Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Túrógombóc citromos édes tejföllel

Nem hiszem, hogy van jobb befejezése egy magyaros ételsornak, mint a túrógombóc, és azt is elárulom, hogy miért.

Számomra ez az a desszert, amit bármikor, bármilyen mennyiségben képes vagyok fogyasztani. Ha úgy érzem, már egy falat sem fér belém, de a pocakom azt mondja, jól esne valami édes desszert, rögtön a túrógombóc jut eszembe, hiszen nagyon gyorsan elkészül és nem kell hozzá sok alapanyag.

Egy alkalommal csak azért főztem túrógombócot egy külföldi barátomnak, hogy bemutathassam, milyen fontos a magyaroknak a tejföl, és úgy vélem ez az az étel, amihez a legjobban illik.

desszert túró búzadara tojás citrom só tejföl zsemlemorzsa étolaj vaj porcukor ebéd vacsora főzés konyha

Hozzávalók 6 főre:

  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 15 dkg búzadara
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja és a felének leve
  • 1 csipet só
  • 240 g 20%-os tejföl
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 dl étolaj vagy 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:


1. Rakjuk magasfalú keverőtálba a túrót, üssük hozzá a tojásokat, adjuk hozzá a csipet sót, a búzadarát és a porcukor felét. Egy fakanállal keverjük alaposan össze és fóliával lefedve pihentessük 40 percet.

2. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és rakjuk bele a zsemlemorzsát. Kis lángon folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára és rakjuk félre hűlni.

3. Fogjunk egy sűrű lyukú szűrőt vagy inkább szitát és helyezzük egy kisebb tálra. Rakjuk a szitába a tejfölt és hagyjuk 10 perc alatt kicsöpögni a benne lévő savót.
Ezután öntsük ki a savót a tálból és rakjuk bele a lecsöpögött tejfölt. Reszeljük hozzá a citrom héját és adjuk hozzá a citrom levének felét a porcukorral együtt. Keverjük alaposan össze és rakjuk hűtőbe a tálalásig.

4. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a búzadarás túróból és rakjuk a lobogó vízbe. Forrástól számítva főzzük 5 percig, amíg fel nem jön a víz tetejére, majd szedjük ki a pirított morzsára és forgassuk meg benne alaposan a gombócokat.

Tálaljuk a citromos tejfölünkkel és porcukrozzuk meg alaposan.
Én személy szerint nagyon szeretem házi baracklekvárral is!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Citromkrémes - kesudiós csokis muffin

Mindig is nagy kedvenceim voltak a cupcake-ek, hiszen nagyon sok féle képpen elkészíthetőek. Elsőre furcsa párosításnak tűnhet a sós kesudió és az édes citromkrém, de higgyetek nekem, az egész család odáig lesz érte.

Az sem baj, ha nagy mennyiségben készíted el, hiszen a siker garantált, és biztos vagyok benne, hogy nem fog belőle maradni.

A muffin hozzávalói 12 db-hoz:
 

  • 4 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor (nagyjából 2 evőkanál)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 3 dkg pirított sós kesudió

A krém hozzávalói:
 

  • 200 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja és a felének leve

A muffin elkészítése:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra – villanysütőnél használjunk légkeverés funkciót.
     
  2. Üssük tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és gépi habverővel keverjük habosra, a legmagasabb fokozaton, körülbelül 2 percig.
     
  3. Ha ezzel végeztünk, szitáljuk hozzá a lisztet a kakaóporral és a sütőporral, majd adjunk hozzá egy csipet sót.
     
  4. A robotgéppel jól dolgozzuk össze, majd adagoljuk 12 felé a muffin papírral bélelt tepsibe.
     
  5. Az előmelegített sütőben süssük 18 percig és miután elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítése:
 

  1. Verjük kemény habbá a tejszínt, majd adjuk hozzá a mascarpone-t, a porcukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd alaposan dolgozzuk össze robotgép segítségével.
     
  2. Ha elkészültünk, töltsük habzsákba és nyomjunk nagy puffokat a kihűlt muffinok tetejére.

Díszítsük a pirított kesudióval és hűtsük le hűtőben, vagy fogyasszuk azonnal.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Epres – lime-os pohárkrém

Nem olyan régen találtam ki ezt a receptet, amikor a barátaim egy hirtelen ötlettől vezérelve kitalálták, hogy átjönnek délután.
Pár órám volt rendet rakni ugyanakkor szerettem volna őket vendégül látni, habár tudtam, hogy nincs sok időm.
Körbe néztem hát, mit találok itthon, leszaladtam a közeli kisboltba, és villámgyorsan elkészítettem ezt a pohárkrémet.

Mondanom sem kell, osztatlan sikert aratott, nektek is szívből ajánlom!

A piskótatészta hozzávalói 10 adaghoz:

  • 4 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor (nagyjából 2 evőkanál)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só 
  • 5-6 db eper

A krém hozzávalói:

  • 400 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 lime reszelt héja és a felének a leve

A piskótatészta elkészítése:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra – villanysütőnél használjunk légkeverés funkciót.
     
  2. Üssük tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és gépi habverővel a legmagasabb fokozaton keverjük habosra, körülbelül 2 perc alatt.
     
  3. Ha ezzel végeztünk, szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóporral és a sütőporral, majd adjunk hozzá egy csipet sót.
     
  4. Dolgozzuk jól össze a robotgéppel, majd rakjuk egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe.
     
  5. Süssük az előmelegített sütőben 20 percig és miután elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítése:
 

  1. Verjük kemény habbá a tejszínt, majd adjuk hozzá a mascarpone-t, a porcukrot, a lime reszelt héját és levét, majd alaposan dolgozzuk össze robotgép segítségével.
     
  2. Ha elkészültünk, töltsük habzsákba a krémet, vegyük elő kedvenc poharainkat és jöhet a nasi a barátoknak.

Tálalás:

  1. Rakjunk a kihűlt piskótából a pohár aljára – én például beletépkedtem – majd ízlésesen helyezzük el az epreket, a szabad helyet pedig töltsük ki krémmel.
     
  2. A következő réteg ismét piskóta, majd jöhet még krém, amivel vastagon befedjük az egészet.
     
  3. Szeletelt lime-mal vagy eperrel díszíthetjük és csináljunk helyet a hűtőben, mert 1-2 órát jó, ha állni hagyjuk.

Tipp: A gurmanok meglocsolhatják a piskótát valami jó likőrrel, az adja meg az érzést csak igazán. 

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Húsvéti foszlós kalács

Az igazi húsvéti hangulat elengedhetetlen része a házilag készített foszlós kalács. A torma és a sonka íze, a kaláccsal együtt lesz teljes és teszi igazán ünnepivé Húsvétunkat.

Ha emlékeztek még, milyen a nagyi, szeretettel készített kalácsa, és szeretnétek egy hasonlóan finom élményt újra átélni, készítsétek el Ti is ezt az egyszerű receptet, én erre esküszöm.

Hozzávalók 5 főre:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj/margarin
  • 2 dl langyos tej
  • 4 tojás
  • 2 csipet só
     

Elkészítés:

  1. Szórjuk egy nagy tálba a liszteket, a sót, az instant élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze. Adjunk hozzá 3 egész tojást majd kezdjük el keverni a robotgép dagasztó száraival, és fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet.
     
  2. Alaposan dagasszuk meg a tésztát, és amikor elválik az edény falától, adjuk hozzá a feldarabolt, puha vajat. Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától.
     
  3. Tiszta konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten kelesszük kb. 45 percig, vagy addig, amíg a duplájára nő.
     
  4. Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát, majd öklünkkel alaposan gyúrjuk át, és osszuk 4 részre. Mindegyik részből formázzunk cipót, majd kissé megnyújtva ovális darabokat.
     
  5. Tegyük kivajazott kenyérsütő formába, szorosan egymás mellé a darabokat, és a tetején a közepüket egyenként vágjuk be egy éles késsel, így összesül, majd kalácsszerűen nyílik szét, és nem kell fonni.
     
  6. Kelesszük további 15 percig a formában, majd kenjük meg a maradék felvert tojással, és légkeverés funkción 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig.
    Ha szükséges, sütés közben egyszer forgassuk meg a sütőben a formát, hogy egyenletesen süljön készre a kalács minden oldala.

Borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni a deszkán és szeletelve kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Ünnepi csokoládétorta Húsvétra

Ez a torta a csokoládé szerelmeseinek hozza el igazán a húsvét ünnepi hangulatát.
Rengeteg csokival, a közepén vastag mascarpone krémmel és illatozó narancshéjjal csábítja a jóllakott vendégeket az asztal köré. Amiben biztos vagyok: senki nem fog ellenkezni!

húsvét  tojás  csokitorta  liszt  sütőpor  só  porcukor  kakaópor  narancs  citrom  étcsokoládé  tejcsokoládé  habtejszín  mascarpone  desszert  sütemény

Hozzávalók 16 szeletes tortához:

  • 8 tojás
  • 27 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 2,5 dl (cukrozatlan) habtejszín
  • 50 dkg mascarpone sajt

Elkészítés:

  1. A torta bevonásához szükséges krémhez egy kisebb lábasban melegítsük forróra a tejszínt, húzzuk le a tűzről, és szórjuk bele az apróra tört tej- és étcsokoládét. Hagyjuk dolgozni a meleg tejszínt, és pár perc elteltével egy habverővel alaposan keverjük össze. Szobahőmérsékleten gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni.
     
  2. A töltelékhez a mascarponét alaposan keverjük össze 3 dkg porcukorral, a citrom héjával és levével majd tegyük hűtőbe.
     
  3. A piskótához mérjük ki a lisztet, a kakaóporral együtt szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sütőport. Válasszuk ketté a tojásokat, a sárgáját a porcukor háromnegyedével, a narancs reszelt héjával és levével habosítsuk fel.
     
  4. A fehérjét a maradék porcukorral és csipet sóval verjük kemény habbá és forgassuk óvatosan a felvert tojássárgájához. Több részletben adjuk hozzá a kakaóporos lisztet, és könnyed mozdulatokkal keverjük össze.
     
  5. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük 175 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 35 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen megsült-e.
     
  6. A formából kivéve hagyjuk rácson kihűlni, majd vágjuk ketté középen, és az alsó lapot kenjük meg a mascarponés krémmel. Helyezzük rá a másik piskótalapot és fedjük be az egészet a csokoládés-tejszínes krémmel. Úgy oszlassuk el a krémet, hogy vastagon jusson a tetejére, de az oldalára is jusson bőségesen. Mintázzuk a tetejét egy kanál segítségével, úgy, hogy a kanál domború felével kis csúcsokat formázunk a csokikrémből.

Tipp: tálalásig tartsuk hűtőben, majd szeleteljük forró vízbe mártott késsel.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Amire soha nem mondok nemet! Kakaóscsiga reggelire


Egy közösségi oldalon megosztott videón láttam, hogy lehet szépen felszeletelni egy kelt tésztát.
A rutin, a tapasztalat és az évek...
Ez most itt mind szertefoszlott, ugyanis előtérbe került a leleményesség.

A videóban a nyers kakaóscsiga-szeletek parádésan hullottak alá a vágódeszkára. Nem lettek megnyomorgatva és nem kellett azon aggódni, elég éles-e a kés ahhoz, hogy szépen elszelje a tésztát.
Ajánlom nektek is ezt a módszert, mert nagyon egyszerű és nekem is tökéletesen bevált!

Tartsatok velem, és ismerjétek meg, én mire esküszöm, ha kakaóscsiga szeletelésre kerül a sor!

Ha pedig nem szeretnétek kelt tésztával készíteni, vegyetek nyugodtan vajas leveles tésztát a boltban, azzal is igazán mennyei.

Felkészültetek?

kakaóscsiga  desszert  liszt  cukor  kakaópor  porcukor vaníliás cukor vaj tojás tej tejföl élesztő margarin sütőpor csipet só szeletelés trükk reggeli

A tészta hozzávalói:
 

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál puha vaj vagy margarin
  • 1 csomag sütőpor (10g)
  • csipet só
     

A töltelék hozzávalói:
 

  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütési programon.

Elkészítés:
 

  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük.
    A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni a tésztát.
    Mikor összeállt, mivel kissé ragadni fog, adjunk hozzá egy kevés lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
    Konyharuhával leterítve, kelesszük 20 percig és amíg kel, készítsük el a tölteléket.
     
  2. A töltelékhez a cukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük (ha akad otthon egy vaníliarudam, akkor a felének a magját a töltelékhez kaparom, nagyon kellemes ízt ad neki).
     
  3. A  megkelt tésztát lisztezett deszkán lágyan átgyúrjuk, majd fél centi vékonyságúra és téglalap alakúra nyújtjuk.
    Megkenjük olvasztott vajjal, beletöltjük a kakaós masszát, majd ráöntjük a maradék vajat. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesen. eloszlatni, mert amikor feltekerjük majd egyenletesen szétterül.
     
  4. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük és 1,5-2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk.

Tipp: Szeletelés! Tehát az illető, akinek csak a kezét láttam, fogott egy körülbelül 30 cm-es fogselymet, ami remélhetőleg nem volt mentolos :D
A feltekert kakaóscsiga-rúd alá rakta, bemérte milyen vastagot szeretne szelni és egy hurkot formálva felül meghúzta a fogselymet. 

5. Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki, majd rátesszük a csigákat egymás között elég nagy távolságot hagyva.

6. Forró sütőben nagyjából 10-12 perc alatt készre sütjük. Semmiképp ne süssük túl, mert kiszáradhatnak!
Porcukorral megszórva melegen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Kandírozott gyümölcsös kuglóf, mascarpone krémmel

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

A hétvégi nagytakarítás során előkerült a szekrényem mélyéről egy kuglófforma. Talán karácsonyi ajándék volt? Már nem emlékszem.

A lényeg, hogy kedvet kaptam egy kis cukros varázsláshoz.
Úgyis imádom, ha extra meleget ad a sütő és lehetetlen elrontani ezt a receptet, mert annyira könnyű.

A recept is elég régi, akkoriban a nénikém még maga aszalta a gyümölcsöt és a kuglófformája is olyan kopott volt, mint egy gyalogsági rohamsisak.

Ha neked is porosodik egy kuglófforma a szekrény mélyén, tégy egy próbát, hidd el, nagyon megéri!

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 dl meleg víz (a legmelegebb, ami a csapból kijön)
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg kandírozott citrom
  • 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

Díszítés:

  • 4 dkg porcukor
  • 250 g mascarpone sajt
  • a maradék kandírozott gyümölcs

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 2 dkg porcukorral (egy púpozott evőkanál) verjük kemény habbá a robotgéppel.

2. A sárgáját verjük fel a cukorral és a vaníliás cukorral. Miközben verjük, adjuk hozzá a meleg vizet és lassan adagoljuk hozzá az olajat. Nem sok mennyiség, így hamar végzünk.

3. Keverjük a rétesliszthez a sütőport, a kandírozott vegyes gyümölcsöt és a kandírozott citromot (ha nem kapnánk citromot, narancs is jó, de lehet dupla mennyiségű vegyes gyümölcs is).

4. Adjuk az egészet a tojássárgás masszához, alaposan keverjük össze, majd nagy mozdulatokkal keverjük bele a felvert tojásfehérjét.

5. Alaposan kenjük ki vajjal és lisztezzük meg a kuglófformát. Öntsük bele az elkészített kuglóftésztánkat és rakjuk a sütőbe.
A sütő alsó harmadába, a második szintre helyezzük a rácsot és arra rakjuk a kuglófformát (ahová a rácsot becsúsztatjuk, ne a legalsóra).

Fontos, hogy az alsó hő jobban érje a forma felületét, mert a tészta sűrű és nehéz, így fontos hogy alulról kezdjen el sülni, főleg az első 15 percben.


A sütési idő  összesen 45 perc, alsó-felső sütési funkción. Ebből 15 perc 200 °C-on és 30 perc 175 C°-on.

A megsült kuglófforma tetejére tegyünk egy vágódeszkát vagy sütőrácsot, és óvatosan fordítsuk meg. Nem is kell erőlködni, azonnal kijön!

Díszítés:

A mascarpone sajtot keverjük össze a porcukorral és töltsük habzsákba. Csillag formával díszítsük a kuglóf tetejét diónyi puffokkal és a maradék krémet nyomjuk tálalásnál a tányérra.
A maradék kandírozott gyümölcsöket ízlésesen oszlassuk el a kuglóf tetején.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: Én az Lidl-ben találtam a nagyon olcsó kandírozott gyümölcsöt és sikerült 399 Ft-os olasz mascarpone sajtot is vennem.

kuglóf kandírozott gyümölcs sütemény süti édesség desszert mascarpone tojás liszt cukor vaníliás cukor

0 Tovább

Epres-narancsos csokitorta

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

A kedvenc zöldségesemnél ma reggel belefutottam egy hatalmas tál zamatos eperbe. Tamás azt mondta, hogy ez most egy különleges szállítmány, 1-2 hétig még nem jön újra igazán szép eper.

Azonnal le is csaptam rá. A fejemben már félig meg is sült az epres csokitorta, amikor eszembe jutott, hogy megbolondítom valami citrusos ízzel.

Vettem mellé pár meseszép narancsot, és rohantam is haza sütni.

A tészta hozzávalói:

  • 38 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krém és a díszítés hozzávalói:

  • 300 g étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 20 dkg eper

A tészta elkészítése:

1. Rakjuk egy tálba a puha vajat, a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és gyúrjunk belőle egy közepes állagú cipót.

2. Rakjuk át egy 22 cm-es pite vagy tortaformába és béleljük ki vele. Kezünkkel alaposan nyomkodjuk szét a formában és ügyeljünk arra, hogy a szélekre is jusson a tésztából.

3. Egy sütőpapírt simítsunk a tésztával bélelt piteforma tetejére. Nyomjuk bele a forma mélyedésébe és töltsük meg bármilyen hüvelyes növénnyel (bab, sárgaborsó). Én sárgaborsót használtam, elsimítottam a tetején és így tettem a sütőbe 20 percre 180 fokon légkeveréses funkción.

4. Amikor eltelt a 20 perc, vegyük ki a pitetésztát és óvatosan távolítsuk el a súlynak használt babot vagy borsót. Ezek után még 5 percet süssük a forró sütőben.

A krém elkészítése:

1. Melegítsük forróra a tejszínt egy lábosban, majd lehúzva a lángról tördeljük bele az étcsokoládét.

2. Reszeljük bele a narancs héját és hagyjuk állni 2 percet, ezután keverjük alaposan össze egy habverővel. Szép fényes és sűrű masszát fogunk kapni, amit szobahőmérsékleten hagyjunk langyosra hűlni.
 

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

3. A langyosra hűtött tésztát hagyjuk a formában és töltsük meg a felkevert a csokoládékrémmel. A tetejét simítsuk el és szeleteljük rá a megmosott epret ízlés szerinti formában.

Jó étvágyat kívánok :)

Érdekesség a csokoládéról:

A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātl-lal kínálta Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolātl. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.

narancs  csokoládé csokoládé eper torta sütemény édesség desszert süti étcsokoládé

0 Tovább

Ferrero Cupcake

cupcake ferrero mogyorós muffin édesség desszert süti csokoládé sütemény

Puha, mogyorós tészta és selymes tejcsokoládé krém, mennyei Ferrero golyóval koronázva. Ugye, milyen mesésen hangzik? Hát még az íze ;)
Készítsük el együtt az évszak legmenőbb sütijét, amivel bármilyen alkalomból örömünnepet varázsolhatunk!

A tészta hozzávalói:

  • 24 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 3  csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg puha vaj
  • 240 ml tej
  • 2 tojás
  • 5 dkg sótlan mogyoró durvára törve

A tészta elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, ha lehet légkeverésre. Béleljük ki papírral a muffintepsit.

2. Tegyük a lisztet, a cukrot, a mogyorót, a sütőport, a sót és a puha vajat egy nagy tálba és keverjük jól össze. 

3. Keverjük össze a tejet és a tojást egy külön tálban, adjuk az egészet a lisztes keverékhez és robotgéppel keverjük csomómentesre. Töltsük meg a formákat a tésztával.

4. Süssük 20 percig 175 fokon, ha van rá mód légkeverésen, gázsütőben pedig 180 fokon.

A krém és a díszítés hozzávalói:

  • 250 g mascarpone sajt
  • 200 g tejcsokoládé
  • 3 dkg vaj (egy púpos teáskanál)
  • 12 db Ferrero golyó

A krém és a díszítés elkészítése:

1. Nagyobb méretű tálban, gőz felett olvasszuk meg a vajat. Tördeljük bele a tejcsokoládét és folyamatosan kevergetve olvasszuk bele.

2. Vegyük le a tűzről és kevergetve hűtsük 5 percet. Keverjük bele alaposan a mascarpone sajtot, majd töltsük habzsákba és nyomjuk a kihűlt muffinok tetejére.

3. Díszítsük Ferrero golyókkal. Hűtsük hűtőben 30 percet és fogyasszuk örömmel.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek