Úgy szerettem volna elkészíteni ezt a levest, ahogy egy nagyon kedves kollégámtól láttam. Egyszerűen leírhatatlan mennyire finom, amikor nem vízben pároljuk meg a zöldségeket, hanem magában a tejszínben. Én csak annyi csavart raktam a receptbe, hogy minden tejterméket lecseréltem laktózmentesre.

Hozzávalók 6 főre:

  • 1 nagy fej karfiol (80 dkg)
  • 20 dkg burgonya
  • 500 ml laktózmentes tejszín
  • 2 dl laktózmentes tej
  • 2 fej sonkahagyma
  • 1 szál adalékmentes kolbász
  • olívaolaj
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket és mossuk meg alaposan. Szedjük rózsáira a karfiolt, rakjuk fazékba az apró kockákra vágott hagymával és krumplival.
  2. Adjunk hozzá 4-5 evőkanál olajat és közepes lángon gyakran kevergetve, majd fedővel lefedve pároljuk puhára a hozzávalókat. Kevergetés közben sózzuk és borsozzuk meg, öntsük fel az egészet a tejszínnel és kis lángon fedő alatt, gyakran kevergetve 10-15 perc alatt főzzük készre.
  3. Lehúzva a tűzről, adjuk hozzá a 2 dl tejet és botmixszerrel turmixszoljuk le.
  4. Gazdagon sűrű leves lesz, ha kedvünk van nyugodtan hígíthatjuk még tejjel.
  5. Közben süssük meg a kolbászkarikákat egy kevés olajon. Lehet vékony szelet vagy vastag, mert nem ez fog számítani. Egy fantasztikus ízkavalkád keletkezik majd a tányérban, amit az egész család dicsérni fog.

 

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!                         Rostás Róbert