Szerintem Budapest lett Európa hamburger fővárosa! Tele a város a izletesebbnél ízletesebb hamburgerekkel. Nektek van kedvenc hamburgeretek? Most megmutatom az enyémet! Ha igazán maradandót akartok alkotni, szánjatok rá egy kevéske időt és A-Z-ig, készítsetek magatok mindent. Süssetek hambizsömlét, gyúrjátok a húspogit és hogy mindenki erről beszéljen, tegyétek különlegessé a hagymalekvárral! És ami nem hiányozhat egy kulináris hambi mellől, az a krumli. Amilyen egyszerűen csak lehet, főzd, ízesítsd és bízd a többit a forró sütőre! Jó kis páros móka! :)
Hozzávalók 6 adaghoz:
Húspogácsa:
- 40 dkg. darált pulykamell filé
- 5 dkg. kockázott bacon szalonna
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve
- 1 db. tojás
- 1 tk. kurkuma
- 3 ek. olívaolaj
- só és bors
Hagymalekvár:
- 60 dkg. vöröshagyma
- 2 db. narancs héja és leve
- 2 ek. barnacukor
Buci:
- 20 dkg rétes liszt
- 20 dkg finom liszt
- 7 g szárított élesztő
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 dl langyos tej
- 4 db tojás
- 2 csipet só
Steak burgonya:
- 1 kg burgonya
- 1 tk. só
- 1 tk. pirospaprika
- 3 ek olaj
- frissen őrölt bors
Steak burgonya:
Főzzük meg héjában a burgonyát, hűtsük le és vágjuk negyedekre. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg az olajjal és fűszerezzük sóval, borssal, paprikával. Kezünkkel forgassuk össze és süssük 180C°-on 30 percet.
Buci:
Szórjuk tálba a lisztet, a szárított élesztőt, a porcukrot, a 3 db. tojást és keverjük össze alaposan a robotgép dagasztó száraival. Folyamatosan adagoljuk hozzá a 2 dl langyos tejet, a darabolt vajat és a sót, alaposan dolgozzuk össze, hogy elváljon az edény falától. Lisztezzük meg a tészta tetejét, a tálat fóliázzuk le, 30 perc alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát rakjuk bőségesen meg lisztezett deszkára és öklünkkel alaposan gyúrjuk át, hogy újra eredeti méretű legyen. Osszuk 6 részre és formázzunk belőle cipókat, rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg a tetejüket a 1 db. felvert tojással. Süssük 180 C°-on 35 percet légkeverés funkción.
Narancsos hagymalekvár:
Tisztítsuk meg a hagymát, szeljük ketté és szeleteljük vékony szeletekre. Vékonyan hámozzuk meg a narancsokat és a héjat vágjuk vékony csíkokra. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt és rakjuk bele a felszeletelt hagymákat. Kevergetve pirítsuk 10 percig, hagyjuk karamellizálódni, és közben adjuk hozzá a narancshéjat. Facsarjuk rá a narancsok levét és tegyük hozzá a két kanál barna cukrot. Majd forraljuk el a narancslevet, hogy sűrű és krémes legyen a hagyma.
Húspogácsa elkészítése:
Rakjuk tálba a darált pulykamellet, a bacont, a fokhagymát, a tojást és a kurkumát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kézzel alaposan gyúrjuk össze. Formázzunk belőle tenyérnyi nagyságú, fél centiméter vastag pogácsákat. Forró serpenyőben süssük a 3 ek. olívaolajon, mindkét oldalát 6 percig. Rakjuk félre a tálalásig.
Tálalás: Vádjuk ketté a bucikat, rakjunk az alsó részére friss saláta levelet, arra a sült pulyka pogácsát és egy kanál narancsos-hagymalekvárt. Rakjuk rá a tetejét és tálaljuk mellé a steak burgonyát.
Utolsó kommentek