor  kakaópor  porcukor vaníliás cukor vaj tojás tej tejföl élesztő margarin sütőpor csipet só szeletelés trükk reggeli

A tészta hozzávalói:
 

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál puha vaj vagy margarin
  • 1 csomag sütőpor (10g)
  • csipet só
     

A töltelék hozzávalói:
 

  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütési programon.

Elkészítés:
 

  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük.
    A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni a tésztát.
    Mikor összeállt, mivel kissé ragadni fog, adjunk hozzá egy kevés lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
    Konyharuhával leterítve, kelesszük 20 percig és amíg kel, készítsük el a tölteléket.
     
  2. A töltelékhez a cukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük (ha akad otthon egy vaníliarudam, akkor a felének a magját a töltelékhez kaparom, nagyon kellemes ízt ad neki).
     
  3. A  megkelt tésztát lisztezett deszkán lágyan átgyúrjuk, majd fél centi vékonyságúra és téglalap alakúra nyújtjuk.
    Megkenjük olvasztott vajjal, beletöltjük a kakaós masszát, majd ráöntjük a maradék vajat. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesen. eloszlatni, mert amikor feltekerjük majd egyenletesen szétterül.
     
  4. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük és 1,5-2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk.

Tipp: Szeletelés! Tehát az illető, akinek csak a kezét láttam, fogott egy körülbelül 30 cm-es fogselymet, ami remélhetőleg nem volt mentolos :D
A feltekert kakaóscsiga-rúd alá rakta, bemérte milyen vastagot szeretne szelni és egy hurkot formálva felül meghúzta a fogselymet. 

5. Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki, majd rátesszük a csigákat egymás között elég nagy távolságot hagyva.

6. Forró sütőben nagyjából 10-12 perc alatt készre sütjük. Semmiképp ne süssük túl, mert kiszáradhatnak!
Porcukorral megszórva melegen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Lasagne a`la Roberto

Most a párom lasagne receptjét hoztam el nektek, amiben nincs semmi csavar, nyakatekert mozdulat és ismeretlen fűszer, viszont van benne szeretet és lelkesedés, alaposság és humor.

A legutóbbi alkalommal például, amikor a tesójával közösen fogtak hozzá, nem aprózták el, egy kisebb és egy nagyobb tepsivel is készítettek.
Addig ment a sakkozás a sütőben, amíg a nagy ide-oda pakolgatás közben a nagyobb tepsi kicsit tovább maradt a sütő alsó felében, így az alsó része picit odakapott.

Másnap, késő este vendégek érkeztek, akiknek már be volt harangozva az ízletes lasagne.
Nekik maradt a nagyobb tepsi, mert mi napközben nekikezdtünk a kisebbnek.

Valójában csak én tudtam, hogy a nagyobb tepsi alja kicsit odakapott, nem tudtam ellenállni, így már korábban belekóstoltam.
Amint megtudták az éhes vendégek, ment is egyből a harc, kié legyen a ropogós rész és sorra hagyták el a vendégek száját az „Én a tiédet is megeszem, ha te nem szereted!” mondatok.

Én szeretem ha ropog, és Ti? ;)

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Hozzávalók 8 főre:
 

  • 80 dkg marha darált hús
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 7 dl paradicsomszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 500 g lasagne tészta
  • 200 g reszelt parmezán sajt vagy füstölt sajt
  • bazsalikom ízlés szerint, frissen vagy szárítva

A besamel mártás hozzávalói:
 

  • 10 dkg vaj
  • 3  púpozott evőkanál finomliszt
  • 7 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fehérbors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
     

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Elkészítés:

  1. Vágjuk nagyon apró kockákra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a bazsalikomleveleket.
    Rakjuk a hagymához a darálthúst és nagy lángon pirítsuk addig, amíg ki nem fehéredik.
    Mielőtt teljesen elkészülne a hús sózzuk, borsozzuk és öntsük hozzá a paradicsomszószt.
    Főzzük lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 20 percig.
    Kóstoljunk folyamatosan és ízesítsük, ha szükséges.
     
  2. Közben készítsük el a besamel mártást.
    Olvasszuk fel a vajat és rakjuk bele a lisztet, kis lángon kevergetve pirítsuk 2-3 percig. Ezt hívják világos vajas rántásnak, amit felöntünk majd langyos tejjel és egy habverő segítségével folyamatosan kevergetve felforralunk.
    Közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg reszelt szerecsendióval. Amint sűrűsödik, lassan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet és 1 percig forraljuk, hogy ne maradjon lisztízű.
     
  3. Válasszunk egy olyan tepsit ami inkább közepes mint nagy és magasfalú. Nyugodtan belepróbálhatjuk a tésztalapot és számolgathatunk, mennyi kell majd egy réteghez és ha nem illeszkedik a forma, akkor nyugodtan törjünk le a tésztalapokból.
     
  4. Amint készen vagyunk, kezdhetjük a rétegezést:
  • egy réteg tészta
  • egy réteg paradicsomos szósz és besamel mártás (össze is keverhetjük, én jobban szeretem külön rakni, így egy kicsit rusztikusabb)
  • egy réteg tészta, és így tovább

Az utolsó réteghez keverjük össze a paradicsomos szószt a maradék besamel mártással.
Ezt terítsük szét a tetején és szórjuk meg alaposan sajttal. Előmelegített sütőben 180 °C-on maximum 30 percig süssük, amíg a sajt barnára nem pirul a tetejére.

Tipp: Mielőtt elkezdem a tepsibe rakni a tésztát és a mártásokat, én egy kis merőkanálnyi paradicsomszószt oszlatok el a tepsi alján, hogy sütés után könnyebb legyen majd kiszedni az ízletes lasagne kockákat :)

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Szilveszteri lencseleves

Egyetlen család asztaláról sem hiányozhat az Újévi lencse.
Nincs is finomabb egy tányér forró lencselevesnél, az átmulatott szilveszteri éjszaka után.
Én ezzel a levessel fogom kezdeni az Újévet és ezúton ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik sokat látogatták a Roberto konyháját.

Sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek!

Múlik a nap, múlik az év, ami rossz volt elmúlt rég.
Holnap egy új évre ébredsz, ehhez kívánok nagyon sok szépet! B.Ú.É.K.

lencse kolbász sárgarépa petrezselyemgyökér petrezselyem burgonya fokhagyma finomliszt olaj pirospaprika leves ebéd vacsora Újévi ünnepi hagyomány

Hozzávalók 6 főre:

• 30 dkg lencse
• 1 szál debreceni kolbász
• 2 szál sárgarépa
• 2 szál petrezselyemgyökér
• 1 csokor petrezselyem
• 4 szem közepes burgonya
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál liszt
• 4 evőkanál olaj
• 2 teáskanál őrölt pirospaprika

Elkészítés:

  1. Áztassuk hideg vízbe egy éjszakára a lencsét, majd felhasználás előtt szűrjük és öblítsük le alaposan.
    Rakjuk fel 1,5 liter hideg vízben főni, és forrástól számítva főzzük közepes lángon 30 percig.
    A felforrt lencse tetején hab keletkezik majd, ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el.
     
  2. Miközben fő a lencse, tisztítsuk meg a zöldségeket, karikázzuk fel a répát és a petrezselyemgyökeret.
    A burgonyát vágjuk kockákra, a kolbászt karikákra, a fokhagymát pedig szeljük vékony szeletekre.
    Adjunk mindent a forrásban levő lencséhez, sózzuk és borsozzuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek kellőképpen megpuhulnak.
    A levesnek nagyon finom ízt kölcsönöz pár húsleveskocka is.
     
  3. Befejezésül sűrítsük rántással a levest.
    Az olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, húzzuk le a tűzről, és keverjük bele az őrölt pirospaprikát.
    Adjuk a leveshez, és folyamatosan kevergetve forraljuk még 1-2 percig. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.

    Forrón tálaljuk, ízlés szerint kínálhatunk mellé tejfölt is.

lencse kolbász sárgarépa petrezselyemgyökér petrezselyem burgonya fokhagyma finomliszt olaj pirospaprika leves ebéd vacsora Újévi ünnepi hagyomány

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Karácsonyváró reggeli: laktóz- és gluténmentes goffri

A karácsony közeledtével érdemes lelassulni kicsit és lélekben is ráhangolódni az ünnepre. Ebben segít egy gyors, de mégis nagyon finom reggeli, ami kellemessé teszi az egyébként rohanós reggeleket!

gluténmentes goffri waffel mogyorókrém fagylalt lekvár laktózmentes lisztkeverék tojás tej vaj gyümölcscukor xilit sütőpor juharszirup gyümölcs desszert reggeli

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 40 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • 4 db tojás
  • 3 dl laktózmentes tej
  • 10 dkg laktózmentes vaj
  • 5 dkg xilit vagy gyümölcscukor
  • 1 tasak gluténmentes sütőpor

Elkészítés:

  1. Olvasszuk fel a vajat mikrohullámú sütőben, majd hagyjuk langyosra hűlni. Üssük a tojásokat egy magasfalú keverőtálba, adjuk hozzá a tejet, a langyosra hűtött vajat, a cukrot és a csipet sót.
     
  2. Majd gépi habverővel verjük fel, szitáljuk hozzá a lisztet a sütőporral és dolgozzuk csomómentesre.
     
  3. Forrósítsuk fel a goffrisütőt és egy közepes méretű merőkanállal adagoljuk a tésztát a sütőlapokra. Csukjuk  rá a tetejét és süssük a goffrikat szép barnára, körülbelül 4-5 perc alatt.

gluténmentes goffri waffel mogyorókrém fagylalt lekvár laktózmentes lisztkeverék tojás tej vaj gyümölcscukor xilit sütőpor juharszirup gyümölcs desszert reggeli

Tipp: az én tapasztalatom az, hogy érdemes az első perc után kinyitni a sütőt, mert keletkezik egy kevés gőz és jó, ha ez távozik, mert ezáltal kapunk igazán ropogós goffrikat.

Ízlés szerint tálalhatjuk fagyival, juharsziruppal, lekvárral, gyümölccsel vagy mogyorókrémmel.

gluténmentes goffri waffel mogyorókrém fagylalt lekvár laktózmentes lisztkeverék tojás tej vaj gyümölcscukor xilit sütőpor juharszirup gyümölcs desszert reggeli

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Kandírozott gyümölcsös kuglóf, mascarpone krémmel

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

A hétvégi nagytakarítás során előkerült a szekrényem mélyéről egy kuglófforma. Talán karácsonyi ajándék volt? Már nem emlékszem.

A lényeg, hogy kedvet kaptam egy kis cukros varázsláshoz.
Úgyis imádom, ha extra meleget ad a sütő és lehetetlen elrontani ezt a receptet, mert annyira könnyű.

A recept is elég régi, akkoriban a nénikém még maga aszalta a gyümölcsöt és a kuglófformája is olyan kopott volt, mint egy gyalogsági rohamsisak.

Ha neked is porosodik egy kuglófforma a szekrény mélyén, tégy egy próbát, hidd el, nagyon megéri!

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 dl meleg víz (a legmelegebb, ami a csapból kijön)
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg kandírozott citrom
  • 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

Díszítés:

  • 4 dkg porcukor
  • 250 g mascarpone sajt
  • a maradék kandírozott gyümölcs

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 2 dkg porcukorral (egy púpozott evőkanál) verjük kemény habbá a robotgéppel.

2. A sárgáját verjük fel a cukorral és a vaníliás cukorral. Miközben verjük, adjuk hozzá a meleg vizet és lassan adagoljuk hozzá az olajat. Nem sok mennyiség, így hamar végzünk.

3. Keverjük a rétesliszthez a sütőport, a kandírozott vegyes gyümölcsöt és a kandírozott citromot (ha nem kapnánk citromot, narancs is jó, de lehet dupla mennyiségű vegyes gyümölcs is).

4. Adjuk az egészet a tojássárgás masszához, alaposan keverjük össze, majd nagy mozdulatokkal keverjük bele a felvert tojásfehérjét.

5. Alaposan kenjük ki vajjal és lisztezzük meg a kuglófformát. Öntsük bele az elkészített kuglóftésztánkat és rakjuk a sütőbe.
A sütő alsó harmadába, a második szintre helyezzük a rácsot és arra rakjuk a kuglófformát (ahová a rácsot becsúsztatjuk, ne a legalsóra).

Fontos, hogy az alsó hő jobban érje a forma felületét, mert a tészta sűrű és nehéz, így fontos hogy alulról kezdjen el sülni, főleg az első 15 percben.


A sütési idő  összesen 45 perc, alsó-felső sütési funkción. Ebből 15 perc 200 °C-on és 30 perc 175 C°-on.

A megsült kuglófforma tetejére tegyünk egy vágódeszkát vagy sütőrácsot, és óvatosan fordítsuk meg. Nem is kell erőlködni, azonnal kijön!

Díszítés:

A mascarpone sajtot keverjük össze a porcukorral és töltsük habzsákba. Csillag formával díszítsük a kuglóf tetejét diónyi puffokkal és a maradék krémet nyomjuk tálalásnál a tányérra.
A maradék kandírozott gyümölcsöket ízlésesen oszlassuk el a kuglóf tetején.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: Én az Lidl-ben találtam a nagyon olcsó kandírozott gyümölcsöt és sikerült 399 Ft-os olasz mascarpone sajtot is vennem.

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

0 Tovább

Királygarnélás Quiche

királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma

Tavaly nyáron készítettem először quiche-t, akkor szalonnával és póréhagymával ízesítettem.

Egy egész francia menüsort kellett összeállítanom és a sok kísérletezés közben nagyon megszerettem ezt a receptet, mivel tulajdonképpen bármiből el lehet készíteni, ha elengedjük a fantáziánkat.
Ami mindig fontos, hogy legyen a receptben tojás és krémes tejföl. A sajt és a hús már csak korona ezen a könnyed finomságon.

Légy akár vegetáriánus, akár húsimádó, kapcsold be a sütőt, és süss velem egy fenséges quiche-t!

A tészta hozzávalói:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • kevés víz (5 cl)

A töltelék hozzávalói:

  • 3 db kaliforniai paprika; sárga, piros és zöld
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg garnélarák
  • 175 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 3 db tojás
  • só és bors

 királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma
 
A tészta elkészítése:

1. Készítsünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, egy kevés só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.

2. Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, nyújtsuk formára a tésztát és igazítsuk a formába. Ügyeljünk a szélekre is, kissé lógjanak rá a forma szélére, hogy sütés közben ne hajoljanak vissza. Süssük 10 percig 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg és tegyük félre.

A töltelék elkészítése:

1. Pirítsuk meg az olajon az apró kockákra vágott kaliforniai paprikákat 5 perc alatt, adjuk hozzá a cikkekre vágott vöröshagymát és belereszelve a fokhagymát pároljuk még 5 percig.

2. Adjuk hozzá a kiolvasztott garnélákat és pároljuk készre az egészet 2 perc alatt. Rakjuk félre, hagyjuk langyosra hűlni, és közben rakjuk tálba a többi hozzávalót.

3. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, rakjuk bele a tejfölt és a reszelt sajtot. Keverjük hozzá a langyosra hűlt kaliforniai paprikákat, dolgozzuk alaposan össze és öntsük az elősütött tésztára. Süssük 35 perc alatt készre 175 fokon.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Epres-narancsos csokitorta

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

A kedvenc zöldségesemnél ma reggel belefutottam egy hatalmas tál zamatos eperbe. Tamás azt mondta, hogy ez most egy különleges szállítmány, 1-2 hétig még nem jön újra igazán szép eper.

Azonnal le is csaptam rá. A fejemben már félig meg is sült az epres csokitorta, amikor eszembe jutott, hogy megbolondítom valami citrusos ízzel.

Vettem mellé pár meseszép narancsot, és rohantam is haza sütni.

A tészta hozzávalói:

  • 38 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krém és a díszítés hozzávalói:

  • 300 g étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 20 dkg eper

A tészta elkészítése:

1. Rakjuk egy tálba a puha vajat, a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és gyúrjunk belőle egy közepes állagú cipót.

2. Rakjuk át egy 22 cm-es pite vagy tortaformába és béleljük ki vele. Kezünkkel alaposan nyomkodjuk szét a formában és ügyeljünk arra, hogy a szélekre is jusson a tésztából.

3. Egy sütőpapírt simítsunk a tésztával bélelt piteforma tetejére. Nyomjuk bele a forma mélyedésébe és töltsük meg bármilyen hüvelyes növénnyel (bab, sárgaborsó). Én sárgaborsót használtam, elsimítottam a tetején és így tettem a sütőbe 20 percre 180 fokon légkeveréses funkción.

4. Amikor eltelt a 20 perc, vegyük ki a pitetésztát és óvatosan távolítsuk el a súlynak használt babot vagy borsót. Ezek után még 5 percet süssük a forró sütőben.

A krém elkészítése:

1. Melegítsük forróra a tejszínt egy lábosban, majd lehúzva a lángról tördeljük bele az étcsokoládét.

2. Reszeljük bele a narancs héját és hagyjuk állni 2 percet, ezután keverjük alaposan össze egy habverővel. Szép fényes és sűrű masszát fogunk kapni, amit szobahőmérsékleten hagyjunk langyosra hűlni.
 

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

3. A langyosra hűtött tésztát hagyjuk a formában és töltsük meg a felkevert a csokoládékrémmel. A tetejét simítsuk el és szeleteljük rá a megmosott epret ízlés szerinti formában.

Jó étvágyat kívánok :)

Érdekesség a csokoládéról:

A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātl-lal kínálta Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolātl. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

0 Tovább

Ferrero Cupcake

cupcake ferrero mogyorós muffin édesség desszert süti csokoládé sütemény

Puha, mogyorós tészta és selymes tejcsokoládé krém, mennyei Ferrero golyóval koronázva. Ugye, milyen mesésen hangzik? Hát még az íze ;)
Készítsük el együtt az évszak legmenőbb sütijét, amivel bármilyen alkalomból örömünnepet varázsolhatunk!

A tészta hozzávalói:

  • 24 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 3  csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg puha vaj
  • 240 ml tej
  • 2 tojás
  • 5 dkg sótlan mogyoró durvára törve

A tészta elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, ha lehet légkeverésre. Béleljük ki papírral a muffintepsit.

2. Tegyük a lisztet, a cukrot, a mogyorót, a sütőport, a sót és a puha vajat egy nagy tálba és keverjük jól össze. 

3. Keverjük össze a tejet és a tojást egy külön tálban, adjuk az egészet a lisztes keverékhez és robotgéppel keverjük csomómentesre. Töltsük meg a formákat a tésztával.

4. Süssük 20 percig 175 fokon, ha van rá mód légkeverésen, gázsütőben pedig 180 fokon.

A krém és a díszítés hozzávalói:

  • 250 g mascarpone sajt
  • 200 g tejcsokoládé
  • 3 dkg vaj (egy púpos teáskanál)
  • 12 db Ferrero golyó

A krém és a díszítés elkészítése:

1. Nagyobb méretű tálban, gőz felett olvasszuk meg a vajat. Tördeljük bele a tejcsokoládét és folyamatosan kevergetve olvasszuk bele.

2. Vegyük le a tűzről és kevergetve hűtsük 5 percet. Keverjük bele alaposan a mascarpone sajtot, majd töltsük habzsákba és nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére.

3. Díszítsük Ferrero golyókkal. Hűtsük hűtőben 30 percet és fogyasszuk örömmel.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek