Erre a hétre elhoztam nektek a kedvenc levesemet! Ezt a levest soha nem tudtam megunni és nagyon egyszerű elkészíteni. A szokásos vasárnapi fotózás végén Juci barátnőm, aki a fotós, rögtön neki esett levesnek és azt mondta, innentől ez a kedvenc levese. Mondtam neki, hogy övé az egész fazék és annyit eszik, amennyit csak akar. Amikor szerdán elküldte a képeket, az utolsó tányér levest eszegette és azt írta a képek mellé a levében, hogy főzhetem a következő adagot. Egy barát kérésének nem tudok ellent mondani, így jön majd a következő adag. Ajánlom, vegyetek mellé ropogós fehér kenyeret, mert csak azzal tökéletes!
Hozzávalók 6 főre:
- 40 dkg burgonya
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 2 db közepes vöröshagyma
- 4 gerezd nagyobb fokhagyma
- 15 dkg száraz paraszt kolbász felkarikázva
- 5 dkg bacon szalonna kockákra vágva
- 2 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál liszt ( BL55)
A kolbászos krumplileves elkészítése:
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a burgonyát kockázzuk 1x1 cm kockákra, a répát és a gyökeret pedig karikázzuk föl. Pirítsuk meg a felkockázott bacon szalonnát az olajon, adjuk hozzá a apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Majd húzzuk le a tűzről és rakjuk bele a pirospaprikát, keverjük el és öntsük fel 1,5 dl vízzel, majd tegyük vissza a tűzre.
Folyamatosan kevergetve, forraljuk el a vizet, így a hagymánk puhára föl és krémes alapot ad majd a levesünknek. Adjuk hozzá a felkarikázott zöldségeket, reszeljük bele a fokhagymagerezdeket, sózzuk és borsozzuk. Pirítsuk 3-4 percig, majd szórjuk meg az 1 evőkanál liszttel. Kavarjuk alaposan össze és engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy két ujjnyival ellepje a zöldségeket.
Hagyjuk felforrni, és a közben keletkező habot, egy evőkanál segítségével szedjük le. Adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt és közepes lángon főzzük puhára a zöldségeket. Közben kóstoljunk és ízesítsünk újra, akár még zöldségalap kockát is használhatunk a gazdagabb íz eléréséhez.
Én onnan tudom, hogy már kész a leves, hogy a krumpli kockáknak már nincs éle. A késsel vágott sarkok, már kicsit lekerekedtek és nyomásra omlik a krumpli kocka.
Utolsó kommentek