Az izzasztó hőségben is lehet forró levest enni! Olykor sokkal jobb, mint egy saláta vagy natúrszelet, mert a főtt zöldségeket és húsokat, könnyebb megemészteni a gyomornak. Magával a leves levével pedig hozzájárulunk a folyadékpótlásunkhoz.
A Francia paraszt leves hozzávalói:
• 30 dkg száraz fehérbab
• 1 db citrom
• 1/2 fej kelkáposzta
• 4 db sárgarépa felkarikázva
• 4 db burgonya egészben hagyva
• 2 db vöröshagyma egészben
• 2 db póréhagyma vastagra szeletelve
• 8 gerezd fokhagyma összezúzva
• 4 db csirkecomb
• 20 dkg nyers füstölt sonka
• 2 ág kakukkfű
• 1 babérlevél
• 1 csokor petrezselyem
• néhány szem fekete bors
• só
Elkészítés:
Áztassuk be a babot előzőéjszaka hidegvízbe. Főzés előtt mossuk meg és a zöldségekkel együtt nagy lábasban felrakjuk, annyi hideg hidegvízben főzni amennyi ellepi. A csirkecombokat alaposan megmossuk és kockára vágott sonkával a leveshez adjuk.
Fűszer csomót készítünk a kakukkfűből, a babérlevélből és a petrezselyemből, cérnával összekötözzük majd a készülő leveshez adjuk.
Amikor a leves felforr, hozzá adjuk a negyedekre vágott kelkáposztát és kis lángon főzzük tovább 1 órát, amíg a zöldségek megpuhulnak és a hús meg föl. Közben sózzuk és borsozzunk, leves kockát is adhatunk hozzá. A fűszer csomót kiemeljük, lehúzzuk a tűzről és belefacsarjuk a citromot és frriss kenyérrel kínáljuk.
Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!
Utolsó kommentek