A barátnőim már megint leléptek Provence-ba! Ez már a harmadik nyár, hogy itthagynak a pesti forgatagban. Nekem marad a sok munka, ők pedig Grasse lankás dombjai között szagolgatják a levendulát és kergetik a francia férfiakat.
De elhatároztam, hogy ebben az évben – ha már nem lehetek ott velük – elhozom Budapestre a francia vidék hamisítatlan hangulatát. Úgy döntöttem, hogy nem provance-it, hanem – kicsit északabbról – burgundi ízeket fogok megidézni. Lássuk, milyen egy igazi francia finomság, a Burgundi Marharagu...
Hozzávalók:
(5-6 személyre):
- 1,5 kg marha lábszár vagy lapocka
- 3 db vöröshagyma
- 4 db sárgarépa
- 2 db póréhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 2 db babérlevél
- egy csokor petrezselyem
- 2 dl száraz vörösbor (Burgundi)
- 25 dkg húsos szalonna kockára vágva
- 20 dkg gomba,
- 3 szál újhagyma
- 5 cl konyak
- só
- bors
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a hagymát vágjuk nagy kockákra, a répát szeleteljük 1 centi vastag szeletekre. A szalonnát kockázzuk fel tetszés szerint és egy vastagfalú nagy lábasban süssük ki a zsírját. Majd öntsük föl a konyakkal, gyújtsuk meg és hagyjuk elpárologni az alkoholt.
Rakjuk bele a hagymát, a fokhagymát, a kakukkfüvet és babérlevelet. Pároljuk 4-5 percig és rakjuk bele az 1×1 centis kockára vágott marhahúst, kavarjuk meg alaposan és pároljuk fedő alatt 15 percet. Öntsük föl a vörösborral, majd forraljuk föl és adjuk hozzá a répát, és a felkarikázott póréhagymát. Keverjük meg és lassú tűzön lefedve pároljuk 1,5 órát, amíg a hús meg nem puhul.
Karikázzuk föl az újhagymát, a gombát vágjuk negyedekbe, a petrezselymet aprítsuk fel. Vajon pároljuk meg az újhagymát, rakjuk hozzá a gombát és a petrezselyemmel megszórva pároljuk 2 percet. Amikor a hús megpuhult, ízesítsük sóval és borssal. Lehúzva a tűzről keverjük bele a gombát a raguba és tálaljuk rizzsel vagy vajon párolt spagettivel.
Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!
Utolsó kommentek