Kitaláltam egy igazán gyors levest azoknak, akik a hűvös estéket szeretnék melegségben eltölteni. A gyömbér jótékony melegítő hatása és a csicseriborsó tápanyagban való gazdagsága  fogja egytálétellé tenni ezt a levest.

Hozzávalók 4 főre:

  • 400 g csicseriborsó (lében áztatott)
  • 30 dkg burgonya megtisztítva és kockára vágva
  • 1/2 szál póréhagyma felkarikázva (15 centis darab)
  • 2 gerezd fokhagyma megtisztítva és vékonyra szeletelve
  • egy 2 centiméteres friss gyömbér vékonyan megpucolva és felszeletelve
  • 1 evőkanál mogyoró olaj, helyettesíthető olívaolajjal
  • 3 dl főző tejszín
  • tálaláshoz pirítsunk mogyorót
  • só és fehér bors

 

Elkészítés:

  1. Lével együtt rakjuk fazékba a csicseriborsót. A levét kóstoljuk meg, mert márkánként változik, hogy milyen sós az íze. Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, a vékonyra szeletelt póréhagymát, a felszeletelt fokhagymákat és felkarikázott gyömbért.
  2. Öntsük fel picivel több vízzel mint amennyi ellepi, forraljuk föl és forrástól számítva 20 perc alatt főzzük készre közepes lángon. Közeben sózzuk borsozzuk, adjuk hozzá az 1 evőkanál mogyoró olajat.
  3. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről és öntsük bele a tejszínt. Turmixgépben vagy botmixerrel turmixoljuk simára. Merjük a levest csészébe, szórjuk meg pirított mogyoróval és locsoljuk meg mogyoró olajjal a tetejét.

Jó étvágyat kívánok!