Egy igazi klasszikus amiről mindig csak beszélünk és amikor elkészül, nem lehet abbahagyni.
Nem olyan régen Prágában jártam, és lépten-nyomon azt tapasztaltam, hogy a cseh konyha nagyon hasonló a magyar konyhához.
Az ízek ismerősek voltak, mégsem ugyanolyanok, mint itthon.
Ott kaptam az ihletet, hogy főzzek egy finom juhtúrós sztrapacskát.
Én egyszerűen imádom, nézzük, hogy készül!
Hozzávalók 6 főre:
- 80 dkg burgonya
- 1 db tojás
- 35 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 közepes vöröshagyma
- 40 dkg juhtúró
- 2 dl 20% zsírtartalmú tejföl
- póréhagyma és lilahagyma díszíteni
Elkészítése:
- A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük finomra. Adjunk hozzá egy csipet sót, és hagyjuk állni 10 percig, majd nyomkodjuk ki a levét.
- A kinyomkodott burgonyát keverjük össze a tojással, liszttel és annyi vízzel, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk.
Szaggassuk ki enyhén sós, lobogó vízbe.
Ha feljött a víz tetejére, főzzük további 2 percig, majd szűrjük le, de a főzővízből egy decit tegyünk félre.
- A szalonnát egy serpenyőben pirítsuk meg, és szűrőlapáttal vegyük ki.
A visszamaradt zsírba tegyük bele az apró kockára vágott hagymát, és pirítsuk meg rajta.
Adjuk hozzá a juhtúrót, a tejfölt, és keverjük el.
Öntsük hozzá a félretett főzővizet, és főzzük össze vele.
- Tegyük bele a sztrapacskát, forgassuk össze, majd tálaljuk ki.
Pirított szalonnával és extra tejföllel kínáljuk.
Díszítsük póré – és lilahagymával.
Jó étvágyat kívánok! :)
Utolsó kommentek