Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Citromkrémes - kesudiós csokis muffin

Mindig is nagy kedvenceim voltak a cupcake-ek, hiszen nagyon sok féle képpen elkészíthetőek. Elsőre furcsa párosításnak tűnhet a sós kesudió és az édes citromkrém, de higgyetek nekem, az egész család odáig lesz érte.

Az sem baj, ha nagy mennyiségben készíted el, hiszen a siker garantált, és biztos vagyok benne, hogy nem fog belőle maradni.

A muffin hozzávalói 12 db-hoz:
 

  • 4 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor (nagyjából 2 evőkanál)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 3 dkg pirított sós kesudió

A krém hozzávalói:
 

  • 200 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és a felének leve

A muffin elkészítése:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra – villanysütőnél használjunk légkeverés funkciót.
     
  2. Üssük tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és gépi habverővel keverjük habosra, a legmagasabb fokozaton, körülbelül 2 percig.
     
  3. Ha ezzel végeztünk, szitáljuk hozzá a lisztet a kakaóporral és a sütőporral, majd adjunk hozzá egy csipet sót.
     
  4. A robotgéppel jól dolgozzuk össze, majd adagoljuk 12 felé a muffin papírral bélelt tepsibe.
     
  5. Az előmelegített sütőben süssük 18 percig és miután elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítése:
 

  1. Verjük kemény habbá a tejszínt, majd adjuk hozzá a mascarpone-t, a porcukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd alaposan dolgozzuk össze robotgép segítségével.
     
  2. Ha elkészültünk, töltsük habzsákba és nyomjunk nagy puffokat a kihűlt muffinok tetejére.

Díszítsük a pirított kesudióval és hűtsük le hűtőben, vagy fogyasszuk azonnal.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Epres – lime-os pohárkrém

Nem olyan régen találtam ki ezt a receptet, amikor a barátaim egy hirtelen ötlettől vezérelve kitalálták, hogy átjönnek délután.
Pár órám volt rendet rakni ugyanakkor szerettem volna őket vendégül látni, habár tudtam, hogy nincs sok időm.
Körbe néztem hát, mit találok itthon, leszaladtam a közeli kisboltba, és villámgyorsan elkészítettem ezt a pohárkrémet.

Mondanom sem kell, osztatlan sikert aratott, nektek is szívből ajánlom!

A piskótatészta hozzávalói 10 adaghoz:

  • 4 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor (nagyjából 2 evőkanál)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só 
  • 5-6 db eper

A krém hozzávalói:

  • 400 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 lime reszelt héja és a felének a leve

A piskótatészta elkészítése:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra – villanysütőnél használjunk légkeverés funkciót.
     
  2. Üssük tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és gépi habverővel a legmagasabb fokozaton keverjük habosra, körülbelül 2 perc alatt.
     
  3. Ha ezzel végeztünk, szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóporral és a sütőporral, majd adjunk hozzá egy csipet sót.
     
  4. Dolgozzuk jól össze a robotgéppel, majd rakjuk egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe.
     
  5. Süssük az előmelegített sütőben 20 percig és miután elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítése:
 

  1. Verjük kemény habbá a tejszínt, majd adjuk hozzá a mascarpone-t, a porcukrot, a lime reszelt héját és levét, majd alaposan dolgozzuk össze robotgép segítségével.
     
  2. Ha elkészültünk, töltsük habzsákba a krémet, vegyük elő kedvenc poharainkat és jöhet a nasi a barátoknak.

Tálalás:

  1. Rakjunk a kihűlt piskótából a pohár aljára – én például beletépkedtem – majd ízlésesen helyezzük el az epreket, a szabad helyet pedig töltsük ki krémmel.
     
  2. A következő réteg ismét piskóta, majd jöhet még krém, amivel vastagon befedjük az egészet.
     
  3. Szeletelt lime-mal vagy eperrel díszíthetjük és csináljunk helyet a hűtőben, mert 1-2 órát jó, ha állni hagyjuk.

Tipp: A gurmanok meglocsolhatják a piskótát valami jó likőrrel, az adja meg az érzést csak igazán. 

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Húsvéti zöldségleves

Hogy ne vesszen kárba a húsvéti sonka értékes főzőleve, az én javaslatom a következő: készítsünk egy könnyed tárkonyos zöldséglevest a főzőlé felhasználásával.

Az elkészítése igazán nem nehéz, és amikor a család már elég sonkát, tojást és kalácsot fogyasztott az ünnepek alatt, itt az ideje, hogy egy – a gyomor számára is kevésbé megterhelő – levessel folytassuk az otthon töltött napok étkezéseit.
Biztos vagyok benne, hogy az egész család hálás lesz egy ilyen üdítően friss levesért.

sárgarépa  leves  petrezselyemgyökér  burgonya  vöröshagyma  tárkony  fokhagyma  citrom  liszt  tejszín  só  bors  ebéd  vacsora

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-2 szál sárga- és fehérrépa
  • 20 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss vagy 2 teáskanál szárított tárkony
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 liter átszűrt sonka főzőlé
  • bors

Elkészítés:

  1. A répákat és a burgonyákat tisztítsuk meg és daraboljuk 1x1 cm-es kockákra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, majd az olívaolajon, a zúzott fokhagymával együtt, pirítsuk üvegesre.
    Adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, az apróra vágott tárkonylevelet, a megmosott citrom reszelt héját, majd 4-5 percig gyakran kevergetve pirítsuk.
     
  2. Húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a lisztet, majd alaposan keverjük össze. Öntsük fel a sonka főzőlevével, és helyezzük vissza a tűzhelyre.
     
  3. Lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket, ízesítsük borssal, ha szükséges, sóval is. Figyeljünk, hogy a leveshez adott sonkalé is sós.
    Amikor minden puhára főtt, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a tejszínt és facsarjuk bele a citrom levét. Forrón tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Ünnepi csokoládétorta Húsvétra

Ez a torta a csokoládé szerelmeseinek hozza el igazán a húsvét ünnepi hangulatát.
Rengeteg csokival, a közepén vastag mascarpone krémmel és illatozó narancshéjjal csábítja a jóllakott vendégeket az asztal köré. Amiben biztos vagyok: senki nem fog ellenkezni!

húsvét  tojás  csokitorta  liszt  sütőpor  só  porcukor  kakaópor  narancs  citrom  étcsokoládé  tejcsokoládé  habtejszín  mascarpone  desszert  sütemény

Hozzávalók 16 szeletes tortához:

  • 8 tojás
  • 27 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 2,5 dl (cukrozatlan) habtejszín
  • 50 dkg mascarpone sajt

Elkészítés:

  1. A torta bevonásához szükséges krémhez egy kisebb lábasban melegítsük forróra a tejszínt, húzzuk le a tűzről, és szórjuk bele az apróra tört tej- és étcsokoládét. Hagyjuk dolgozni a meleg tejszínt, és pár perc elteltével egy habverővel alaposan keverjük össze. Szobahőmérsékleten gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni.
     
  2. A töltelékhez a mascarponét alaposan keverjük össze 3 dkg porcukorral, a citrom héjával és levével majd tegyük hűtőbe.
     
  3. A piskótához mérjük ki a lisztet, a kakaóporral együtt szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sütőport. Válasszuk ketté a tojásokat, a sárgáját a porcukor háromnegyedével, a narancs reszelt héjával és levével habosítsuk fel.
     
  4. A fehérjét a maradék porcukorral és csipet sóval verjük kemény habbá és forgassuk óvatosan a felvert tojássárgájához. Több részletben adjuk hozzá a kakaóporos lisztet, és könnyed mozdulatokkal keverjük össze.
     
  5. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük 175 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 35 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen megsült-e.
     
  6. A formából kivéve hagyjuk rácson kihűlni, majd vágjuk ketté középen, és az alsó lapot kenjük meg a mascarponés krémmel. Helyezzük rá a másik piskótalapot és fedjük be az egészet a csokoládés-tejszínes krémmel. Úgy oszlassuk el a krémet, hogy vastagon jusson a tetejére, de az oldalára is jusson bőségesen. Mintázzuk a tetejét egy kanál segítségével, úgy, hogy a kanál domború felével kis csúcsokat formázunk a csokikrémből.

Tipp: tálalásig tartsuk hűtőben, majd szeleteljük forró vízbe mártott késsel.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Tavaszváró karfiolleves

Szerintem nem vagyok egyedül a gondolattal, hogy lassan itt lehetne már a tavasz.

Rügyező fák, bokrok, csicsergő madarak és napsütés amire igazán vágyunk.

Szeretnék egy időre búcsút mondani a vastag télikabátnak és a bakancsnak.

Amikor belépünk márciusba, a remény, hogy magunk mögött hagyjuk a telet egyre erőteljesebb. De amíg mínuszok vannak odakint, a meleg lakás falain kívül, miután hazaértünk, szeretnénk még jobban felmelegedni.

Ez az egyszerű leves ebben fog segíteni és a tányérban kavargó zöldségek színei még közelebb repítik hozzánk a tavaszt.

ebéd vacsora burgonya karfiol sárgarépa petrezselyem petrezselyemgyökér zöldborsó póréhagyma paprika fokhagyma tejszín olívaolaj só bors tavaszi karfiolleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 fej póréhagyma
  • 1 db tavaszi paprika
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

  1. Kezdjük a zöldségek megtisztításával és darabolásával. A hagymát vágjuk apró kockákra, a répát, a gyökeret és a burgonyát 1x1 cm kockákra.
     
  2. Az olajon pirítsuk üvegesre a hagymát a zúzott fokhagymával és adjuk hozzá a megtisztított zöldségeket és a zöldborsót. Ezután pirítsuk 4-5 percig közepes lángon, folyamatosan kevergetve.
     
  3. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, sózzuk és borsozzuk majd öntsük fel vízzel és kezdjük el főzni a levest.
     
  4. Amikor a leves felforrt, rakjuk bele a rózsáira szedett karfiolt és főzzük puhára a többi zöldséggel együtt.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Karfiolkrémleves pirított garnélarákkal


A leves gyermekoromban a mindennapok része volt, az ebédek elengedhetetlen fogása.
Iskolás koromban kicsit megritkult a közös étkezések száma, ilyenkor ugyanis a menzán ebédeltünk, ahol sajnos nem mindig ízlett az étel.

A hétvégi húsleves azonban mindig ott volt az asztalon.
Szerintem most is nagyon fontos, ebben a rohanó világban egy finom leves, de az emberek sajnos egyre kevesebb időt tudnak főzésre fordítani a konyhában.

Én ezért is szeretem a gyors zöldségkrémleveseket, mert nem kell sokat pepecselni velük, és felettébb ízletesek.
Ami pedig feldobja ezt az egyszerű levest: egy különleges feltéttel bolondítjuk meg.
 

leves  ebéd  karfiol  karfolkrémleves  finom  egyszerű  gyors  garnélarák  só királygarnéla rák zöldségalaplé krémleves zöldségkrémleves burgonya vöröshagyma fokhagyma olívaolaj tejszín bors vaj

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 80 dkg karfiol
  • 20 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4-5 dl 20%-os főzőtejszín
  • só és bors
  • 2 db zöldségleveskocka (kihagyható)
  • 2 dg vaj
  • 20 dkg királygarnéla
     

Elkészítés:
 

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk a burgonyákat kockákra, a hagymát cikkekre, a fokhagymát szeletekre és szedjük rózsáira a karfiolt.
     
  2. Rakjuk az olívaolajat egy nagy fazékba és adjuk hozzá a megtisztított zöldségeket a hagymával és fokhagymával együtt. Nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk 8-10 percig.
     
  3. Ezek után öntsük fel annyi vízzel vagy zöldségalaplével, amennyi ellepi és közepes lángon főzzük puhára a zöldségeket. Közben sózzuk és borsozzuk, ha kedvünk van adhatunk hozzá zöldségleveskockát.
     
  4. Ha ezzel elkészültünk, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a tejszín felét és turmixszoljuk le. A maradék tejszínnel hígítsuk tetszőleges sűrűségűre a levest és ha még akarunk rajta lazítani kicsit, nyugodtan adjunk hozzá tejet.
     
  5. A végén elosztjuk a 2 dkg vajat a leves tetején, apró darabokban, hogy ne bőrösödjön a leves.

Feltétnek vajban és olívaolajban sütjük meg a királygarnélákat. Mindkét oldalát 1-1 percig magas lángon, a végén pedig sózzuk és borsozzuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Epres-narancsos csokitorta

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

A kedvenc zöldségesemnél ma reggel belefutottam egy hatalmas tál zamatos eperbe. Tamás azt mondta, hogy ez most egy különleges szállítmány, 1-2 hétig még nem jön újra igazán szép eper.

Azonnal le is csaptam rá. A fejemben már félig meg is sült az epres csokitorta, amikor eszembe jutott, hogy megbolondítom valami citrusos ízzel.

Vettem mellé pár meseszép narancsot, és rohantam is haza sütni.

A tészta hozzávalói:

  • 38 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krém és a díszítés hozzávalói:

  • 300 g étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 20 dkg eper

A tészta elkészítése:

1. Rakjuk egy tálba a puha vajat, a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és gyúrjunk belőle egy közepes állagú cipót.

2. Rakjuk át egy 22 cm-es pite vagy tortaformába és béleljük ki vele. Kezünkkel alaposan nyomkodjuk szét a formában és ügyeljünk arra, hogy a szélekre is jusson a tésztából.

3. Egy sütőpapírt simítsunk a tésztával bélelt piteforma tetejére. Nyomjuk bele a forma mélyedésébe és töltsük meg bármilyen hüvelyes növénnyel (bab, sárgaborsó). Én sárgaborsót használtam, elsimítottam a tetején és így tettem a sütőbe 20 percre 180 fokon légkeveréses funkción.

4. Amikor eltelt a 20 perc, vegyük ki a pitetésztát és óvatosan távolítsuk el a súlynak használt babot vagy borsót. Ezek után még 5 percet süssük a forró sütőben.

A krém elkészítése:

1. Melegítsük forróra a tejszínt egy lábosban, majd lehúzva a lángról tördeljük bele az étcsokoládét.

2. Reszeljük bele a narancs héját és hagyjuk állni 2 percet, ezután keverjük alaposan össze egy habverővel. Szép fényes és sűrű masszát fogunk kapni, amit szobahőmérsékleten hagyjunk langyosra hűlni.
 

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

3. A langyosra hűtött tésztát hagyjuk a formában és töltsük meg a felkevert a csokoládékrémmel. A tetejét simítsuk el és szeleteljük rá a megmosott epret ízlés szerinti formában.

Jó étvágyat kívánok :)

Érdekesség a csokoládéról:

A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātl-lal kínálta Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolātl. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

0 Tovább

Tárkonyos csirkeraguleves

leves ebéd vacsora tárkony nyár csirke raguleves só bors fokhagyma burgonya főzőtejszín petrezselyemgyökér vöröshagyma

Közelegnek a forró nyári napok, és bár ilyenkor legszívesebben a jeges fagyikat vagy a hűs, cukros üdítőket részesítjük előnyben, ne feledkezzünk meg a klasszikus levesek varázslatos nyári hatásairól sem.
Egy finom, meleg leves után a hőérzetünk is csökken és hűsebbnek érezzük a testünket, így - a közhiedelemmel ellentétben - egy forró leves inkább hűsít, mint felmelegít.
Az egyik legfinomabb receptem ilyenkorra a tárkonyos csirkeragu leves, amely könnyed, vitaminokban gazdag étel.

A pihentető nyári napozások bár kellemesek, bőrünknek megterhelőek lehetnek, így ez az ásványi anyagokban gazdag leves gyorssegély lehet, hogy bőrünk mihamarabb visszanyerje eredeti bársonyosságát.
Nézzük, hogyan készül ez a könnyed, nyári finomság.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db csirkecomb
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 4 db közepes burgonya
  • 2 db kisebb fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • ízlés szerint egész bors és só

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát és a petrezselyemgyökeret szeleteljük karikára. A burgonyákat felezzük meg, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre és a lilahagymát cikkezzük fel.

2. Mossuk meg a csirkecombokat és ha szükséges, tisztítsuk meg a maradék pihéktől. Mérjük az olajat a fazékba és melegítsük fel, vegyük közepes fokozatra a lángot, majd pirítsuk meg benne a csirkecombok mindkét oldalát egyenként 2 percig.

Vigyázzunk, mert a zsír serceg és kicsaphat, ezért miközben pirítjuk, fedjük le, és mielőtt a másik oldalára fordítjuk a combokat, húzzuk le a tűzről.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket, kevergetve pároljuk 2-3 percet, sózzuk és adjuk hozzá az egész borsot. Szórjuk meg a liszttel és kavarjuk át alaposan, majd öntsük fel vízzel.

4. Főzzük lassú tűzön készre, közben a keletkező habot távolítsuk el. Ízesítsük sóval és borssal újra, ha szükséges. Amikor elkészült a leves, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a főzőtejszínt.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek