Erre a hétre elhoztam nektek a francia konyha egy remekbeszabott ételét! A quiche-ről, mint mindenki más, én is azt hittem nagyon nehéz elkészíteni. De tévedni emberi dolog, imádok tésztát gyúrni és ez az egyszerű vajastészta, nem lehet nagy kihívás senkinek. A tölteléket pedig kedvünkre variálhatjuk! Én a bacon szalonnás változatra esküszöm, de készítettem már garnélával, gombával és sonkával is. Sütöttem kerekre, vagy muffin formában, de volt alkalom, amikor a kenyérsütő formámba csináltam. A vegetáriánusoknak azt ajánlanám, pirítsanak cukkinit, vagy kaliforniai paprikát a hagymán bacon helyett. Dobják fel különféle sajtokkal és tegye mindenki sajátjává ezt a sok száz éves receptet. Kalandra fel és lisztezzük össze a konyhát!
Hozzávalók:
Tészta:
• 20 dkg liszt
• 5 dkg vaj
• 1 tojás sárgája
Töltelék:
• 2 dl tejföl 20 % -os
• 10 dkg bacon
• 4 tojás
• 1 fej vöröshagyma apóra vágva
• 10 füstölt sajt reszelve
• 1 dl víz
• és a megmaradt tojásfehérje
Elkészítés:
Tészta:
Készítünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojás sárgájából és a vízből kis só hozzáadásával. Gyúrjuk sima állagúvá, alaposan meg lisztezett deszkán és hagyjuk hűtőben pihenni 30 percet.
Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát és nyújtsuk formára a tésztát és igazítsuk a formába. nem baj ha a széle túl lóg majd, csodásan meg fog pirulni. Süssük elő 10 percet 175 fokos sütőben. Majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg.
Töltelék:
A szalonnát pirítsuk meg, adjuk hozzá a hagymát, majd hagyjuk kihűlni. A tejfölt a 4 tojással és a maradék fehérjével kikeverjük, sózzuk-borsozzuk. Hozzá adjuk a kihűlt hagymán pirított szalonnát és a felkarikázott póréhagymát és a félig sült tésztára öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokos sütőben 35 percig sütjük. Ajánlott a légkeveréses funkció, ha nincs rá mód, adjunk még 5-10 percet a quche-nek a sütőben. Hidegen tálaljuk, de már langyosan fogyasztva is tökéletes és napokig eláll hűtőben.
Utolsó kommentek