Most beszéljen kicsit magáért a recept és a képek, mert néha azért nálam is elfogynak a szavak! Annyit mondhatok, elmondhatatlanul csodás ünnep számomra a húsvét. Mint minden más ünnepet, ezt is meghatározza a finom ételek sora. Amit a hosszú böjt után megengedhetünk magunknak és a rokonsággal, gyereksereggel, ismerősökkel és látogatókkal osztunk meg. Hit, emlékezés és szeretet övezte ünnepünk éke lehet majd ez az ínycsiklandó dagadó.
Hozzávalók:
• 1 kg tölteni való sertés dagadó
• 30 dkg tisztított csirkemáj
• 5 dkg bacon szalonna kockázva
• 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
• 3 gerezd fokhagyma szeletelve
• 1 csokor petrezselyem durvára vágva
• 1 ek zsemlemorzsa
• só és bors
• 3 kanál ketchup
• 1 ek barna vagy fehér cukor
• 3 ek olívaolaj
• 1 tk szárított bazsalikom
A töltelék elkészítésével kezdjük, hogy mire a dagadóba töltjük, már ki legyen hűlve.
Elkészítés:
Pirítsuk meg serpenyőben a bacon szalonnát, adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát. A csirkemájakat felezzük meg és rakjuk a baconos hagymára. Pirítsuk 4-5 percig és szórjuk meg a durvára vágott petrezselyemmel és ízesítjük borssal, majd keverjük össze alaposan. Húzzuk le a tűzről és sózzuk meg, majd szórjuk rá a zsemlemorzsát, keverjük össze és hagyjuk hűlni.
A dagadó elkészítése:
A dagadót helyezzük a vágódeszkára. Egy hosszú pengéjű késsel a dagadó vastagabb felének a közepébe szúrva a kést a dagadó vékonyabb farok végéig szúrjuk. Ügyelve arra, hogy ne lyukasszuk ki. Ekkor a kés pengéjével mind két oldal felé lassan és óvatosan megnyitjuk. Kezünket bedugva ellenőrizzük a szúrt lyukat, ha szükséges és lehetséges, alakítsunk rajta. A kihűlt tölteléket alaposan átkeverjük és kis adagonként a dagadóba töltjük. Hústűvel zárjuk be a dagadó nyílását, illetve nyugodtan össze is varrhatjuk. Helyezzük magas falú tepsibe. Egy tálkában habverővel keverjük össze a ketchup-ot, a barnacukrot, az olajat és a szárított bazsalikomot. Ezzel a gyors páccal kenjük be alaposan a dagadót és öntsünk a tepsibe 2 dl vizet.
Alufóliával fedjük le és 200 fokra előmelegített sütőben 1 órán át süssük. A sütés elteltével vegyük le a fóliát és 180 fokon még 35 percet sütjük. Tálaláskor húzzuk ki a hústűt és szeljünk ujjnyi vastag szeleteket.
Tipp : A tepsibe helyezett hús köré rakhatunk apró újburgonyát kis sóval, borssal fűszerezve és reszelt füstölt parenyica sajttal megszórva.
Utolsó kommentek