Kalács nélkül nem tudom elképzelni a húsvétot. A sonka sós íze, a még meleg, foszlós kalács illata és a könnyfakasztóan erős torma kombinációja jelenti a családunkban a reggelit húsvétkor. Ezt már csak egy jó pálinkával kell leöblíteni és indulhat a locsolkodás.  Tartsuk meg a hagyományokat, élvezzük az együtt töltött időt a családdal és locsoljunk meg minden lányt, hogy el ne hervadjanak!

Hozzávalók:

  • 20 dkg rétes liszt
  • 20 dkg finom liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 4 db tojás
  • 2 csipet só

 Elkészítés:

Szórjuk tálba a lisztet a szárított élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze a robotgép dagasztó száraival és adjuk hozzá a 3 db tojást. Ismét keverjük össze a robotgéppel és egyenként adjuk hozzá a 2 dl langyos tejet. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Amint a tészta elválik az edény falától, adjuk hozzá a darabolt vajat és a sót.

Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától. Ekkor rakjuk át egy magas falú edénybe és tiszta konyharuhával lefedve kelesszük 45 percet szobahőmérsékleten. A megkelt ragadós tésztát rakjuk bőven lisztezett deszkára és öklünkkel alaposan gyúrjuk át, hogy újra eredteti méretű legyen, majd osszuk 4 részre.

 Formázzunk belőle cipót majd kissé megnyújtva ovális darabokat. Kivajazott kenyérsütő formába rakjuk a cipókat és a tetejüket egyenként bevágjuk a közepén késsel vagy ollóval. Még 15 percet kelesztjük a formában. Kenjük meg a felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon (légkeverés funkción) süssük 35 percig. Közben egyszer forgassuk meg a sütőben a kalácsot, hogy egyenletesen süljön.