Sokat gondolkodtam, milyen főételt készítsek a böjt utáni időre, amely különlegességével megkoronázza a húsvéti asztalt.
Egy csodálatos dagadót találtam, és ha már ilyen sokáig kimaradt a hús a mindennapi étkezéseinkből, úgy gondoltam, mi más töltelék illene jobban hozzá, mint a csirkemáj.

Páratlan ízkombináció jött létre.
A kívül ropogós, édes íz, csodás összhangba került a belsejében forrón illatozó fokhagymás májjal, a vele sütött burgonya pedig kiválóan illik hozzá köretként.
Igazán pazar recept!

húsvét  sertésdagadó  bacon  csirkemáj  vöröshagyma  fokhagyma  petrezselyem  zsemlemorzs  só  bors  ketchup  cukor  bazsalikom  olívaolaj

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg tölteni való sertésdagadó
  • 30 dkg tisztított csirkemáj
  • 5 dkg kockázott bacon
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 3 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom

Elkészítés: 

  1. A töltelékhez serpenyőben pirítsuk meg a kockázott bacon-t, adjuk hozzá a kockákra aprított hagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát.
     
  2. Dobjuk rá a felezett csirkemájat, pirítsuk 4-5 percig, szórjuk meg a durvára vágott petrezselyemmel és borssal.
     
  3. Húzzuk le a tűzről, sózzuk, szórjuk rá a zsemlemorzsát, keverjük bele, és hagyjuk kihűlni.
     
  4. Fektessük a dagadót a vágódeszkára. A dagadó szélesebb felénél kezdve egy hosszú pengéjű késsel nyissunk zsebet, úgy, hogy a kés pengéjét a dagadó vékonyabb felének végéig szúrjuk, majd a pengét lassan mozgatva alakítsuk ki a töltelék helyét. Ha hentesnél vásároljuk a húst, megkérhetjük, hogy a töltelék helyét ő alakítsa ki.
     
  5. Töltsük a kihűlt tölteléket a dagadóba, majd hústűvel zárjuk le a nyílás és helyezzük magas falú tepsibe.
     
  6. Egy tálkában habverővel keverjük össze a ketchup-ot, a cukrot, az olajat és a szárított bazsalikomot. Ezzel a páccal alaposan kenjük be a dagadót, és öntsünk a tepsibe 2 dl vizet. Fedjük le alufóliával, és 220 °C-ra előmelegített sütőben süssük 80 percen keresztül. A sütési idő elteltével vegyük le a fóliát, és 180 °C-on süssük további 10-15 percig, hogy megpiruljon.
    Távolítsuk el a hústűt, és szeleteljük ujjnyi vastagságúra.

Tipp: A tepsibe helyezett hús köré rakhatunk apró szemű újburgonyát kevés sóval, borssal fűszerezve, reszelt füstölt parenyica sajttal megszórva.

Jó étvágyat kívánok :)