Úgy szerettem volna elkészíteni ezt a levest, ahogy egy nagyon kedves kollégámtól láttam. Egyszerűen leírhatatlan mennyire finom, amikor nem vízben pároljuk meg a zöldségeket, hanem magában a tejszínben. Én csak annyi csavart raktam a receptbe, hogy minden tejterméket lecseréltem laktózmentesre.
Hozzávalók 6 főre:
- 1 nagy fej karfiol (80 dkg)
- 20 dkg burgonya
- 500 ml laktózmentes tejszín
- 2 dl laktózmentes tej
- 2 fej sonkahagyma
- 1 szál adalékmentes kolbász
- olívaolaj
- só és bors
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a zöldségeket és mossuk meg alaposan. Szedjük rózsáira a karfiolt, rakjuk fazékba az apró kockákra vágott hagymával és krumplival.
- Adjunk hozzá 4-5 evőkanál olajat és közepes lángon gyakran kevergetve, majd fedővel lefedve pároljuk puhára a hozzávalókat. Kevergetés közben sózzuk és borsozzuk meg, öntsük fel az egészet a tejszínnel és kis lángon fedő alatt, gyakran kevergetve 10-15 perc alatt főzzük készre.
- Lehúzva a tűzről, adjuk hozzá a 2 dl tejet és botmixszerrel turmixszoljuk le.
- Gazdagon sűrű leves lesz, ha kedvünk van nyugodtan hígíthatjuk még tejjel.
- Közben süssük meg a kolbászkarikákat egy kevés olajon. Lehet vékony szelet vagy vastag, mert nem ez fog számítani. Egy fantasztikus ízkavalkád keletkezik majd a tányérban, amit az egész család dicsérni fog.
Utolsó kommentek