Az igazi húsvéti hangulat elengedhetetlen része a házilag készített foszlós kalács. A torma és a sonka íze, a kaláccsal együtt lesz teljes és teszi igazán ünnepivé Húsvétunkat.
Ha emlékeztek még, milyen a nagyi, szeretettel készített kalácsa, és szeretnétek egy hasonlóan finom élményt újra átélni, készítsétek el Ti is ezt az egyszerű receptet, én erre esküszöm.
Hozzávalók 5 főre:
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg finomliszt
- 1 tasak instant élesztő
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj/margarin
- 2 dl langyos tej
- 4 tojás
- 2 csipet só
Elkészítés:
- Szórjuk egy nagy tálba a liszteket, a sót, az instant élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze. Adjunk hozzá 3 egész tojást majd kezdjük el keverni a robotgép dagasztó száraival, és fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet.
- Alaposan dagasszuk meg a tésztát, és amikor elválik az edény falától, adjuk hozzá a feldarabolt, puha vajat. Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától.
- Tiszta konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten kelesszük kb. 45 percig, vagy addig, amíg a duplájára nő.
- Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát, majd öklünkkel alaposan gyúrjuk át, és osszuk 4 részre. Mindegyik részből formázzunk cipót, majd kissé megnyújtva ovális darabokat.
- Tegyük kivajazott kenyérsütő formába, szorosan egymás mellé a darabokat, és a tetején a közepüket egyenként vágjuk be egy éles késsel, így összesül, majd kalácsszerűen nyílik szét, és nem kell fonni.
- Kelesszük további 15 percig a formában, majd kenjük meg a maradék felvert tojással, és légkeverés funkción 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig.
Ha szükséges, sütés közben egyszer forgassuk meg a sütőben a formát, hogy egyenletesen süljön készre a kalács minden oldala.
Borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni a deszkán és szeletelve kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok! :)
Utolsó kommentek