Nagyon sok finom sós ételt készíthetünk sütőtökből, de hol maradnak az édességek? Felénk cukorral szórjuk meg alapból, amikor sütve esszük, de senki nem sütött nekem belőle még sütit. Így hát az jutott eszembe, miért is ne lehetne belőle valami édes finomság. Amikor elkezdtem gondolkodni a recepten, egy krémes környezetbe akartam helyezni a karramelizát sütőtök, ezért is adja a túró az alapot. Darabokban marad, és nem veszik el a sütiben és valljuk be, ki nem ne szereteti az olvad csokit egy sütiben? Komolyan? Számomra ez elmarathatatlan elem, ha egy ilyen különleges sütiben gondolkodok. Ezt a sütit én fotóztam és épp senki nem volt, aki ráért volna egy szeletre. Bevallom a második felét már kulturálatlanul, kanalazva fogyasztottam el, egyszerűen nem tudtam abbahagyni! :) Mindenképp frissen a sütőből érdemes az asztalra tenni!

Hozzávalók a tésztához:

  • 38 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:

  • 25 dkg túró ( zsírszegény,  zsíros vagy laktózmentes)
  • 10 dkg porcukor
  • 175 g tejföl ( 12% vagy 20%-os)
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 tábla étcsokoládé
  • 2 db tojás

Sütőtök:

  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg apróra vágott sütőtök
  • a lereszelt narancs leve

Olvasszunk meg a cukrot a vaníliás cukorral, úgy hogy nem keverjük meg. Amikor aranybarna, hozzáadjuk a sütőtököt és ráfacsarjuk a narancs levét, majd 4-5 percig folyamatosan kevergetve pároljuk. Hagyjuk kihűlni és készítsük el a tésztát.

Rakjuk tálba a puha vajat, lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot és gyúrjunk belőle egy közepes állagú cipót. Rakjuk át egy 26 cm-es pite vagy tortaformába és béleljük ki vele. Kezünkkel alaposan nyomkodjuk szét a formában, ügyeljünk hogy a szélekre is jusson a tésztából. A felesleget vágjuk le a piteforma mentén egy les késsel.

Válaszuk ketté a tojásokat és a fehérjét verjük kemény habbá. A túrót, a tejfölt, a tojássárgáját, a porcukrot és a narancs reszelt héját alaposan keverjük össze, majd nagy mozdulatokkal keverjük hozzá a felvert fehérjét a kihűlt sütőtökkel. Öntsük a tésztára, osszuk el a tetején egyenletesen és szórjuk meg a felkockázott csokival.

Süssük 180 fokon 50 percet alsó-felső sütés funkción és ha van mód, adjunk neki a légkeveréssel.:)