A gulyáslevesről az jut eszembe, hogy ez az az étel, amelyet az év bármely szakaszában készíthetünk, mindig ugyanolyan jól esik.
Amikor a nyári melegben, vagy tavasszal a szabadban szeretnénk bográcsozni a tűz körül, barátainkkal vagy családunkkal az ötletelés nem lesz túl hosszú, hogy gulyáslevest készítsünk.
A közös főzéshez ez a legjobb választás.
A téli és őszi időszakban arra vágyunk, hogy felmelegítsen bennünket egy finom, meleg gulyásleves.
Tradícionális, finom, egy igazi magyar specialitás.
Ebben a hónapban 4 olyan recepttel készülök nektek, melyeket valamennyien ismertek, de ha még nem találtátok meg az "igazit", vagy még sosem készítettétek el egyedül, bízzatok bennem, és próbáljátok ki őket!
Hozzávalók 6 főre:
- 60-70 dkg marhalábszár
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyemgyökér
- 20 dkg burgonya
- fél zellergumó
- 2 db tavaszi paprika
- 3 db paradicsom
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- 6 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 4 db babérlevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- őrölt bors
- só
- víz
Elkészítése:
1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, vágjuk apró kockákra a hagymát, a répát és a petrezselyemgyökeret szeleteljük fél centiméteres karikákra, a tavaszi paprikát és a paradicsomot pedig aprítsuk 1x1 centiméteres kockákra. A burgonyát és a zellert vágjuk valamivel nagyobb, 1,5-2 centiméteres kockákra.
2. Alaposan mossuk meg a marhalábszárat és vágjuk 2x2 centiméteres kockákra.
3. Forró zsiradékban pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát.
Öntsük fel 1,5-2 dl vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett a vizet elforralva pirítsuk zsírjára a hagymát.
Dobjuk rá a paradicsomot és a tavaszi paprikát, majd nagy lángon
kevergetve pároljuk puhára.
4. Adjuk hozzá a marhalábszárat és folyamatosan kevergetve hagyjuk felforrni, majd közepes lángon főzzük körülbelül 50 percig. Fűszerezzük az őrölt köménnyel és a babérlevelekkel.
5. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, reszeljük bele a fokhagymát és rakjuk a fazékba a többi zöldséget is.
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a hozzávalókat és hagyjuk lassan felforrni.
6. Forrás után ízesítsük sóval és borssal, szórjuk meg friss petrezselyemmel és körülbelül 25-30 perc további főzés után már tálalhatjuk is a gőzölgő levest.
Ne felejtsünk el mellé hegyes erőspaprikát és friss kenyeret kínálni.
Jó étvágyat kívánok! ☺
Utolsó kommentek