Gyermekkoromban volt egy libánk, ki nem találnátok, hogy hívták,
természetesen Mártonnak. Eredeti névválasztás, mi?
A bátyám állított vele haza valamelyik nap, és rögtön a szívünkhöz nőtt, nagyon megszerettük. Több kiskacsát és kislibát is felnevelt, és eszünkbe sem jutott, hogy a fazékban vagy a sütőben végezze.

Később azért volt szerencsém megkóstolni, milyen finom a
libamáj, és úgy döntöttem, elkészítem otthon is. Az eredmény egy
fantasztikusan kellemes és lágy ízű étel lett, mely tökéletes előételként is, de egy forró nyári estén kiváló választás egy könnyed vacsorához is.

Hozzávalók 6 főre:
 

  • 50 dkg libamáj
  • 50 dkg libaháj
  • fűszerpaprika
  • koktélparadicsom, retek, petrezselyem, újhagyma, hegyes erőspaprika, lilahagyma

Elkészítése:


1. Tisztítsuk meg a májat az erektől, a hártyától, és az esetleges zöld, epés részektől is. Mossuk meg a hájat, majd egy papírtörlőn szárítsuk meg, vágjuk 1x1 centiméteres kockákra és süssük ki a zsírt egy magasfalú serpenyőben, közepes lángon. A kapott végeredményt is elfogyaszthatjuk, hiszen tulajdonképpen ez a finom libatepertő.

2. A kisült zsírt öntsük egy magasfalú tepsibe, vagy jénai tálba, rakjuk bele a májat, fedjük le alumíniumfóliával és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 40-50 percig.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e a máj; ha véres folyadékot tapasztalunk, tartsuk még a sütőben, ha a tű száraz, minden további nélkül tálalhatjuk.

3. Óvatosan vegyük ki a sütőből a májat, ügyelve arra, hogy a forró zsír meg ne égessen. Emeljük ki a májat egy vágódeszkára vagy tányérra és hagyjuk pihenni 20 percig.

4. Most pedig elárulom mi az, ami igazán ízlésessé teszi majd a tálalást!
Kisebb méretű tálakra lesz szükségünk; mindegy, hogy műanyag vagy üveg, kerek vagy négyszögletes, a lényeg, hogy ne legyen nagyobb, mint amekkora elfér a tenyerünkben.
Ezeket az edényeket béleljük ki műanyag fólia darabokkal, vágjuk tetszőleges méretű kockákra a májat, majd töltsük meg bőségesen a kibélelt formákat és merőkanállal szedjük rá a máj sütéséhez használt langyos zsiradékot az edény tetejéig.
Hajtsuk rá a fóliát, hogy befedje, és hűtőben dermesszük meg kb 1,5-2 óra alatt.

5. Szeleteljük tetszőleges méretűre a megmosott zöldségeket, osszuk el arányosan egy nagyobb tálon. Vegyük elő a májat, nyissuk szét a tál tetején lévő műanyag fóliát, majd borítsuk ki a formából egy
vágódeszkára (figyeljünk rá, hogy a műanyag fóliát maradéktalanul
éltávolítottuk-e) és vágjunk 1 centiméteres szeleteket.
Nyúljunk a szeletek alá egy széles élű késsel és helyezzük a zöldségágy tetejére, majd szórjuk meg pirospaprikával és sóval.

Készítsünk hozzá pirítóst és fogyasszuk egészséggel.


Jó étvágyat kívánok! :)