Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Camembert burger

Hazudnék ha azt mondanám, ez egy egyemberes burger, minimum ketten kelletek majd, hogy elbírjatok vele.

Ráadásul, ha vendégeket vársz, a legjobb választás nyáron ez a különleges camembert burger!
Én áthívtam a barátaimat, hogy besegítsenek a mennyei burgerek elfogyasztásában. Ti is tegyetek így, és ragadjatok meg minden alkalmat, hogy a barátaitokkal töltsétek ezt a forró nyarat!

Hozzávalók 2 db camembert burgerhez:

Hamburger húshoz:

  • 300 g darált marhahús
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 közepes fej reszelt lilahagyma
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál worcestershire szósz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 4 evőkanál olaj a sütéshez
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

A “buci”-hoz:

  • 4x300 g camembert sajt
  • 3 db közepes paradicsom
  • 5 dkg cheddar sajt
  • egy kevés uborka
  • fanyárs

A panírhoz:

  • 4 db tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só

A sütéshez:

  • 3-4 dl napraforgóolaj

A hamburgerhús elkészítése:

  1. Rakjuk keverőtálba a marhahúst, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a lilahagymát, üssük hozzá a tojássárgáját és ízesítsük worcestershire szósszal, dijoni mustárral, ketchup-pal, sóval és borssal.
    Gyúrjuk össze alaposan, majd osszuk kétfelé.
    Formázzunk belőle 1 centiméter vastag korongokat és sütésig tartsuk hűtőben.

  1. Ha otthon készítjük, forró serpenyőben, kevés étolajjal, hirtelen süssük mindkét oldalát 1.5 percig, majd alufóliával lefedve a legkisebb lángon süssük még mindkét oldalát körülbelül 3-4 percig.

A burger összeállítása:

  1. Mossuk meg a paradicsomot és az uborkát és vágjunk a paradicsomból fél centiméteres, az uborkából pedig egy kicsivel vékonyabb szeleteket. Szeleteljünk cheddar sajtot, majd kezdjük el panírozni a burger buciját képező camembert sajtokat.

  1. Üssük tálba a tojásokat, adjunk hozzá sót és verjük fel, majd magunknak megszokott módon rakjuk megfelelő tálba a lisztet és a zsemlemorzsát.

  1. Alaposan forgassuk meg lisztben az első camembert sajtot, mártsuk meg jól a felvert tojásban, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában.
    Ezt még egyszer ismételjük meg úgy, hogy belemártjuk a tojásba, majd újra a morzsába.
     
  2. Ezt végezzük még el a maradék három camembert sajttal és amint készen vagyunk, süssük ki forró olajban, mindkét oldalát körülbelül 1 percig.
    Amikor a sajt már aranybarna, akkor lesz tökéletes. Ha szabadban készítjük a burgereket, ne panírozzuk a camembert sajtot, csak grillezzük meg a hússal együtt!
     
  3. A képen látható módon állítsuk össze a burgert. Az alap egy forró camembert sajt, rákerül egy szelet paradicsom, egy szelet cheddar sajt, majd jöhet a hús, arra még egy réteg cheddar sajt és pár szelet uborka.
    A teteje is természetesen egy szép nagy camembert sajt, a végén pedig az egészet szúrjuk át egy hurkapálcával. 

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Burger Burger Hamburger

A nyár közepén, ki ne szeretne időt tölteni a barátaival!?
Nem kell hozzá más, csak egy jó hely, pár üveg sör és persze egy nagy csomó kaja!

És ha nyári buli, akkor nincs is jobb választás a házi készítésű hamburgernél, legyen a helyszín egy belvárosi lakás, egy balatoni nyaraló vagy egy vidéki ház nagy kertje!

Hozzávalók 4 főre:

Hamburger hús:

  • 500 g darált marhahús
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 közepes fej reszelt lilahagyma
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál worcestershire szósz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 4 evőkanál olaj a sütéshez
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

További hozzávalók:

  • 4 db édes hamburger buci
  • 3 db paradicsom
  • 2 db közepes lilahagyma
  • egy fél fej jégsaláta
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 30 dkg édesburgonya
  • étolaj
  • ketchup
  • fanyárs

A hamburgerhús elkészítése:

  1. Rakjuk keverőtálba a marhahúst, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a lilahagymát, üssük hozzá a tojássárgáját és ízesítsük worcestershire szósszal, dijoni mustárral, ketchup-pal, sóval és borssal.
    Gyúrjuk össze alaposan, majd osszuk négyfelé.
    Formázzunk belőle 1 centiméter vastag korongokat és sütésig tartsuk hűtőben.

  1. Ha otthon készítjük, forró serpenyőben, kevés étolajjal, hirtelen süssük mindkét oldalát 1.5 percig, majd alufóliával lefedve a legkisebb lángon süssük még mindkét oldalát körülbelül 3-4 percig.
    A lilahagymát is nyugodtan süssük meg a hús mellet a serpenyőben, nem kell hozzá sok idő és a sütés nagyon kellemes, karamell utóízt kölcsönöz a lilahagymának.

  1. Szabadban grillezve nem szükséges olajat használnunk, valamint a fólia alatti sütésnek sincs létjogosultsága.
    Ebben az esetben is hasonló a hús sütési ideje, ügyeljünk azonban arra, hogy az elején egy kicsit megkérgesedjen és csak azután fordítsuk meg, megelőzve ezzel a hús szétesését.

A hamburger összeállítása:

  1. Alaposan mossuk meg a paradicsomot, egy pár jégsalátalevelet, pucoljuk meg a lilahagymát és szeleteljük tetszőleges méretűre.
     
  2. Folyóvíz alatt tisztítsuk meg az édesburgonyákat és vágjuk fél centiméter vastag szeletekre.
    Ha otthon készítjük, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg étolajjal és sózzuk ízlés szerint.
    Előmelegített sütőben 185 fokon 30-40 perc alatt süssük készre.
    Én egyszer átforgattam a krumplikat, mert szeretem ha jól megpirul minden oldala. Attól sem kell megijedni, ha egy-egy vékonyabb rész kissé feketére sül, én például kifejezetten szeretem.
    Ha szabad tűzön készítjük, használhatunk alufóliából készült sütőtálcát és a hamburgerhússal együtt megsüthetjük a faszenes grillrácson.
     
  3. Ha minden hozzávaló elkészítésével megvagyunk, vágjuk ketté a bucikat és pirítsuk meg a közepüket.
    Kenjük meg az alját ketchup-pal és halmozzuk rá a jégsaláta csíkokat.
    Helyezzük a salátára a forró húst, szeleteljünk rá sajtot, rakjuk rá a paradicsomot, majd a pirított lilahagymát.
    Fedjük le az egészet a buci tetejével és szúrjunk bele egy hurkapálcikát.
    Tálaljuk a frissen sült édesburgonyával és fogyasszuk egészséggel.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Padlizsánburger mert különleges!

Hús nélküli, könnyed nyári street food, amit most már otthon is elkészíthetsz.

Ha érezted már, hogy a nyári kánikulában nem kívánod a sok kaját, itt az idő, hogy kipróbáld ezt a zseniális receptet!

Amilyen könnyed a végeredmény, pontosan olyan egyszerű az elkészítése is.

Hajrá ;)

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 db nagyobb padlizsán
  • 2 db nagyobb golden alma
  • 4 db camembert sajt
  • 1 db paradicsom
  • 1 kanál méz
  • olívaolaj
  • bors
  • fanyárs

A panírhoz:

  • 4 db tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só

  1. Alaposan mossuk meg a padlizsánt, a paradicsomot és az almát.
    Vágjunk minden alapanyagot fél centiméteres szeletekre, így elő is készítettük a hozzávalók felét. Ezeket a zöldségeket megsüthetjük szabadban grillezve vagy otthon egy vastagabb aljú serpenyőben.
    Én az Ikeában vettem egy szögletes alakú, bordázott serpenyőt, melyet lassan három éve használok és a mai napig kifogástalan állapotban van.

  1. Mivel ez egy vega burger, kell hozzá camembert sajt, amit a szokásos módon duplán panírozzunk majd be. Fontos, hogy a sajtot hamarabb panírozzuk és süssük meg mint a zöldségeket, mert azt hosszabb ideig tudjuk melegen tartani.

  1. Üssük tálba a tojásokat, adjunk hozzá sót és verjük fel, majd magunknak megszokott módon rakjuk a megfelelő tálba a lisztet és a zsemlemorzsát.

  1. Alaposan forgassuk meg a lisztben az első camembert sajtot, mártsuk meg jól a felvert tojásban, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában.
    Ezt még egyszer ismételjük meg úgy, hogy belemártjuk a tojásba, majd újra a morzsába.
     
  2. Ezt végezzük még el a maradék három camembert sajttal és amint készen vagyunk, süssük ki forró olajban, mindkét oldalát körülbelül 1 percig.
    Amikor a sajt már aranybarna, akkor lesz tökéletes. Ha szabadban készítjük a burgert, ne panírozzuk a camembert sajtot, csak grillezzük meg a zöldségekkel együtt!

  1. Forrósítsuk fel a serpenyőt és öntsünk bele körülbelül 6 evőkanál olívaolajat és süssük a padlizsánszeletek mindkét oldalát 3 percig, majd szedjük ki egy tányérra. Én szeretem ha picit szotyosabb a padlizsán, ezért általában meglocsolom még egy kis olajjal.

  1. Folytassuk az almakarikákkal, szintén öntsünk olívaolajat a forró serpenyőbe és mindkét oldalát süssük 3 percig, majd locsoljuk meg mézzel. Az utolsó egy percben rakjuk mellé a paradicsomot, amit szintén meg kell sütnünk.
     
  2. Rakjuk össze a burgert a képen látható sorrendben.
    Kezdjük két padlizsánszelettel, melyeket keresztbe rakunk és a kilógó széleit középre hajtjuk. Rakjunk rá egy szelet almát, arra mehet a sajt, majd egy újabb szelet alma.

A burger teteje szintén két padlizsánszelet keresztben egymásra rakva, de mielőtt a széleit középre hajtjuk, rakjunk közé egy szelet paradicsomot. Helyezzük a burger tetejére és szúrjuk át a fanyárssal.
Süssünk mellé édesburgonyát és tálaljuk frissen, mennyei kombináció!

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Fishburger almás répasalátával

Igazi különlegesség a burgerek körében, főleg ha ínyenc, halimádók vagytok.A citrusos avokádókrém és az almás répasaláta teszi ezt az ételt az idei nyár slágerévé!Én már grillezett lazaccal is kipróbáltam, azzal is finom, de nekem jobban bejött a tőkehal kissé semlegesebb íze.

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg alaszkai tőkehalfilé (fagyasztott)
  • 4 db hamburgerbuci
  • 4 db tojás
  • 3 db tojás a panírozáshoz
  • 2 db avokádó
  • 1 db citrom
  • 1 db golden alma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 3 evőkanál almaborecetet
  • bors

Répasaláta elkészítése:

  1. Reszeljük le a répát, az almával együtt a legnagyobb lyukú reszelőn, sózzuk meg és adjunk hozzá 3 evőkanál almaborecetet. Keverjük össze alaposan és rakjuk hűtőbe a tálalásig.

Fishburger elkészítése:

  1. Kezdjük a hal kiolvasztásával, én egy tepsiben hagytam két óráig a konyha sarkában, amíg a többi hozzávalóval tüsténkedtem. 

  1. Pucoljuk meg az avokádókat, az egyiket szeleteljük fel, a másikat villával törjük össze. Ízesítsük egy csipet sóval és egy pár csepp citromlével, majd ezt is rakjuk hűtőbe a tálalásig.
     
  2. Vágjuk fel a paradicsomot és a citromot vékony szeletekre, ezek kerülnek majd a burgerbe.
     
  3. Panírozzuk be a halszeleteket, liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben, aztán 175 fokos olajban mindkét oldalát süssük aranybarnára.
     
  4. Állítsuk össze a burgert: vágjuk ketté a bucit, kenjük meg az avokádó krémmel és rakjunk rá 2 szelet avokádót, hogy Ti is érezhessétek azt a selymes ízélményt, amiért szükség van ebben a halburgerben az extra avokádóra. Helyezzük rá a halat, arra a citromot, majd jöhet a tükörtojás.
    Az egészet koronázzuk meg a paradicsomszeletekkel, arra pedig helyezzük el a buci tetejét és szúrjuk át a fanyárssal.
    Tálaljuk a lehűlt répasalátával és faljuk be gyorsan.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Tradícionális gulyásleves

A gulyáslevesről az jut eszembe, hogy ez az az étel, amelyet az év bármely szakaszában készíthetünk, mindig ugyanolyan jól esik.

Amikor a nyári melegben, vagy tavasszal a szabadban szeretnénk bográcsozni a tűz körül, barátainkkal vagy családunkkal az ötletelés nem lesz túl hosszú, hogy gulyáslevest készítsünk.
A közös főzéshez ez a legjobb választás.
A téli és őszi időszakban arra vágyunk, hogy felmelegítsen bennünket egy finom, meleg gulyásleves.
Tradícionális, finom, egy igazi magyar specialitás.

Ebben a hónapban 4 olyan recepttel készülök nektek, melyeket valamennyien ismertek, de ha még nem találtátok meg az "igazit", vagy még sosem készítettétek el egyedül, bízzatok bennem, és próbáljátok ki őket!

gulyásleves marhalábszár vöröshagyma fűszerpaprika fokhagyma paprika paradicsom kenyér erőspaprika sárgarépa petrezselyemgyökér petrezselyem burgonya zellergumó étolaj sertészsír fűszerkömény só bors babérlevél leves ebéd vacsora egytálétel

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 60-70 dkg marhalábszár
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 15 dkg petrezselyemgyökér
  • 20 dkg burgonya
  • fél zellergumó
  • 2 db tavaszi paprika
  • 3 db paradicsom
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 4 db babérlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • őrölt bors
  • víz

Elkészítése:


1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, vágjuk apró kockákra a hagymát, a répát és a petrezselyemgyökeret szeleteljük fél centiméteres karikákra, a tavaszi paprikát és a paradicsomot pedig aprítsuk 1x1 centiméteres kockákra. A burgonyát és a zellert vágjuk valamivel nagyobb, 1,5-2 centiméteres kockákra.

2. Alaposan mossuk meg a marhalábszárat és vágjuk 2x2 centiméteres kockákra.

3. Forró zsiradékban pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát.
Öntsük fel 1,5-2 dl vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett a vizet elforralva pirítsuk zsírjára a hagymát.
Dobjuk rá a paradicsomot és a tavaszi paprikát, majd nagy lángon
kevergetve pároljuk puhára.

4. Adjuk hozzá a marhalábszárat és folyamatosan kevergetve hagyjuk felforrni, majd közepes lángon főzzük körülbelül 50 percig. Fűszerezzük az őrölt köménnyel és a babérlevelekkel.

5. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, reszeljük bele a fokhagymát és rakjuk a fazékba a többi zöldséget is.
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a hozzávalókat és hagyjuk lassan felforrni.

6. Forrás után ízesítsük sóval és borssal, szórjuk meg friss petrezselyemmel és körülbelül 25-30 perc további főzés után már tálalhatjuk is a gőzölgő levest.

Ne felejtsünk el mellé hegyes erőspaprikát és friss kenyeret kínálni.

Jó étvágyat kívánok! ☺

0 Tovább

Hideg libamáj zsírjában

Gyermekkoromban volt egy libánk, ki nem találnátok, hogy hívták,
természetesen Mártonnak. Eredeti névválasztás, mi?
A bátyám állított vele haza valamelyik nap, és rögtön a szívünkhöz nőtt, nagyon megszerettük. Több kiskacsát és kislibát is felnevelt, és eszünkbe sem jutott, hogy a fazékban vagy a sütőben végezze.

Később azért volt szerencsém megkóstolni, milyen finom a
libamáj, és úgy döntöttem, elkészítem otthon is. Az eredmény egy
fantasztikusan kellemes és lágy ízű étel lett, mely tökéletes előételként is, de egy forró nyári estén kiváló választás egy könnyed vacsorához is.

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 50 dkg libamáj
  • 50 dkg libaháj
  • fűszerpaprika
  • koktélparadicsom, retek, petrezselyem, újhagyma, hegyes erőspaprika, lilahagyma

Elkészítése:


1. Tisztítsuk meg a májat az erektől, a hártyától, és az esetleges zöld, epés részektől is. Mossuk meg a hájat, majd egy papírtörlőn szárítsuk meg, vágjuk 1x1 centiméteres kockákra és süssük ki a zsírt egy magasfalú serpenyőben, közepes lángon. A kapott végeredményt is elfogyaszthatjuk, hiszen tulajdonképpen ez a finom libatepertő.

2. A kisült zsírt öntsük egy magasfalú tepsibe, vagy jénai tálba, rakjuk bele a májat, fedjük le alumíniumfóliával és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 40-50 percig.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e a máj; ha véres folyadékot tapasztalunk, tartsuk még a sütőben, ha a tű száraz, minden további nélkül tálalhatjuk.

3. Óvatosan vegyük ki a sütőből a májat, ügyelve arra, hogy a forró zsír meg ne égessen. Emeljük ki a májat egy vágódeszkára vagy tányérra és hagyjuk pihenni 20 percig.

4. Most pedig elárulom mi az, ami igazán ízlésessé teszi majd a tálalást!
Kisebb méretű tálakra lesz szükségünk; mindegy, hogy műanyag vagy üveg, kerek vagy négyszögletes, a lényeg, hogy ne legyen nagyobb, mint amekkora elfér a tenyerünkben.
Ezeket az edényeket béleljük ki műanyag fólia darabokkal, vágjuk tetszőleges méretű kockákra a májat, majd töltsük meg bőségesen a kibélelt formákat és merőkanállal szedjük rá a máj sütéséhez használt langyos zsiradékot az edény tetejéig.
Hajtsuk rá a fóliát, hogy befedje, és hűtőben dermesszük meg kb 1,5-2 óra alatt.

5. Szeleteljük tetszőleges méretűre a megmosott zöldségeket, osszuk el arányosan egy nagyobb tálon. Vegyük elő a májat, nyissuk szét a tál tetején lévő műanyag fóliát, majd borítsuk ki a formából egy
vágódeszkára (figyeljünk rá, hogy a műanyag fóliát maradéktalanul
éltávolítottuk-e) és vágjunk 1 centiméteres szeleteket.
Nyúljunk a szeletek alá egy széles élű késsel és helyezzük a zöldségágy tetejére, majd szórjuk meg pirospaprikával és sóval.

Készítsünk hozzá pirítóst és fogyasszuk egészséggel.


Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Vörösboros marhapörkölt

Fogadjátok szeretettel az e havi tradícionális magyaros receptjeim közül a következő remekművet! Pörkölt!

Szinte biztos vagyok benne, hogy mindannyian készítettetek már pörköltet, de azért bízom benne, hogy ebben a receptben is tudok valami újat mutatni nektek.

Nem tudom, kerültetek-e már olyan helyzetbe, amikor egy nagy családi összejövetelen túl sokszor fogadtátok el a nagypapa vagy a nagybácsi által kínált házi pálinkát, és úgy éreztétek gyorsan enni kéne valamit, ami felszívja a rengeteg alkoholt.

Szerintem ilyenkor nincs is jobb választás, mint egy nagy tál pörkölt, egy szelet friss kenyérrel.
Már az elkészítése is egy jó program, ami összehozza a barátokat és a családot, nem is beszélve az érzésről, mikor elkészül, és mindenki izgatottan belekezd a nagy fazék (vagy bogrács) elfogyasztásához!
 

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 1 kg marhalábszár
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 4 db tavaszi paprika
  • 6 db paradicsom
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 4 teáskanál fűszerpaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál étolaj vagy 2 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 6 db babérlevél
  • őrölt bors

Elkészítése:


1. Pucoljuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, mossuk meg a
paprikát és a paradicsomot, majd külön-külön minden alapanyagot vágjunk apró kockákra. Forró zsiradékban pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Öntsük fel 1,5-2 dl vízzel, majd a vizet elforralva pirítsuk zsírjára folyamatos kevergetés mellett.
Dobjuk rá a paradicsomot és a tavaszi paprikát, majd nagy lángon
kevergetve pároljuk puhára.

2. Vágjuk le tetszőlegesen az inas részeket a marhalábszárról, de
természetesen hagyjunk is rajta keveset, mert a hosszas főzés alatt
megpuhul és az abból kioldódó kötőanyag fogja még szaftosabbá
tenni a pörköltünket.

3. Vágjuk 2x2 cm-es kockákra a marhalábszárat és rakjuk az elkészült lecsós pörköltalapunkhoz. Folyamatosan kevergetve kezdjük el párolni a húst nagy lángon, majd hagyjuk, hogy magától eresszen levet.
Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, majd csak ezek után reszeljük hozzá a fokhagyma gerezdeket és fedő alatt folytassuk tovább a főzést közepes lángon. Ne felejtsük el folyamatosan kevergetni, a főzési idő maximum 1,5 óra.

4. Amire nagyon kell figyelnünk, hogy a hús által eresztett lé el fog főni, ezért a főzési idő felénél már elég szaftos lesz, viszont a hús még kemény marad, ekkor adjuk hozzá a vörösbort.
Ezzel a 3 dl borral pótoljuk majd az elforrt vizet és kapjuk meg azt a kellemes vörösboros ízt, amelyre vágyunk.
Az így hozzáadott folyadékban fogjuk lassú tűzön készre főzni a pörköltünket. A végén ízesítsük sóval, a bors pedig a főzési folyamat bármelyik szakaszában hozzáadható.

Én vajas galuskát készítettem mellé köretnek, ajánlom még rizzsel vagy friss kenyérrel!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Túrógombóc citromos édes tejföllel

Nem hiszem, hogy van jobb befejezése egy magyaros ételsornak, mint a túrógombóc, és azt is elárulom, hogy miért.

Számomra ez az a desszert, amit bármikor, bármilyen mennyiségben képes vagyok fogyasztani. Ha úgy érzem, már egy falat sem fér belém, de a pocakom azt mondja, jól esne valami édes desszert, rögtön a túrógombóc jut eszembe, hiszen nagyon gyorsan elkészül és nem kell hozzá sok alapanyag.

Egy alkalommal csak azért főztem túrógombócot egy külföldi barátomnak, hogy bemutathassam, milyen fontos a magyaroknak a tejföl, és úgy vélem ez az az étel, amihez a legjobban illik.

desszert túró búzadara tojás citrom só tejföl zsemlemorzsa étolaj vaj porcukor ebéd vacsora főzés konyha

Hozzávalók 6 főre:

  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 15 dkg búzadara
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja és a felének leve
  • 1 csipet só
  • 240 g 20%-os tejföl
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 dl étolaj vagy 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:


1. Rakjuk magasfalú keverőtálba a túrót, üssük hozzá a tojásokat, adjuk hozzá a csipet sót, a búzadarát és a porcukor felét. Egy fakanállal keverjük alaposan össze és fóliával lefedve pihentessük 40 percet.

2. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és rakjuk bele a zsemlemorzsát. Kis lángon folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára és rakjuk félre hűlni.

3. Fogjunk egy sűrű lyukú szűrőt vagy inkább szitát és helyezzük egy kisebb tálra. Rakjuk a szitába a tejfölt és hagyjuk 10 perc alatt kicsöpögni a benne lévő savót.
Ezután öntsük ki a savót a tálból és rakjuk bele a lecsöpögött tejfölt. Reszeljük hozzá a citrom héját és adjuk hozzá a citrom levének felét a porcukorral együtt. Keverjük alaposan össze és rakjuk hűtőbe a tálalásig.

4. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, formázzunk tetszőleges méretű gombócokat a búzadarás túróból és rakjuk a lobogó vízbe. Forrástól számítva főzzük 5 percig, amíg fel nem jön a víz tetejére, majd szedjük ki a pirított morzsára és forgassuk meg benne alaposan a gombócokat.

Tálaljuk a citromos tejfölünkkel és porcukrozzuk meg alaposan.
Én személy szerint nagyon szeretem házi baracklekvárral is!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Mézes- mustármagos húsvéti sült sonka 

Ismét eltelt egy év, itt az idő, hogy újra húsvéti sonkát készítsünk. Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen sonkát választunk és az sem, mennyi ideig és hogyan főzzük.
A jó sonkát az íze alapján lehet a legkönnyebben kiválasztani.

A legtökéletesebb, ha az érlelés minimum 3-4 hétig tartott, így a füstnek és a sónak is volt elég ideje, hogy teljesen átjárja a sonka rostjait.
A jó sonka színe rózsaszínes, illata pedig kellemes, füstösen sós.
Én azt tanácsolom, ha van lehetőségetek, piacról szerezzétek be az idei húsvéti sonkátokat!

sonka  húsvét  mustármag  méz  olaj  babérlevél  vöröshagyma  bors  torma   ebéd  vacsora

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1,5 kg füstölt sonka
  • 10 szem fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustármag
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. Főzés előtti este a sonkát áztassuk hideg vízbe, és rakjuk hűtőbe egy éjszakára. Öntsük le a vizet, tegyük lábasba, engedjünk rá tiszta hideg vizet, rakjuk fel főni a megpucolt vöröshagymával, a fekete borssal és a babérlevéllel.
     
  2. Forrástól számítva lassú tűzön 1 óra/kg főzési idővel számoljunk, vagyis nagyjából 1,5 órával. A főzési idő elteltével ellenőrizzük egy húsvillával, hogy a sonka kellő mértékben megpuhult-e.

  1. Emeljük át egy magas falú tepsibe, hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a kötöző zsineget. A főzőlevet rakjuk félre a húsvéti zöldségleves elkészítéséhez. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
     
  2. A mustármagokat törjük apróra mozsárban, vagy nyomjuk szét egy kés lapjával, majd keverjük össze az olajjal és a mézzel.
    Egy ecset segítségével kenjük meg a sonkát a keverékkel, és 30 percre rakjuk az előmelegített sütőbe.
    Félidőben kenjük meg újra, és süssük készre.

Sonkánk kívül pirult és fényes, belül omlós és finom lesz. Felszeletelve kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Húsvéti zöldségleves

Hogy ne vesszen kárba a húsvéti sonka értékes főzőleve, az én javaslatom a következő: készítsünk egy könnyed tárkonyos zöldséglevest a főzőlé felhasználásával.

Az elkészítése igazán nem nehéz, és amikor a család már elég sonkát, tojást és kalácsot fogyasztott az ünnepek alatt, itt az ideje, hogy egy – a gyomor számára is kevésbé megterhelő – levessel folytassuk az otthon töltött napok étkezéseit.
Biztos vagyok benne, hogy az egész család hálás lesz egy ilyen üdítően friss levesért.

sárgarépa  leves  petrezselyemgyökér  burgonya  vöröshagyma  tárkony  fokhagyma  citrom  liszt  tejszín  só  bors  ebéd  vacsora

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-2 szál sárga- és fehérrépa
  • 20 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss vagy 2 teáskanál szárított tárkony
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 liter átszűrt sonka főzőlé
  • bors

Elkészítés:

  1. A répákat és a burgonyákat tisztítsuk meg és daraboljuk 1x1 cm-es kockákra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, majd az olívaolajon, a zúzott fokhagymával együtt, pirítsuk üvegesre.
    Adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, az apróra vágott tárkonylevelet, a megmosott citrom reszelt héját, majd 4-5 percig gyakran kevergetve pirítsuk.
     
  2. Húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a lisztet, majd alaposan keverjük össze. Öntsük fel a sonka főzőlevével, és helyezzük vissza a tűzhelyre.
     
  3. Lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket, ízesítsük borssal, ha szükséges, sóval is. Figyeljünk, hogy a leveshez adott sonkalé is sós.
    Amikor minden puhára főtt, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a tejszínt és facsarjuk bele a citrom levét. Forrón tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Húsvéti foszlós kalács

Az igazi húsvéti hangulat elengedhetetlen része a házilag készített foszlós kalács. A torma és a sonka íze, a kaláccsal együtt lesz teljes és teszi igazán ünnepivé Húsvétunkat.

Ha emlékeztek még, milyen a nagyi, szeretettel készített kalácsa, és szeretnétek egy hasonlóan finom élményt újra átélni, készítsétek el Ti is ezt az egyszerű receptet, én erre esküszöm.

Hozzávalók 5 főre:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj/margarin
  • 2 dl langyos tej
  • 4 tojás
  • 2 csipet só
     

Elkészítés:

  1. Szórjuk egy nagy tálba a liszteket, a sót, az instant élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze. Adjunk hozzá 3 egész tojást majd kezdjük el keverni a robotgép dagasztó száraival, és fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet.
     
  2. Alaposan dagasszuk meg a tésztát, és amikor elválik az edény falától, adjuk hozzá a feldarabolt, puha vajat. Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától.
     
  3. Tiszta konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten kelesszük kb. 45 percig, vagy addig, amíg a duplájára nő.
     
  4. Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát, majd öklünkkel alaposan gyúrjuk át, és osszuk 4 részre. Mindegyik részből formázzunk cipót, majd kissé megnyújtva ovális darabokat.
     
  5. Tegyük kivajazott kenyérsütő formába, szorosan egymás mellé a darabokat, és a tetején a közepüket egyenként vágjuk be egy éles késsel, így összesül, majd kalácsszerűen nyílik szét, és nem kell fonni.
     
  6. Kelesszük további 15 percig a formában, majd kenjük meg a maradék felvert tojással, és légkeverés funkción 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig.
    Ha szükséges, sütés közben egyszer forgassuk meg a sütőben a formát, hogy egyenletesen süljön készre a kalács minden oldala.

Borítsuk ki a formából, hagyjuk kihűlni a deszkán és szeletelve kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Medvehagymás kenyér sajtos tojáskrémmel

Ez a tavaszi növény olyan színfolt a konyhában, amit érdemes különleges formában felhasználni.
Nagyon finommá teszi a burgonyát, de önmagában is fogyasztható.

Nyugtató hatása révén a tavaszi fáradtság és stressz leküzdésében is kiválóan alkalmazható.
Én kenyérbe sütöttem, de számtalan módon el lehet készíteni!

húsvét  kenyér  sütés  medvehagyma  sajt  tojás  liszt  ebéd  vacsora  túró  mustár  só  bors  rétesliszt  fenyőmag  élesztő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 levél medvehagyma
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tasak instant élesztő

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a medvehagymát, fogjuk csokorba, és szeleteljük apróra. Melegítsük fel az olajat, dobjuk rá a fenyőmagot és a medvehagymát, keverjük fél percig, majd húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a sót. Hagyjuk kihűlni.
     
  2. Tegyük tálba a liszteket, keverjük hozzá az instant élesztőt, majd adjuk hozzá a langyos vizet, és a robotgép dagasztószáraival kezdjük el dagasztani. Mikor összeállt a tészta, adjuk hozzá a medvehagymás-olajos keveréket, és addig dagasszuk, míg elválik az edény falától.
     
  3. Hagyjuk pihenni, míg a duplájára kel, majd alaposan lisztezett deszkán gyúrjuk át és formáljunk belőle cipót, majd pihentessük 10 percig. Készítsünk kenyérformát belőle úgy, hogy bal kezünkkel a kerek cipó alsó részét a deszkához nyomjuk, majd jobb kezünkkel húzzuk a cipótészta tetejét másfélszeres nagyságúra. Hajtsuk vissza és tekerjük fel, így több levegő kerül a tésztarétegek közé.
     
  4. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és letakarva hagyjuk kelni további 10 percig. A tetejét vágjuk be pár helyen éles késsel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeverés funkción süssük 40 percig. Közben szükség szerint fordítsuk meg a tepsit, hogy az elöl, illetve hátul lévő fele is egyenletesen megsüljön.

Tipp: A sütőből kivéve egy megnedvesített konyharuhával terítsük le 5 percre, hogy a külseje finom puha legyen.

Sajtos tojáskrém

húsvét  kenyér  sütés  medvehagyma  sajt  tojás  liszt  ebéd  vacsora  túró  mustár  só  bors  rétesliszt  fenyőmag  élesztő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 tojás
  • 20 dkg túró
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Főzzük keményre a tojásokat, és folyó hideg víz alatt hűtsük le. Pucoljuk meg, rakjuk tálba és villával törjük össze. Keverjük hozzá a túrót, a mustárt és az olajat.
  2. Dolgozzuk össze, reszeljük bele a sajtot, keverjük át, és rakjuk hűtőbe.

Tipp: Feldobhatjuk vágott snidlinggel, a tehéntúrót helyettesíthetjük juhtúróval is, de ez esetben gondoljunk rá, hogy a juhtúró sós, így a krémet kisebb mértékben sózzuk!

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Juhtúrós sztrapacska

Egy igazi klasszikus amiről mindig csak beszélünk és amikor elkészül, nem lehet abbahagyni.

Nem olyan régen Prágában jártam, és lépten-nyomon azt tapasztaltam, hogy a cseh konyha nagyon hasonló a magyar konyhához.

Az ízek ismerősek voltak, mégsem ugyanolyanok, mint itthon.

Ott kaptam az ihletet, hogy főzzek egy finom juhtúrós sztrapacskát.

Én egyszerűen imádom, nézzük, hogy készül!

vacsora ebéd póréhagyma lilahagyma sztrapacska juhtúró tejföl burgonya tojás liszt só szalonna vöröshagyma

Hozzávalók 6 főre:

  • 80 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 40 dkg juhtúró
  • 2 dl 20% zsírtartalmú tejföl
  • póréhagyma és lilahagyma díszíteni

Elkészítése:

  1. A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük finomra. Adjunk hozzá egy csipet sót, és hagyjuk állni 10 percig, majd nyomkodjuk ki a levét.
     
  2. A kinyomkodott burgonyát keverjük össze a tojással, liszttel és annyi vízzel, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk.
    Szaggassuk ki enyhén sós, lobogó vízbe.
    Ha feljött a víz tetejére, főzzük további 2 percig, majd szűrjük le, de a főzővízből egy decit tegyünk félre.

  1. A szalonnát egy serpenyőben pirítsuk meg, és szűrőlapáttal vegyük ki.
    A visszamaradt zsírba tegyük bele az apró kockára vágott hagymát, és pirítsuk meg rajta.
    Adjuk hozzá a juhtúrót, a tejfölt, és keverjük el.
    Öntsük hozzá a félretett főzővizet, és főzzük össze vele.

  1. Tegyük bele a sztrapacskát, forgassuk össze, majd tálaljuk ki.
    Pirított szalonnával és extra tejföllel kínáljuk.
    Díszítsük póré – és lilahagymával.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Rántott tofu kuszkusszal és kéksajtmártással

Nagyon szeretem a rántott húst, sőt szinte minden panírozott ételt és van, amikor úgy érzem szívesen kipróbálnék valamit, ami nem része a mindennapos étkezéseimnek.

Szeretem a vegetáriánus és vegán konyhát, volt, hogy tofuból készült gyros-t ettem. Ezért is döntöttem úgy, hogy most egy hús nélküli receptet osztok meg Veletek.

Ha úgy érzitek hús nélküli ételre vágytok, akkor ezt a receptet szívből ajánlom Nektek, hiszen olykor kell ez a fajta ízkaland is!
 

ebéd vacsora kuszkusz kéksajt kéksajtmártás rántott tofu tojás liszt zsemlemorzsa étolaj kókuszzsír gorgonzola rokfort tejföl só bors vaj olívaolaj

Rántott tofu hozzávalói 4 főre:

  • 40 dkg natúr vagy ízesített tofu
  • 2 db tojás
  • liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • 3-4 dl étolaj vagy kókuszzsír a sütéshez

Rántott tofu elkészítése:

  1. Vágjuk fel tetszés szerinti méretűre a tofut (én kisebb, háromszög formát választottam) és verjük fel a tojást egy tálban. Szokásos módon panírozzunk most is, mint általában.
     
  2. Forgassuk lisztbe a tofut, majd a felvert tojásba és a végén a zsemlemorzsába. A panírozás befejeztével melegítsük fel az olajat 180 fokra és süssük benne pillanatok alatt aranybarnára a tofunkat.
     
  3. Tálaljuk frissen a kuszkusszal és kéksajtmártással.
    Biztos siker, mindenkinek ízleni fog!

Kéksajtmártás hozzávalói 4 főre:

  • 10 dkg gorgonzola vagy rokfort sajt
  • 140 g 20%-os zsírtartalmú tejföl
  • só és bors

Kéksajtmártás elkészítése:

  1. Rakjunk minden hozzávalót egy magasfalú tálba és egy merülőmixer segítségével mindent turmixoljunk össze.
     
  2. Rakjuk hűtőbe pihenni és külön edénybe tálaljuk a rántott tofu mellé.

Kuszkusz hozzávalói 4 főre:

  • 1 bögre kuszkusz (250g)
  • 1 bögre forró víz
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 nagy csipet só

Kuszkusz elkészítése:

  1. Öntsük egy hőálló tálba a száraz kuszkuszt. 4 személyre körülbelül egy bögrényit (2,5 dl vagy kb. 250 g) számoljunk.
     
  2. Öntsük fel ugyanannyi forró vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat és sózzuk meg.
     
  3. Zárjuk le légmentesen egy darab műanyag fóliával az edényt és hagyjuk a gőzben párolódni a kuszkuszt.
    Látni fogjuk, ahogy 5 perc alatt magába szívja a forró vizet és semmi más dolgunk nem lesz, mint egy villával felkeverni.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Tavaszváró karfiolleves

Szerintem nem vagyok egyedül a gondolattal, hogy lassan itt lehetne már a tavasz.

Rügyező fák, bokrok, csicsergő madarak és napsütés amire igazán vágyunk.

Szeretnék egy időre búcsút mondani a vastag télikabátnak és a bakancsnak.

Amikor belépünk márciusba, a remény, hogy magunk mögött hagyjuk a telet egyre erőteljesebb. De amíg mínuszok vannak odakint, a meleg lakás falain kívül, miután hazaértünk, szeretnénk még jobban felmelegedni.

Ez az egyszerű leves ebben fog segíteni és a tányérban kavargó zöldségek színei még közelebb repítik hozzánk a tavaszt.

ebéd vacsora burgonya karfiol sárgarépa petrezselyem petrezselyemgyökér zöldborsó póréhagyma paprika fokhagyma tejszín olívaolaj só bors tavaszi karfiolleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 fej póréhagyma
  • 1 db tavaszi paprika
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

  1. Kezdjük a zöldségek megtisztításával és darabolásával. A hagymát vágjuk apró kockákra, a répát, a gyökeret és a burgonyát 1x1 cm kockákra.
     
  2. Az olajon pirítsuk üvegesre a hagymát a zúzott fokhagymával és adjuk hozzá a megtisztított zöldségeket és a zöldborsót. Ezután pirítsuk 4-5 percig közepes lángon, folyamatosan kevergetve.
     
  3. Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, sózzuk és borsozzuk majd öntsük fel vízzel és kezdjük el főzni a levest.
     
  4. Amikor a leves felforrt, rakjuk bele a rózsáira szedett karfiolt és főzzük puhára a többi zöldséggel együtt.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Ropogós lazac pesztós pappardellével

Ritkán eszem halat, pedig tudom, hogy nagyon egészséges.
Amikor nagyobb bevásárlóközpontokban járok és látom a frissen jégre rakott lazacfilét, nem tudom otthagyni, úgy érzem, most jött el az a nap, amikor lazacot kell ennem.

Gyorsan elkészíthető és nem csak a tésztát ajánlom nektek köretként, lehet egy friss saláta is, amihez egy olívaolajos, mézes-fehérborecetes öntet kíválóan illik.

lazac  ropogós  pappardelle  pesztó  hal  vacsora vaj ebéd gyors egyszerű tészta olívaolaj citrom pasta villámgyors só

Hozzávaók 4 főre:
 

  • 50 dkg lazac
  • 2 dkg vaj
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg pappardelle tészta
  • 1 db citrom cikkekre szeletelve
  • 3 evőkanál frissen készített pesztó egy főnek, egy adag tésztára
  • só, bors


Elkészítés:
 

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Szeleteljük négy egyenlő részre a lazacfilét és mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk meg. Melegítsük fel az olívaolajat a vajjal együtt egy serpenyőben, majd amikor a vaj kicsit habzani kezd, azzal jelzi hogy sütésre kész.
     
  2. Bőrös felével rakjuk a szeletet a forró serpenyőbe és süssük két percet a forró olajban közepes lángon.
     
  3. Majd szedjük ki tepsire a szeleteket és rakjuk a 200 fokos sütőbe 10 percre.

    Villámgyors és egyszerű!
     

Főzzük ki a tésztát és rakjuk egy olívaolajjal felmelegített serpenyőbe a tűzhelyre, majd adjuk hozzá a pesztót és forgassuk át gyorsan.
Halmozzuk a tányérra és rakjunk a tetejére egy lazacszeletet. Frissen borsozhatjuk és adhatunk mellé citromot.

lazac  ropogós  pappardelle  pesztó  hal  vacsora vaj ebéd gyors egyszerű tészta olívaolaj citrom pasta villámgyors só

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Lasagne a`la Roberto

Most a párom lasagne receptjét hoztam el nektek, amiben nincs semmi csavar, nyakatekert mozdulat és ismeretlen fűszer, viszont van benne szeretet és lelkesedés, alaposság és humor.

A legutóbbi alkalommal például, amikor a tesójával közösen fogtak hozzá, nem aprózták el, egy kisebb és egy nagyobb tepsivel is készítettek.
Addig ment a sakkozás a sütőben, amíg a nagy ide-oda pakolgatás közben a nagyobb tepsi kicsit tovább maradt a sütő alsó felében, így az alsó része picit odakapott.

Másnap, késő este vendégek érkeztek, akiknek már be volt harangozva az ízletes lasagne.
Nekik maradt a nagyobb tepsi, mert mi napközben nekikezdtünk a kisebbnek.

Valójában csak én tudtam, hogy a nagyobb tepsi alja kicsit odakapott, nem tudtam ellenállni, így már korábban belekóstoltam.
Amint megtudták az éhes vendégek, ment is egyből a harc, kié legyen a ropogós rész és sorra hagyták el a vendégek száját az „Én a tiédet is megeszem, ha te nem szereted!” mondatok.

Én szeretem ha ropog, és Ti? ;)

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Hozzávalók 8 főre:
 

  • 80 dkg marha darált hús
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 7 dl paradicsomszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 500 g lasagne tészta
  • 200 g reszelt parmezán sajt vagy füstölt sajt
  • bazsalikom ízlés szerint, frissen vagy szárítva

A besamel mártás hozzávalói:
 

  • 10 dkg vaj
  • 3  púpozott evőkanál finomliszt
  • 7 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fehérbors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
     

lasagne  vacsora  ebéd  barátok  zöldségek  tészta  marhahús

Elkészítés:

  1. Vágjuk nagyon apró kockákra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a bazsalikomleveleket.
    Rakjuk a hagymához a darálthúst és nagy lángon pirítsuk addig, amíg ki nem fehéredik.
    Mielőtt teljesen elkészülne a hús sózzuk, borsozzuk és öntsük hozzá a paradicsomszószt.
    Főzzük lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 20 percig.
    Kóstoljunk folyamatosan és ízesítsük, ha szükséges.
     
  2. Közben készítsük el a besamel mártást.
    Olvasszuk fel a vajat és rakjuk bele a lisztet, kis lángon kevergetve pirítsuk 2-3 percig. Ezt hívják világos vajas rántásnak, amit felöntünk majd langyos tejjel és egy habverő segítségével folyamatosan kevergetve felforralunk.
    Közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg reszelt szerecsendióval. Amint sűrűsödik, lassan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet és 1 percig forraljuk, hogy ne maradjon lisztízű.
     
  3. Válasszunk egy olyan tepsit ami inkább közepes mint nagy és magasfalú. Nyugodtan belepróbálhatjuk a tésztalapot és számolgathatunk, mennyi kell majd egy réteghez és ha nem illeszkedik a forma, akkor nyugodtan törjünk le a tésztalapokból.
     
  4. Amint készen vagyunk, kezdhetjük a rétegezést:
  • egy réteg tészta
  • egy réteg paradicsomos szósz és besamel mártás (össze is keverhetjük, én jobban szeretem külön rakni, így egy kicsit rusztikusabb)
  • egy réteg tészta, és így tovább

Az utolsó réteghez keverjük össze a paradicsomos szószt a maradék besamel mártással.
Ezt terítsük szét a tetején és szórjuk meg alaposan sajttal. Előmelegített sütőben 180 °C-on maximum 30 percig süssük, amíg a sajt barnára nem pirul a tetejére.

Tipp: Mielőtt elkezdem a tepsibe rakni a tésztát és a mártásokat, én egy kis merőkanálnyi paradicsomszószt oszlatok el a tepsi alján, hogy sütés után könnyebb legyen majd kiszedni az ízletes lasagne kockákat :)

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Szilveszteri lencseleves

Egyetlen család asztaláról sem hiányozhat az Újévi lencse.
Nincs is finomabb egy tányér forró lencselevesnél, az átmulatott szilveszteri éjszaka után.
Én ezzel a levessel fogom kezdeni az Újévet és ezúton ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik sokat látogatták a Roberto konyháját.

Sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek!

Múlik a nap, múlik az év, ami rossz volt elmúlt rég.
Holnap egy új évre ébredsz, ehhez kívánok nagyon sok szépet! B.Ú.É.K.

lencse kolbász sárgarépa petrezselyemgyökér petrezselyem burgonya fokhagyma finomliszt olaj pirospaprika leves ebéd vacsora Újévi ünnepi hagyomány

Hozzávalók 6 főre:

• 30 dkg lencse
• 1 szál debreceni kolbász
• 2 szál sárgarépa
• 2 szál petrezselyemgyökér
• 1 csokor petrezselyem
• 4 szem közepes burgonya
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál liszt
• 4 evőkanál olaj
• 2 teáskanál őrölt pirospaprika

Elkészítés:

  1. Áztassuk hideg vízbe egy éjszakára a lencsét, majd felhasználás előtt szűrjük és öblítsük le alaposan.
    Rakjuk fel 1,5 liter hideg vízben főni, és forrástól számítva főzzük közepes lángon 30 percig.
    A felforrt lencse tetején hab keletkezik majd, ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el.
     
  2. Miközben fő a lencse, tisztítsuk meg a zöldségeket, karikázzuk fel a répát és a petrezselyemgyökeret.
    A burgonyát vágjuk kockákra, a kolbászt karikákra, a fokhagymát pedig szeljük vékony szeletekre.
    Adjunk mindent a forrásban levő lencséhez, sózzuk és borsozzuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek kellőképpen megpuhulnak.
    A levesnek nagyon finom ízt kölcsönöz pár húsleveskocka is.
     
  3. Befejezésül sűrítsük rántással a levest.
    Az olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, húzzuk le a tűzről, és keverjük bele az őrölt pirospaprikát.
    Adjuk a leveshez, és folyamatosan kevergetve forraljuk még 1-2 percig. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.

    Forrón tálaljuk, ízlés szerint kínálhatunk mellé tejfölt is.

lencse kolbász sárgarépa petrezselyemgyökér petrezselyem burgonya fokhagyma finomliszt olaj pirospaprika leves ebéd vacsora Újévi ünnepi hagyomány

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Roston sült tarja párolt kelbimbóval és édes steakburgonyával

Ezúttal az egyik kedvenc főételem receptjét osztom meg veletek.
Egy igazi vagány étel, intenzív ízekkel. Imádni fogjátok!
Abszolút tej-, tojás- és gluténmentes étel, így hát mindenkinek ajánlom!

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg sertéstarja (4db 15dkg-os szelet)
  • 1 kg édesburgonya
  • 40 dkg kelbimbó
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • só és bors
  • olívaolaj

 A pác hozzávalói:

  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál étolaj
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Rakjuk tálba az olajat, a paprikát, a sót, a borsot és reszeljük bele a fokhagymát, majd keverjük alaposan össze.
     
  2. Alaposan forgassuk meg a lazán kiklopfolt húsokat a pácban, és ha van időnk, hagyjuk benne minimum egy éjszakát a hűtőben.
    Ha nem tudjuk egy éjszakát pihentetni, a minimum pácidő két óra, és ez idő alatt nem szükséges hűtőbe tenni.
     
  3. Tisztítsuk meg a kelbimbót és mossuk meg az édesburgonyát.
    Az édesburgonyát szeljük nagyobb cikkekre és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg tetszés szerint olívaolajjal és sózzuk meg alaposan.
     
  4. Rakjuk az előmelegített, 185 °C-os sütőbe, és süssük készre 40 perc alatt. Én átforgattam egyszer a burgonya cikkeket, mert szeretem ha minden oldala jól meg van pirítva.
     
  5. A megtisztított kelbimbót rakjuk egy tepsibe vagy jénaiba, öntsünk alá 1 dl vizet és sózzuk meg.
     
  6. Serpenyőben hevítsünk olajat és süssük meg a bepácolt tarjaszeletek mindkét oldalát, az egész gerezd fokhagymákkal együtt, egyenként két-két perces sütési idővel számolva.
     
  7. Miután készen vagyunk, rakjuk a hússzeleteket a kelbimbók tetejére és alufóliával lefedve tegyük a sütőbe.
    185 °C-on 30 perc alatt süssük készre.

Tálaljuk ízlés szerint az édesburgonyával és kelbimbóval.

Jó étvágyat kívánok! :)

0 Tovább

Il Bacio di Pomodoro

Oda vagyok Olaszországért. De hát ki ne lenne szerelmes a legendás római utcákba, az olasz életstílusba és persze a helyiek hamisíthatatlan konyhájába!

A tészta az ország egyik legmeghatározóbb étele, és egyben az én egyik személyes kedvencem is. Ebben a melegben pedig nincs is jobb, mint friss, zamatos paradicsommal fogyasztani egy klasszikus tésztát.

Most megmutatom Nektek, én hogy készítem!

Tudtad?
...hogy az olasz háziasszonyok olyan sokféle tésztareceptet ismernek, hogy ha az év minden napján csak tésztát enne a család, akkor sem lenne kétszer ugyanaz a fogás az asztalon.

Hozzávalók 5 főre:

  • 800 g hámozott kockázott paradicsomkonzerv
  • 2 db nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 8 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
  • 2 szál friss rozmaring
  • 2 dkg friss bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 500 g spaghetti


 
1. Pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát az olajon. Adjuk hozzá a fokhagymát, a durvára vágott bazsalikomot, a rozmaringot (a szárával együtt) és alacsony lángon pirítsuk még 3-4 percet.

2. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg oregánóval és lassú tűzön főzzük 40 percig. A végén vegyük ki a rozmaring szárát, ízesítsük újra sóval és borssal.

3. Botmixerrel fél percig turmixoljuk, hogy maradjanak benne egész darabok.

Az én arányom egy adag tészta elkészítéséhez: másfél merőkanál szósz forróra melegítve, melyben átforgatok egy főnek szánt tésztamennyiséget, majd meglocsolom egy kevés szűz olívaolajjal. Mozzarella golyókkal lehet tovább extrázni :)

Jó étvágyat kívánok :)

A szószt használhatod pizzára alapszószként, valamint egészben sült húsok pácolásához és frissen grillezett zöldségek ízesítésére is.

2 Tovább

Egy titkos fűszer és a vajon párolt csirkemell randevúja

Az egyik barátnőm felhívott szombat délután, hogy ha nem megyek bulizni, felugrana, bemutatná a vőlegényét.
Mivel ez barátok közt is vendégségnek számít, valamit gyorsan villantanom kellett.

Mi az, amit szupergyorsan el lehet készíteni, finom, különleges, és a vőlegény sem fogja azt gondolni, hogy egy kezdővel áll szemben?

Eszembe jutott az egyik legfinomabb fűszerkeverék, ami szinte minden húst szuperül feldob.
Gyorsan bevásároltam és nekiláttam a finomságnak.

A titkos fűszerkeverék:

  • 10 dkg Himalája fűszersó
  • 5-6 szem csillagánizs

A fűszerkeverékről pár szóban:
Ez a só is – mint az összes többi – értékes ásványi anyagokkal bír. Íze jobban behatol az ételekbe, alkalmas pácolásra és szárnyashúsok ízesítésére.
A csillagánizs felét érdemes őrölt formában a sóhoz adni, hogy a sütés során jól érvényesüljön.
A frissen sütött húsételeknél érdemes az egészben hagyott ánizst vajban és olívaolajban kicsit átmelegíteni, majd utána megsütni a zsiradékban a húst.

Hozzávalók:

  • 500 g csirkemell filé (közepes méretű)
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek. olívalolaj
  • 3 csipet a csillagánizsos fűszersóból és 3 egész csillagánizs

Elkészítés:

1. Irdaljuk, majd sózzuk be a csirkemelleket a fűszersóval. Olvasszuk meg a vajat alacsony lángon (2-3-as fokozat), adjuk hozzá az olívaolajat és a csillagánizst, kevergessük fél percig. Fantasztikus illata keltkezik, amikor az ánizs kiadja magából az illóolajakat.

2. Ezek után kapcsoljuk magas lángra a tűzhelyet és süssük meg benne a csirkemelleket, mindkét oldalukat 3-3 percig.

3. Majd forgassuk vissza a melleket, az először megsütött oldalukra, fedjük le a serpenyőt és alacsony lángon (2-3 fokozat) pároljuk a húst még 5 percig a gőzben.

4. A fedő levételével még pároljuk el a kevés levet, ami keletkezett és tálaljuk frissen sütött zöldségekkel vagy rizzsel.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Tárkonyos csirkeraguleves

leves ebéd vacsora tárkony nyár csirke raguleves só bors fokhagyma burgonya főzőtejszín petrezselyemgyökér vöröshagyma

Közelegnek a forró nyári napok, és bár ilyenkor legszívesebben a jeges fagyikat vagy a hűs, cukros üdítőket részesítjük előnyben, ne feledkezzünk meg a klasszikus levesek varázslatos nyári hatásairól sem.
Egy finom, meleg leves után a hőérzetünk is csökken és hűsebbnek érezzük a testünket, így - a közhiedelemmel ellentétben - egy forró leves inkább hűsít, mint felmelegít.
Az egyik legfinomabb receptem ilyenkorra a tárkonyos csirkeragu leves, amely könnyed, vitaminokban gazdag étel.

A pihentető nyári napozások bár kellemesek, bőrünknek megterhelőek lehetnek, így ez az ásványi anyagokban gazdag leves gyorssegély lehet, hogy bőrünk mihamarabb visszanyerje eredeti bársonyosságát.
Nézzük, hogyan készül ez a könnyed, nyári finomság.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db csirkecomb
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 4 db közepes burgonya
  • 2 db kisebb fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • ízlés szerint egész bors és só

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát és a petrezselyemgyökeret szeleteljük karikára. A burgonyákat felezzük meg, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre és a lilahagymát cikkezzük fel.

2. Mossuk meg a csirkecombokat és ha szükséges, tisztítsuk meg a maradék pihéktől. Mérjük az olajat a fazékba és melegítsük fel, vegyük közepes fokozatra a lángot, majd pirítsuk meg benne a csirkecombok mindkét oldalát egyenként 2 percig.

Vigyázzunk, mert a zsír serceg és kicsaphat, ezért miközben pirítjuk, fedjük le, és mielőtt a másik oldalára fordítjuk a combokat, húzzuk le a tűzről.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket, kevergetve pároljuk 2-3 percet, sózzuk és adjuk hozzá az egész borsot. Szórjuk meg a liszttel és kavarjuk át alaposan, majd öntsük fel vízzel.

4. Főzzük lassú tűzön készre, közben a keletkező habot távolítsuk el. Ízesítsük sóval és borssal újra, ha szükséges. Amikor elkészült a leves, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a főzőtejszínt.

Jó étvágyat kívánok :)

0 Tovább

Roberto konyhája

blogavatar

Gyertek velem egy kalandos utazásra a könnyed ízek világába, ahol a mesteri fortélyok és különleges finomságok nem elérhetetlenek többé. Fedezzük fel együtt a gasztro világ színe javát! :)

Utolsó kommentek