Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Camembert burger

Hazudnék ha azt mondanám, ez egy egyemberes burger, minimum ketten kelletek majd, hogy elbírjatok vele.

Ráadásul, ha vendégeket vársz, a legjobb választás nyáron ez a különleges camembert burger!
Én áthívtam a barátaimat, hogy besegítsenek a mennyei burgerek elfogyasztásában. Ti is tegyetek így, és ragadjatok meg minden alkalmat, hogy a barátaitokkal töltsétek ezt a forró nyarat!

Hozzávalók 2 db camembert burgerhez:

Hamburger húshoz:

  • 300 g darált marhahús
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 közepes fej reszelt lilahagyma
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál worcestershire szósz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 4 evőkanál olaj a sütéshez
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

A “buci”-hoz:

  • 4x300 g camembert sajt
  • 3 db közepes paradicsom
  • 5 dkg cheddar sajt
  • egy kevés uborka
  • fanyárs

A panírhoz:

  • 4 db tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só

A sütéshez:

  • 3-4 dl napraforgóolaj

A hamburgerhús elkészítése:

  1. Rakjuk keverőtálba a marhahúst, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a lilahagymát, üssük hozzá a tojássárgáját és ízesítsük worcestershire szósszal, dijoni mustárral, ketchup-pal, sóval és borssal.
    Gyúrjuk össze alaposan, majd osszuk kétfelé.
    Formázzunk belőle 1 centiméter vastag korongokat és sütésig tartsuk hűtőben.

  1. Ha otthon készítjük, forró serpenyőben, kevés étolajjal, hirtelen süssük mindkét oldalát 1.5 percig, majd alufóliával lefedve a legkisebb lángon süssük még mindkét oldalát körülbelül 3-4 percig.

A burger összeállítása:

  1. Mossuk meg a paradicsomot és az uborkát és vágjunk a paradicsomból fél centiméteres, az uborkából pedig egy kicsivel vékonyabb szeleteket. Szeleteljünk cheddar sajtot, majd kezdjük el panírozni a burger buciját képező camembert sajtokat.

  1. Üssük tálba a tojásokat, adjunk hozzá sót és verjük fel, majd magunknak megszokott módon rakjuk megfelelő tálba a lisztet és a zsemlemorzsát.

  1. Alaposan forgassuk meg lisztben az első camembert sajtot, mártsuk meg jól a felvert tojásban, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában.
    Ezt még egyszer ismételjük meg úgy, hogy belemártjuk a tojásba, majd újra a morzsába.
     
  2. Ezt végezzük még el a maradék három camembert sajttal és amint készen vagyunk, süssük ki forró olajban, mindkét oldalát körülbelül 1 percig.
    Amikor a sajt már aranybarna, akkor lesz tökéletes. Ha szabadban készítjük a burgereket, ne panírozzuk a camembert sajtot, csak grillezzük meg a hússal együtt!
     
  3. A képen látható módon állítsuk össze a burgert. Az alap egy forró camembert sajt, rákerül egy szelet paradicsom, egy szelet cheddar sajt, majd jöhet a hús, arra még egy réteg cheddar sajt és pár szelet uborka.
    A teteje is természetesen egy szép nagy camembert sajt, a végén pedig az egészet szúrjuk át egy hurkapálcával. 

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Házi Club szendvics avokádóval és édesburgonya hasábbal

Ha jellemeznem kéne ezt a szendvicset, csak az a – sokak által használt, és talán kicsit valóban klisé kifejezés jutna eszembe – miszerint, ez a szendvics, több mint egy szendvics.

Számomra az avokádó puhasága és lenyűgözően selymes ízhatása teszi teljessé minden alkalommal ezt a szendvicset.

Tessék vigyázni, így a nyár előtt, ugyanis ha belelendül az ember, félő, hogy nem fogja tudni abbahagyni!

Azért ne felejtsétek el, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése!

Ez az energiában gazdag étel pedig biztosan legalább annyira felpörget majd benneteket is, mint amennyi erőt nekem ad reggelente.

És ne aggódjatok, egy ilyen szendvics reggelire, még nem fogja tönkretenni a fantasztikus nyári alakotokat, melyen hónapok óta dolgoztok!

A serpenyőben készülő szendvicseknek egyébként a vajon és olívaolajon való sütés az alapja. Az így sütött kenyérszeletek kívül ropogósra pirulnak, sokkal ízletesebbé válnak, a kenyér belső része pedig olyan puha lesz, mintha éppen csak egy pár perce vettétek volna ki a forró kemencéből.

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 szelet barna házikenyér
  • ½ érett avokádó
  • 5 dkg érlelt füstölt sonka
  • 2 db tojás
  • 3 dkg cheddar sajt
  • 1 db paradicsom
  • ¼ sárga kaliforniai paprika
  • pesztó
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg vaj

Az édesburgonya hozzávalói 2 főre:

  • 1 db édesburgonya
  • olívaolaj

Az édesburgonya elkészítése:

  1. Mossuk meg az édesburgonyákat és szeleteljük hasábokra, majd rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe.
  2. Locsoljuk meg olívaolajjal és 185 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre 35 perc alatt. Én a sütés felénél át szoktam forgatni, mert nagyon szeretem, ha minden oldala megpirul.

A szendvics elkészítése:

  1. Készítsünk tükörtojást a tojásokból egy kevés olajon és rakjuk félre kihűlni.
  2. Szeleteljük fel a cheddar sajtot és a paradicsomot, csíkozzuk fel a kaliforniai paprikát és kezdjük el összeállítani a szendvicset.
  3. Kenjük meg a kenyérszeleteket pesztóval és az egyik szeletre kezdjük el halmozni a hozzávalókat.
  4. Először a sonkát helyezzük a szendvicsbe, folytassuk a paradicsommal, az avokádóval, a paprika szeletekkel és a cheddar sajttal zárjuk.
  5. Helyezzük a tetejére a tükörtojást és fedjük be a kenyérszelet másik felével.
    Szúrjuk át egy hosszú bambusznyárssal (vagy akár egy hurkapálcával/fogvájóval) és rakjuk félre.
  6. Melegítsük fel a vajat és az olívaolajat egy serpenyőben és rakjuk bele a szendvicseket. Közepes lángon süssük három percig az egyik oldalát majd fordítsuk meg a következő módon: lapátkanállal nyúljunk be a szendvics alá, húzzuk ki a bambusznyársat és a kezünkkel a szendvics tetejét lenyomva, fordítsuk át. Szúrjuk vissza a bambuszt és süssük újabb három percig. 

Nem kell megijedni attól, hogy ennyire nagyon egyszerű, a lényeg, hogy figyeljünk a szép szeletelésre és bőségesen kenjük meg a kenyereket pesztóval, a jó tapadás végett. 

Én miközben sütöttem a szendvicseket, lefedtem a serpenyőt egy nagyobb fémfóliával, a keletkezett hő a fólia alatt maradt, így a szendvics belsejében szépen megolvadt a sajt.

Tálaljuk a frissen kisült édesburgonyával, és ha szeretjük a tejfölt, készítsünk hozzá ínycsiklandó fokhagymás mártogatóst.

Jó étvágyat kívánok! :)

 

0 Tovább

Tortillába tekert sonkás omlett

Szerintem nincs is finomabb reggeli egy ropogós köntösbe öltöztetett sonkás omlettnél.                                                     
Akkor szoktam igazán lelkesen készíteni, amikor barátok érkeznek vendégségbe és azt vettem észre, hogy nagyon hálásak, mert napközben olyan üzeneteket kapok tőlük, hogy hatalmas lendületet adott a tortillás omlett, a nap kezdéséhez.

Nem mellesleg nagyon finom és különleges.

Most itt a recept, hogy Ti is hasonló örömet szerezhessetek barátaitoknak és szeretteiteknek.

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 db tojás
  • 16-18 cm-es átmérőjű kukoricalisztből készült tortillalap 
  • ¼ sárga kaliforniai paprika
  • 1 kisebb fejű lilahagyma
  • 5 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 dl 20%-os zsírtartalmú tejföl 
  • 3 evőkanál étolaj
  • 3 dkg gouda vagy füstöltsajt
  • bors

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a zöldségeket és pucoljuk meg a lila hagymát. Aprítsuk apró kockákra a paprikát, a lila hagymát és a sonkát. 

  1. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat és a tojások kivételével pirítsuk meg benne az összes hozzávalót. Közben üssük tálba a tojásokat, adjunk hozzá egy csipet sót és villával verjük fel.
     
  2. Öntsük a serpenyőbe a megpirult hozzávalókhoz és lefedve, kis lángon süssük készre. Nem szükséges a megfordítással bajlódni, hiszen a fedő alatti párában hamar elkészül az omlett felső része is.
     
  3. Amint látjuk, hogy az omlett már a szélein is megpirult, egy lapos fakanállal óvatosan emeljük meg azt, és engedjük, hogy a még nyers tojás befolyjon alá. Fontos, hogy kis lángon süssük, így nem fog megégni az omlett!
     
  4. Amikor elkészültünk, felezzük meg a serpenyőben az omlettet és helyezzük a feleket egy-egy tortillalapra. 
    Reszeljünk mindkettőre sajtot, majd hajtsuk be a lap két szélét és tekerjük fel.
    A párom sajnos sokszor esik abba a hibába, hogy túl sok omlettet szeretne a tortillalapba tölteni, és mikor megpróbálja összetekerni, szétesik.
    Fontos, ha úgy érezzük ez már túlzás, és nem tudnánk összetekerni, inkább tegyünk bele kevesebb omlettet, és akár tálaljuk külön, vagy tegyük félre holnapra J
     
  5. Gyújtsuk be újra a lángot a serpenyő alatt és a behajtott résszel lefelé helyezzük őket a forró serpenyőbe. Így elkerülhető, hogy a feltekert tortilla szétessen, hiszen a behajtott részeknél, tulajdonképpen „összeforr” a lap két széle.
    Mindkét oldalát süssük fél percig és tálaljuk sok-sok friss zöldséggel.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Cheddar sajtos tojásos muffin

Abban a korban élünk, amikor az internet nyújtotta világ ellep bennünket a jobbál jobbnak hangzó és tűnő receptekkel és videókkal.
Ugyanakkor egy, a konyhában kevésbé tapasztalt „szakács” – bár egyszerűnek tűnhet a videó és a recept – könnyedén elronthatja, hiszen ezek a videók általában csak pár percesek és nem fejtik ki részletesen a recepteket.

Ennek az ételnek az elkészítését is egy internetes videó ihlette.
Azon gondolkodtam, mivel is lehetne több ez a recept és mi lenne az a plusz, amivel a sajátomra formálhatnám.

A videós recept vajas tésztát használt, amit én – akár boltban is kapható – pizzatésztára cseréltem.

A receptben csak tojás és sajt szerepelt, én sonkát is adtam a töltelékhez, valamint egy kevés szárított oregánót és készítettem hozzá fokhagymás tejfölt is. 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 6 db tojás
  • 250 g előre elkészített pizzatészta
  • 15 dkg sonka
  • 10 dkg cheddar sajt
  • ½ teáskanál oregánó
  • koktélparadicsom a díszítéshez

Fokhagymás tejföl hozzávalói és elkészítése:

  • 2,5 dl 20%-os zsírtartalmú tejföl 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só

  1. Rakjuk keverőtálba a tejfölt, reszeljük bele a fokhagymát és sózzuk meg.
    Alaposan keverjük össze és rakjuk hűtőbe a tálalásig.

A tojásos muffin elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra és vajazzuk ki a muffin tepsit.
  2. Csomagoljuk ki a pizzatésztát és helyezzük egy lisztezett deszkára.
    Hajtsuk ki a papírból és vágjuk 12 egyforma kockára. Béleljük ki a muffin tepsi gödröcskéit a tészta kockákkal és rakjuk félre pihenni.
  3. Vágjuk fel a sonkát, reszeljük le a sajtot és üssük tálba a tojásokat, majd kevés sóval és az oregánóval verjük fel alaposan.
  4. Merőkanál segítségével osszuk el a felvert tojást a tésztával bélelt tepsibe. 
  5. Osszuk el a felkockázott sonkát a muffinokba és a tetejüket szórjuk meg a reszelt sajt felével.
  6. Rakjuk az előmelegített sütőbe és süssük 35 perc alatt készre. 

Miután kivettük a sütőből, még melegen szedjük ki a tepsiből és szórjuk meg a maradék sajttal. Tálaljuk a lehűtött fokhagymás tejföllel, díszítésnek pedig használhatunk koktélparadicsom cikkeket is.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Medvehagymás kenyér sajtos tojáskrémmel

Ez a tavaszi növény olyan színfolt a konyhában, amit érdemes különleges formában felhasználni.
Nagyon finommá teszi a burgonyát, de önmagában is fogyasztható.

Nyugtató hatása révén a tavaszi fáradtság és stressz leküzdésében is kiválóan alkalmazható.
Én kenyérbe sütöttem, de számtalan módon el lehet készíteni!

húsvét  kenyér  sütés  medvehagyma  sajt  tojás  liszt  ebéd  vacsora  túró  mustár  só  bors  rétesliszt  fenyőmag  élesztő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 levél medvehagyma
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tasak instant élesztő

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a medvehagymát, fogjuk csokorba, és szeleteljük apróra. Melegítsük fel az olajat, dobjuk rá a fenyőmagot és a medvehagymát, keverjük fél percig, majd húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a sót. Hagyjuk kihűlni.
     
  2. Tegyük tálba a liszteket, keverjük hozzá az instant élesztőt, majd adjuk hozzá a langyos vizet, és a robotgép dagasztószáraival kezdjük el dagasztani. Mikor összeállt a tészta, adjuk hozzá a medvehagymás-olajos keveréket, és addig dagasszuk, míg elválik az edény falától.
     
  3. Hagyjuk pihenni, míg a duplájára kel, majd alaposan lisztezett deszkán gyúrjuk át és formáljunk belőle cipót, majd pihentessük 10 percig. Készítsünk kenyérformát belőle úgy, hogy bal kezünkkel a kerek cipó alsó részét a deszkához nyomjuk, majd jobb kezünkkel húzzuk a cipótészta tetejét másfélszeres nagyságúra. Hajtsuk vissza és tekerjük fel, így több levegő kerül a tésztarétegek közé.
     
  4. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és letakarva hagyjuk kelni további 10 percig. A tetejét vágjuk be pár helyen éles késsel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeverés funkción süssük 40 percig. Közben szükség szerint fordítsuk meg a tepsit, hogy az elöl, illetve hátul lévő fele is egyenletesen megsüljön.

Tipp: A sütőből kivéve egy megnedvesített konyharuhával terítsük le 5 percre, hogy a külseje finom puha legyen.

Sajtos tojáskrém

húsvét  kenyér  sütés  medvehagyma  sajt  tojás  liszt  ebéd  vacsora  túró  mustár  só  bors  rétesliszt  fenyőmag  élesztő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 tojás
  • 20 dkg túró
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Főzzük keményre a tojásokat, és folyó hideg víz alatt hűtsük le. Pucoljuk meg, rakjuk tálba és villával törjük össze. Keverjük hozzá a túrót, a mustárt és az olajat.
  2. Dolgozzuk össze, reszeljük bele a sajtot, keverjük át, és rakjuk hűtőbe.

Tipp: Feldobhatjuk vágott snidlinggel, a tehéntúrót helyettesíthetjük juhtúróval is, de ez esetben gondoljunk rá, hogy a juhtúró sós, így a krémet kisebb mértékben sózzuk!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Rántott tofu kuszkusszal és kéksajtmártással

Nagyon szeretem a rántott húst, sőt szinte minden panírozott ételt és van, amikor úgy érzem szívesen kipróbálnék valamit, ami nem része a mindennapos étkezéseimnek.

Szeretem a vegetáriánus és vegán konyhát, volt, hogy tofuból készült gyros-t ettem. Ezért is döntöttem úgy, hogy most egy hús nélküli receptet osztok meg Veletek.

Ha úgy érzitek hús nélküli ételre vágytok, akkor ezt a receptet szívből ajánlom Nektek, hiszen olykor kell ez a fajta ízkaland is!
 

ebéd vacsora kuszkusz kéksajt kéksajtmártás rántott tofu tojás liszt zsemlemorzsa étolaj kókuszzsír gorgonzola rokfort tejföl só bors vaj olívaolaj

Rántott tofu hozzávalói 4 főre:

  • 40 dkg natúr vagy ízesített tofu
  • 2 db tojás
  • liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • 3-4 dl étolaj vagy kókuszzsír a sütéshez

Rántott tofu elkészítése:

  1. Vágjuk fel tetszés szerinti méretűre a tofut (én kisebb, háromszög formát választottam) és verjük fel a tojást egy tálban. Szokásos módon panírozzunk most is, mint általában.
     
  2. Forgassuk lisztbe a tofut, majd a felvert tojásba és a végén a zsemlemorzsába. A panírozás befejeztével melegítsük fel az olajat 180 fokra és süssük benne pillanatok alatt aranybarnára a tofunkat.
     
  3. Tálaljuk frissen a kuszkusszal és kéksajtmártással.
    Biztos siker, mindenkinek ízleni fog!

Kéksajtmártás hozzávalói 4 főre:

  • 10 dkg gorgonzola vagy rokfort sajt
  • 140 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • só és bors

Kéksajtmártás elkészítése:

  1. Rakjunk minden hozzávalót egy magasfalú tálba és egy merülőmixer segítségével mindent turmixoljunk össze.
     
  2. Rakjuk hűtőbe pihenni és külön edénybe tálaljuk a rántott tofu mellé.

Kuszkusz hozzávalói 4 főre:

  • 1 bögre kuszkusz (250g)
  • 1 bögre forró víz
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 nagy csipet só

Kuszkusz elkészítése:

  1. Öntsük egy hőálló tálba a száraz kuszkuszt. 4 személyre körülbelül egy bögrényit (2,5 dl vagy kb. 250 g) számoljunk.
     
  2. Öntsük fel ugyanannyi forró vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat és sózzuk meg.
     
  3. Zárjuk le légmentesen egy darab műanyag fóliával az edényt és hagyjuk a gőzben párolódni a kuszkuszt.
    Látni fogjuk, ahogy 5 perc alatt magába szívja a forró vizet és semmi más dolgunk nem lesz, mint egy villával felkeverni.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Lasagne a`la Roberto

Most a párom lasagne receptjét hoztam el nektek, amiben nincs semmi csavar, nyakatekert mozdulat és ismeretlen fűszer, viszont van benne szeretet és lelkesedés, alaposság és humor.

A legutóbbi alkalommal például, amikor a tesójával közösen fogtak hozzá, nem aprózták el, egy kisebb és egy nagyobb tepsivel is készítettek.
Addig ment a sakkozás a sütőben, amíg a nagy ide-oda pakolgatás közben a nagyobb tepsi kicsit tovább maradt a sütő alsó felében, így az alsó része picit odakapott.

Másnap, késő este vendégek érkeztek, akiknek már be volt harangozva az ízletes lasagne.
Nekik maradt a nagyobb tepsi, mert mi napközben nekikezdtünk a kisebbnek.

Valójában csak én tudtam, hogy a nagyobb tepsi alja kicsit odakapott, nem tudtam ellenállni, így már korábban belekóstoltam.
Amint megtudták az éhes vendégek, ment is egyből a harc, kié legyen a ropogós rész és sorra hagyták el a vendégek száját az „Én a tiédet is megeszem, ha te nem szereted!” mondatok.

Én szeretem ha ropog, és Ti? ;)

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Hozzávalók 8 főre:
 

  • 80 dkg marha darált hús
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 7 dl paradicsomszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 500 g lasagne tészta
  • 200 g reszelt parmezán sajt vagy füstölt sajt
  • bazsalikom ízlés szerint, frissen vagy szárítva

A besamel mártás hozzávalói:
 

  • 10 dkg vaj
  • 3  púpozott evőkanál finomliszt
  • 7 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fehérbors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
     

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Elkészítés:

  1. Vágjuk nagyon apró kockákra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a bazsalikomleveleket.
    Rakjuk a hagymához a darálthúst és nagy lángon pirítsuk addig, amíg ki nem fehéredik.
    Mielőtt teljesen elkészülne a hús sózzuk, borsozzuk és öntsük hozzá a paradicsomszószt.
    Főzzük lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 20 percig.
    Kóstoljunk folyamatosan és ízesítsük, ha szükséges.
     
  2. Közben készítsük el a besamel mártást.
    Olvasszuk fel a vajat és rakjuk bele a lisztet, kis lángon kevergetve pirítsuk 2-3 percig. Ezt hívják világos vajas rántásnak, amit felöntünk majd langyos tejjel és egy habverő segítségével folyamatosan kevergetve felforralunk.
    Közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg reszelt szerecsendióval. Amint sűrűsödik, lassan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet és 1 percig forraljuk, hogy ne maradjon lisztízű.
     
  3. Válasszunk egy olyan tepsit ami inkább közepes mint nagy és magasfalú. Nyugodtan belepróbálhatjuk a tésztalapot és számolgathatunk, mennyi kell majd egy réteghez és ha nem illeszkedik a forma, akkor nyugodtan törjünk le a tésztalapokból.
     
  4. Amint készen vagyunk, kezdhetjük a rétegezést:
  • egy réteg tészta
  • egy réteg paradicsomos szósz és besamel mártás (össze is keverhetjük, én jobban szeretem külön rakni, így egy kicsit rusztikusabb)
  • egy réteg tészta, és így tovább

Az utolsó réteghez keverjük össze a paradicsomos szószt a maradék besamel mártással.
Ezt terítsük szét a tetején és szórjuk meg alaposan sajttal. Előmelegített sütőben 180 °C-on maximum 30 percig süssük, amíg a sajt barnára nem pirul a tetejére.

Tipp: Mielőtt elkezdem a tepsibe rakni a tésztát és a mártásokat, én egy kis merőkanálnyi paradicsomszószt oszlatok el a tepsi alján, hogy sütés után könnyebb legyen majd kiszedni az ízletes lasagne kockákat :)

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Il Bacio di Pomodoro

Oda vagyok Olaszországért. De hát ki ne lenne szerelmes a legendás római utcákba, az olasz életstílusba és persze a helyiek hamisíthatatlan konyhájába!

A tészta az ország egyik legmeghatározóbb étele, és egyben az én egyik személyes kedvencem is. Ebben a melegben pedig nincs is jobb, mint friss, zamatos paradicsommal fogyasztani egy klasszikus tésztát.

Most megmutatom Nektek, én hogy készítem!

Tudtad?
...hogy az olasz háziasszonyok olyan sokféle tésztareceptet ismernek, hogy ha az év minden napján csak tésztát enne a család, akkor sem lenne kétszer ugyanaz a fogás az asztalon.

Hozzávalók 5 főre:

  • 800 g hámozott kockázott paradicsomkonzerv
  • 2 db nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 8 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • 2 szál friss rozmaring
  • 2 dkg friss bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 500 g spaghetti


 
1. Pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát az olajon. Adjuk hozzá a fokhagymát, a durvára vágott bazsalikomot, a rozmaringot (a szárával együtt) és alacsony lángon pirítsuk még 3-4 percet.

2. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg oregánóval és lassú tűzön főzzük 40 percig. A végén vegyük ki a rozmaring szárát, ízesítsük újra sóval és borssal.

3. Botmixerrel fél percig turmixoljuk, hogy maradjanak benne egész darabok.

Az én arányom egy adag tészta elkészítéséhez: másfél merőkanál szósz forróra melegítve, melyben átforgatok egy főnek szánt tésztamennyiséget, majd meglocsolom egy kevés szűz olívaolajjal. Mozzarella golyókkal lehet tovább extrázni :)

Jó étvágyat kívánok :)

A szószt használhatod pizzára alapszószként, valamint egészben sült húsok pácolásához és frissen grillezett zöldségek ízesítésére is.

2 Tovább

Királygarnélás Quiche

királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma

Tavaly nyáron készítettem először quiche-t, akkor szalonnával és póréhagymával ízesítettem.

Egy egész francia menüsort kellett összeállítanom és a sok kísérletezés közben nagyon megszerettem ezt a receptet, mivel tulajdonképpen bármiből el lehet készíteni, ha elengedjük a fantáziánkat.
Ami mindig fontos, hogy legyen a receptben tojás és krémes tejföl. A sajt és a hús már csak korona ezen a könnyed finomságon.

Légy akár vegetáriánus, akár húsimádó, kapcsold be a sütőt, és süss velem egy fenséges quiche-t!

A tészta hozzávalói:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • kevés víz (5 cl)

A töltelék hozzávalói:

  • 3 db kaliforniai paprika; sárga, piros és zöld
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg garnélarák
  • 175 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 3 db tojás
  • só és bors

 királygarnéla királyrák garnélarák quiche kaliforniai paprika sós sütemény francia liszt tojás sajt tejföl só bors vaj olívaolaj fokhagyma vöröshagyma
 
A tészta elkészítése:

1. Készítsünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojássárgájából és a vízből, egy kevés só hozzáadásával. Gyúrjuk alaposan cipóvá egy lisztezett deszkán és hagyjuk hűtőben pihenni 15 percet.

2. Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, nyújtsuk formára a tésztát és igazítsuk a formába. Ügyeljünk a szélekre is, kissé lógjanak rá a forma szélére, hogy sütés közben ne hajoljanak vissza. Süssük 10 percig 175 fokos sütőben, majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg és tegyük félre.

A töltelék elkészítése:

1. Pirítsuk meg az olajon az apró kockákra vágott kaliforniai paprikákat 5 perc alatt, adjuk hozzá a cikkekre vágott vöröshagymát és belereszelve a fokhagymát pároljuk még 5 percig.

2. Adjuk hozzá a kiolvasztott garnélákat és pároljuk készre az egészet 2 perc alatt. Rakjuk félre, hagyjuk langyosra hűlni, és közben rakjuk tálba a többi hozzávalót.

3. Verjük fel a tojásokat a megmaradt fehérjével, rakjuk bele a tejfölt és a reszelt sajtot. Keverjük hozzá a langyosra hűlt kaliforniai paprikákat, dolgozzuk alaposan össze és öntsük az elősütött tésztára. Süssük 35 perc alatt készre 175 fokon.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek