Ha süti, akkor nincs lehetetlen! Imádok ünnepelni, főleg ha az ebéd végi jutalom egy fél centi vastag, tejszínes, ét csokival leöntött, jó sok citromízű krémmel töltött csoda az! Miért ne lehetne most ezzel előrukkolni, ha már a konyhában munkálkodunk?! A sima piskóta elronthatatlan; a krémet sem kell főzni és tejszínben csokit olvasztani pedig gyerekjáték! Ha ez kerül az asztalra húsvétkor, lesz nagy ámuldozás és belehet zsebelni az elmeréseket!

Hozzávalók:

•    8 db tojás
•    27 dkg liszt
•    2 tk sütőpor
•    1 csipet só
•    20 dkg porcukor
•    2 ek kakaópor
•    1 db narancs reszelt héja és leve
•    1 db citrom reszelt héja és leve
•    2 tábla 10 dkg-os étcsokoládé
•    1 tábla 10 dkg-os tejcsokoládé
•    2,5 dl cukrozatlan tejszín
•    500 g mascarpone sajt

Kezdjük a torta külsejét borító krém és a töltelék elkészítésével, hogy a krémek lehűljenek és jól formázhatóak legyenek.

Krém:

Rakjuk tálba a tejszínt és mikrohullámú sütőben 2 percig melegítsük 900 watton ( legyen nagyon forró). Törjük a csokoládékat apróra és rakjuk a forró tejszínbe. Kicsit hagyjuk, hogy dolgozzon a meleg tejszín és 1 perc múlva habverővel keverjük alaposan össze. Szobahőmérsékleten gyakori kevergetés mellet hagyjuk kihűlni, majd ezzel fogjuk bevonni a tortánkat.

Töltelék:

 Rakjuk tálba a mascarpone sajtot, reszeljük meg a citrom héjával és facsarjuk rá a levét. Adjunk hozzá 3 dkg porcukrot ( 1,5 kanál) és alaposan keverjük össze, majd rakjuk hűtőbe.


Piskóta:

Mérjük ki a lisztet és a kakaóporral együtt szitáljuk át, majd adjuk hozzá a 2 tk. sütőport. Válasszuk ketté a tojásokat és rakjuk két külön tálba a fehérjét és sárgáját. A sárgájához rakjuk a porcukor ¾ részét a narancs levét és reszelt héját. A maradék ¼ részét pedig a fehérjéhez adjuk egy csipet sóval. Verjük kemény habbá a fehérjét, utána 4-5 perc alatt verjük habosra a sárgáját. Kevés, de könnyed mozdulatokkal keverjük a cukros-narancsos sárgáját a fehérjébe és három részletben adjuk hozzá a kakaóporos liszt keveréket.
Ne dolgozzuk túl a masszánkat, mert össze fog esni!

 Sütőpapírral kibélelt 24 cm tortaformában 175 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses funkción) 35 percig sütjük. Ez egy nagy torta ezért a sütési idő közepén a tortaforma kifelé néző részét fordítsuk úgy, hogy a sütő hátsó felére nézzen. Tűpróbával ellenőrizzük, és ha szükséges, még 5 percet sütjük.

 Amint elkészült kivesszük a formából és rácson vagy konyharuhán kihűtjük. Vágjuk a közepén ketté és töltsük bele a mascarpone krémet. Rakjuk rá a piskóta másik felét és kenjük be a sűrű kihűlt csokival a piskóta tetejét, valamint vékonyan az oldalát. Egy kanállal formázzuk a tetejét hullámosra. Hűtőben hűthetjük, vagy azonnal tálalhatjuk.

Ha a krém nagyon sűrűre lenne hűlés utan, fél percre rakjuk mikróba. Keverjük alaposan össze és máris kenhető állapotba kerül!