Amire soha nem mondok nemet! Kakaóscsiga reggelire
Egy közösségi oldalon megosztott videón láttam, hogy lehet szépen felszeletelni egy kelt tésztát.
A rutin, a tapasztalat és az évek...
Ez most itt mind szertefoszlott, ugyanis előtérbe került a leleményesség.
A videóban a nyers kakaóscsiga-szeletek parádésan hullottak alá a vágódeszkára. Nem lettek megnyomorgatva és nem kellett azon aggódni, elég éles-e a kés ahhoz, hogy szépen elszelje a tésztát.
Ajánlom nektek is ezt a módszert, mert nagyon egyszerű és nekem is tökéletesen bevált!
Tartsatok velem, és ismerjétek meg, én mire esküszöm, ha kakaóscsiga szeletelésre kerül a sor!
Ha pedig nem szeretnétek kelt tésztával készíteni, vegyetek nyugodtan vajas leveles tésztát a boltban, azzal is igazán mennyei.
Felkészültetek?
A tészta hozzávalói:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 2 evőkanál tejföl
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál puha vaj vagy margarin
- 1 csomag sütőpor (10g)
- csipet só
A töltelék hozzávalói:
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütési programon.
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük.
A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni a tésztát.
Mikor összeállt, mivel kissé ragadni fog, adjunk hozzá egy kevés lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
Konyharuhával leterítve, kelesszük 20 percig és amíg kel, készítsük el a tölteléket.
- A töltelékhez a cukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük (ha akad otthon egy vaníliarudam, akkor a felének a magját a töltelékhez kaparom, nagyon kellemes ízt ad neki).
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán lágyan átgyúrjuk, majd fél centi vékonyságúra és téglalap alakúra nyújtjuk.
Megkenjük olvasztott vajjal, beletöltjük a kakaós masszát, majd ráöntjük a maradék vajat. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesen. eloszlatni, mert amikor feltekerjük majd egyenletesen szétterül.
- A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük és 1,5-2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk.
Tipp: Szeletelés! Tehát az illető, akinek csak a kezét láttam, fogott egy körülbelül 30 cm-es fogselymet, ami remélhetőleg nem volt mentolos :D
A feltekert kakaóscsiga-rúd alá rakta, bemérte milyen vastagot szeretne szelni és egy hurkot formálva felül meghúzta a fogselymet.
5. Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki, majd rátesszük a csigákat egymás között elég nagy távolságot hagyva.
6. Forró sütőben nagyjából 10-12 perc alatt készre sütjük. Semmiképp ne süssük túl, mert kiszáradhatnak!
Porcukorral megszórva melegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! :)
Kandírozott gyümölcsös kuglóf, mascarpone krémmel
A hétvégi nagytakarítás során előkerült a szekrényem mélyéről egy kuglófforma. Talán karácsonyi ajándék volt? Már nem emlékszem.
A lényeg, hogy kedvet kaptam egy kis cukros varázsláshoz.
Úgyis imádom, ha extra meleget ad a sütő és lehetetlen elrontani ezt a receptet, mert annyira könnyű.
A recept is elég régi, akkoriban a nénikém még maga aszalta a gyümölcsöt és a kuglófformája is olyan kopott volt, mint egy gyalogsági rohamsisak.
Ha neked is porosodik egy kuglófforma a szekrény mélyén, tégy egy próbát, hidd el, nagyon megéri!
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 1 dl meleg víz (a legmelegebb, ami a csapból kijön)
- 1 dl napraforgóolaj
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 10 dkg kandírozott citrom
- 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
Díszítés:
- 4 dkg porcukor
- 250 g mascarpone sajt
- a maradék kandírozott gyümölcs
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 2 dkg porcukorral (egy púpozott evőkanál) verjük kemény habbá a robotgéppel.
2. A sárgáját verjük fel a cukorral és a vaníliás cukorral. Miközben verjük, adjuk hozzá a meleg vizet és lassan adagoljuk hozzá az olajat. Nem sok mennyiség, így hamar végzünk.
3. Keverjük a rétesliszthez a sütőport, a kandírozott vegyes gyümölcsöt és a kandírozott citromot (ha nem kapnánk citromot, narancs is jó, de lehet dupla mennyiségű vegyes gyümölcs is).
4. Adjuk az egészet a tojássárgás masszához, alaposan keverjük össze, majd nagy mozdulatokkal keverjük bele a felvert tojásfehérjét.
5. Alaposan kenjük ki vajjal és lisztezzük meg a kuglófformát. Öntsük bele az elkészített kuglóftésztánkat és rakjuk a sütőbe.
A sütő alsó harmadába, a második szintre helyezzük a rácsot és arra rakjuk a kuglófformát (ahová a rácsot becsúsztatjuk, ne a legalsóra).
Fontos, hogy az alsó hő jobban érje a forma felületét, mert a tészta sűrű és nehéz, így fontos hogy alulról kezdjen el sülni, főleg az első 15 percben.
A sütési idő összesen 45 perc, alsó-felső sütési funkción. Ebből 15 perc 200 °C-on és 30 perc 175 C°-on.
A megsült kuglófforma tetejére tegyünk egy vágódeszkát vagy sütőrácsot, és óvatosan fordítsuk meg. Nem is kell erőlködni, azonnal kijön!
Díszítés:
A mascarpone sajtot keverjük össze a porcukorral és töltsük habzsákba. Csillag formával díszítsük a kuglóf tetejét diónyi puffokkal és a maradék krémet nyomjuk tálalásnál a tányérra.
A maradék kandírozott gyümölcsöket ízlésesen oszlassuk el a kuglóf tetején.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: Én az Lidl-ben találtam a nagyon olcsó kandírozott gyümölcsöt és sikerült 399 Ft-os olasz mascarpone sajtot is vennem.
Epres-narancsos csokitorta
A kedvenc zöldségesemnél ma reggel belefutottam egy hatalmas tál zamatos eperbe. Tamás azt mondta, hogy ez most egy különleges szállítmány, 1-2 hétig még nem jön újra igazán szép eper.
Azonnal le is csaptam rá. A fejemben már félig meg is sült az epres csokitorta, amikor eszembe jutott, hogy megbolondítom valami citrusos ízzel.
Vettem mellé pár meseszép narancsot, és rohantam is haza sütni.
A tészta hozzávalói:
- 38 dkg liszt
- 25 dkg puha vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A krém és a díszítés hozzávalói:
- 300 g étcsokoládé
- 3 dl tejszín
- 1 db narancs reszelt héja
- 20 dkg eper
A tészta elkészítése:
1. Rakjuk egy tálba a puha vajat, a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és gyúrjunk belőle egy közepes állagú cipót.
2. Rakjuk át egy 22 cm-es pite vagy tortaformába és béleljük ki vele. Kezünkkel alaposan nyomkodjuk szét a formában és ügyeljünk arra, hogy a szélekre is jusson a tésztából.
3. Egy sütőpapírt simítsunk a tésztával bélelt piteforma tetejére. Nyomjuk bele a forma mélyedésébe és töltsük meg bármilyen hüvelyes növénnyel (bab, sárgaborsó). Én sárgaborsót használtam, elsimítottam a tetején és így tettem a sütőbe 20 percre 180 fokon légkeveréses funkción.
4. Amikor eltelt a 20 perc, vegyük ki a pitetésztát és óvatosan távolítsuk el a súlynak használt babot vagy borsót. Ezek után még 5 percet süssük a forró sütőben.
A krém elkészítése:
1. Melegítsük forróra a tejszínt egy lábosban, majd lehúzva a lángról tördeljük bele az étcsokoládét.
2. Reszeljük bele a narancs héját és hagyjuk állni 2 percet, ezután keverjük alaposan össze egy habverővel. Szép fényes és sűrű masszát fogunk kapni, amit szobahőmérsékleten hagyjunk langyosra hűlni.
3. A langyosra hűtött tésztát hagyjuk a formában és töltsük meg a felkevert a csokoládékrémmel. A tetejét simítsuk el és szeleteljük rá a megmosott epret ízlés szerinti formában.
Jó étvágyat kívánok :)
Érdekesség a csokoládéról:
A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.
Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātl-lal kínálta Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolātl. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.
Utolsó kommentek