kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

A hétvégi nagytakarítás során előkerült a szekrényem mélyéről egy kuglófforma. Talán karácsonyi ajándék volt? Már nem emlékszem.

A lényeg, hogy kedvet kaptam egy kis cukros varázsláshoz.
Úgyis imádom, ha extra meleget ad a sütő és lehetetlen elrontani ezt a receptet, mert annyira könnyű.

A recept is elég régi, akkoriban a nénikém még maga aszalta a gyümölcsöt és a kuglófformája is olyan kopott volt, mint egy gyalogsági rohamsisak.

Ha neked is porosodik egy kuglófforma a szekrény mélyén, tégy egy próbát, hidd el, nagyon megéri!

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 dl meleg víz (a legmelegebb, ami a csapból kijön)
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg kandírozott citrom
  • 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

Díszítés:

  • 4 dkg porcukor
  • 250 g mascarpone sajt
  • a maradék kandírozott gyümölcs

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 2 dkg porcukorral (egy púpozott evőkanál) verjük kemény habbá a robotgéppel.

2. A sárgáját verjük fel a cukorral és a vaníliás cukorral. Miközben verjük, adjuk hozzá a meleg vizet és lassan adagoljuk hozzá az olajat. Nem sok mennyiség, így hamar végzünk.

3. Keverjük a rétesliszthez a sütőport, a kandírozott vegyes gyümölcsöt és a kandírozott citromot (ha nem kapnánk citromot, narancs is jó, de lehet dupla mennyiségű vegyes gyümölcs is).

4. Adjuk az egészet a tojássárgás masszához, alaposan keverjük össze, majd nagy mozdulatokkal keverjük bele a felvert tojásfehérjét.

5. Alaposan kenjük ki vajjal és lisztezzük meg a kuglófformát. Öntsük bele az elkészített kuglóftésztánkat és rakjuk a sütőbe.
A sütő alsó harmadába, a második szintre helyezzük a rácsot és arra rakjuk a kuglófformát (ahová a rácsot becsúsztatjuk, ne a legalsóra).

Fontos, hogy az alsó hő jobban érje a forma felületét, mert a tészta sűrű és nehéz, így fontos hogy alulról kezdjen el sülni, főleg az első 15 percben.


A sütési idő  összesen 45 perc, alsó-felső sütési funkción. Ebből 15 perc 200 °C-on és 30 perc 175 C°-on.

A megsült kuglófforma tetejére tegyünk egy vágódeszkát vagy sütőrácsot, és óvatosan fordítsuk meg. Nem is kell erőlködni, azonnal kijön!

Díszítés:

A mascarpone sajtot keverjük össze a porcukorral és töltsük habzsákba. Csillag formával díszítsük a kuglóf tetejét diónyi puffokkal és a maradék krémet nyomjuk tálalásnál a tányérra.
A maradék kandírozott gyümölcsöket ízlésesen oszlassuk el a kuglóf tetején.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: Én az Lidl-ben találtam a nagyon olcsó kandírozott gyümölcsöt és sikerült 399 Ft-os olasz mascarpone sajtot is vennem.

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor