Ezt a receptet Gergő barátomtól kaptam, aki immáron már tíz éve Olaszországban él. Nagyon szeret sütni és azt mondta, ha ezt a receptet nem próbálom ki, nem fogom megtudni milyen finom is a sajttorta rikotta túróval! Mert ebben is különlegesek az olaszok, valami csalafintasággal olasszá tesznek, egy sajttortát is! Nekem pedig, ha hazaérkezik Gergő, töltött káposztát kell majd készítenem. Ilyen is ez a receptcsere, mert csak egy jó étel mellett lehet bepótolni az elvesztegetett időt!

A rikottás-mazsolás sajttorta hozzávalók:

  • 30 dkg darált keksz
  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg rikotta
  • 15 dkg mazsola
  • 4 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 hüvely vanilia kikapart magja
  • 25 dkg mascarpone sajt

Elkészítés:

Meleg vízben puhítsuk a mazsolákat 10 percig. Nyomkodjuk ki a felesleges vizet belőlük és egy törlőkendővel szárítsuk meg őket. Olvasszuk meg a vajat a mikrohullámú sütöben. Rakjuk egy tálba a darált kekszet, majd öntsük rá az olvasztott vajat és morzsoljuk alaposan össze.

Vigyázzunk, ne legyen forró vaj, mert megégethetjük a kezünket!

Egy kerek sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, a vajas kekszes keveréket nyomkodjuk jól bele az aljába, és tegyük be a hűtőbe. A ricottát keverjük el a mascarpone sajttal, a tojássárgájával és a cukorral. Kaparjuk ki a vanília hüvelyből a magokat és szórjuk bele a ricottás keverékbe. Adjuk hozzá a  mazsolát és keverjük el. Verjük fel a tojásfehérjét, és lágyan keverjük belel a masszába.

Öntsük a masszát a formában lévő kekszalapra és süssük 175 fokon körülbelül 50 percig, amíg a teteje arany barna nem lesz.