Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Narancsos – gyömbéres túrós pite villámgyorsan

Ha nincs kedved a kelt, vagy leveles tésztával bajlódni, de szeretnél valakit elvarázsolni a sütő-tudományoddal, itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a villámgyors és egyszerű süti receptet.

Nem kell hozzá se nyújtófa, se gyúródeszka, tulajdonképpen sok konyhai tapasztalat sem. Néhány hozzávaló, egy kis elszántság, és irány a konyha!

gyömbér narancs túró tojás margarin háztartás sütemény desszert süti cukor édesítőszer

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 400 g háztartási keksz
  • 500 g tehéntúró
  • 1 db tojás
  • 250 g margarin
  • 2 teáskanál friss reszelt gyömbér
  • 1-2 evőkanál cukor vagy más édesítőszer
  • 1 közepes narancs reszelt héja és leve

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra – villanysütőnél használjunk légkeverés funkciót, majd mikrohullámú sütőben olvasszuk fel a margarint folyékony állagúra.
     
  2. A kekszet magam daráltam egy konyhai gépben, de kisebb adagokban nyugodtan egy zacskóban, sodrófával is meg lehet törni.
     
  3. Öntsük a ledarált kekszre a megolvasztott margarint, majd alaposan keverjük össze.
     
  4. Béleljünk ki egy közepes méretű tepsit, majd öntsük bele a margarinos kekszet és alaposan nyomkodjuk meg, hogy az összetevők egy jó kemény felületet alkossanak.
     
  5. Alaposan keverjük össze a túrót a cukorral, a narancs héjával és levével valamint a tojással. Oszlassuk el a keksz alapon és 30 perc alatt süssük készre.
     
  6. Miután kihűlt, szeleteljük tetszőleges méretűre és már fogyaszthatjuk is.

gyömbér narancs túró tojás margarin háztartás sütemény desszert süti cukor édesítőszer

Tipp: Én egy keveset kivettem a darált kekszből és szórtam a túróval fedett részre, ami nagyon szépen megbarnult a sütés végére.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Ünnepi csokoládétorta Húsvétra

Ez a torta a csokoládé szerelmeseinek hozza el igazán a húsvét ünnepi hangulatát.
Rengeteg csokival, a közepén vastag mascarpone krémmel és illatozó narancshéjjal csábítja a jóllakott vendégeket az asztal köré. Amiben biztos vagyok: senki nem fog ellenkezni!

húsvét  tojás  csokitorta  liszt  sütőpor  só  porcukor  kakaópor  narancs  citrom  étcsokoládé  tejcsokoládé  habtejszín  mascarpone  desszert  sütemény

Hozzávalók 16 szeletes tortához:

  • 8 tojás
  • 27 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 2,5 dl (cukrozatlan) habtejszín
  • 50 dkg mascarpone sajt

Elkészítés:

  1. A torta bevonásához szükséges krémhez egy kisebb lábasban melegítsük forróra a tejszínt, húzzuk le a tűzről, és szórjuk bele az apróra tört tej- és étcsokoládét. Hagyjuk dolgozni a meleg tejszínt, és pár perc elteltével egy habverővel alaposan keverjük össze. Szobahőmérsékleten gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni.
     
  2. A töltelékhez a mascarponét alaposan keverjük össze 3 dkg porcukorral, a citrom héjával és levével majd tegyük hűtőbe.
     
  3. A piskótához mérjük ki a lisztet, a kakaóporral együtt szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sütőport. Válasszuk ketté a tojásokat, a sárgáját a porcukor háromnegyedével, a narancs reszelt héjával és levével habosítsuk fel.
     
  4. A fehérjét a maradék porcukorral és csipet sóval verjük kemény habbá és forgassuk óvatosan a felvert tojássárgájához. Több részletben adjuk hozzá a kakaóporos lisztet, és könnyed mozdulatokkal keverjük össze.
     
  5. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük 175 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 35 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen megsült-e.
     
  6. A formából kivéve hagyjuk rácson kihűlni, majd vágjuk ketté középen, és az alsó lapot kenjük meg a mascarponés krémmel. Helyezzük rá a másik piskótalapot és fedjük be az egészet a csokoládés-tejszínes krémmel. Úgy oszlassuk el a krémet, hogy vastagon jusson a tetejére, de az oldalára is jusson bőségesen. Mintázzuk a tetejét egy kanál segítségével, úgy, hogy a kanál domború felével kis csúcsokat formázunk a csokikrémből.

Tipp: tálalásig tartsuk hűtőben, majd szeleteljük forró vízbe mártott késsel.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Epres-narancsos csokitorta

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

A kedvenc zöldségesemnél ma reggel belefutottam egy hatalmas tál zamatos eperbe. Tamás azt mondta, hogy ez most egy különleges szállítmány, 1-2 hétig még nem jön újra igazán szép eper.

Azonnal le is csaptam rá. A fejemben már félig meg is sült az epres csokitorta, amikor eszembe jutott, hogy megbolondítom valami citrusos ízzel.

Vettem mellé pár meseszép narancsot, és rohantam is haza sütni.

A tészta hozzávalói:

  • 38 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krém és a díszítés hozzávalói:

  • 300 g étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 20 dkg eper

A tészta elkészítése:

1. Rakjuk egy tálba a puha vajat, a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és gyúrjunk belőle egy közepes állagú cipót.

2. Rakjuk át egy 22 cm-es pite vagy tortaformába és béleljük ki vele. Kezünkkel alaposan nyomkodjuk szét a formában és ügyeljünk arra, hogy a szélekre is jusson a tésztából.

3. Egy sütőpapírt simítsunk a tésztával bélelt piteforma tetejére. Nyomjuk bele a forma mélyedésébe és töltsük meg bármilyen hüvelyes növénnyel (bab, sárgaborsó). Én sárgaborsót használtam, elsimítottam a tetején és így tettem a sütőbe 20 percre 180 fokon légkeveréses funkción.

4. Amikor eltelt a 20 perc, vegyük ki a pitetésztát és óvatosan távolítsuk el a súlynak használt babot vagy borsót. Ezek után még 5 percet süssük a forró sütőben.

A krém elkészítése:

1. Melegítsük forróra a tejszínt egy lábosban, majd lehúzva a lángról tördeljük bele az étcsokoládét.

2. Reszeljük bele a narancs héját és hagyjuk állni 2 percet, ezután keverjük alaposan össze egy habverővel. Szép fényes és sűrű masszát fogunk kapni, amit szobahőmérsékleten hagyjunk langyosra hűlni.
 

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

3. A langyosra hűtött tésztát hagyjuk a formában és töltsük meg a felkevert a csokoládékrémmel. A tetejét simítsuk el és szeleteljük rá a megmosott epret ízlés szerinti formában.

Jó étvágyat kívánok :)

Érdekesség a csokoládéról:

A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātl-lal kínálta Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolātl. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek