Egyszerűen megvadulok a francia édességekért. A macaron egy örök klasszikus, a croissant szintén ikonikus finomság, de talán az ország legfenségesebb édessége mégis a cremé brülée. Az édes, tejszínes csoda a forró nyári napokon sem túlzó vagy nehéz édesség, különösen, ha megbolondítjuk a magyar nyár toplistás gyömülcseivel.
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 14 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 40 dkg eper
- 2 ek. kristálycukor
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 3 tábla fehér csokoládé
- 0,5 liter habtejszín
- 10 dkg áfonya lekvár
- 1 ek. balzsamecet
Kezdjük a krém elkészítésével:
Melegítsünk fel 2 dl tejszínt egy kis lábasban forróra. Húzzuk le a tűzről és tördeljük bele a csokoládét. Hagyjuk állni pár percet, hogy a tejszín hője dolgozzon magától. Majd habverővel keverjük alaposan össze, rakjuk hűtőbe és időnként keverjük meg. A maradék 3 dl tejszínt hűtsük le.
Karamellizált eper:
Ez kerül majd a torta tetejére. Mossuk meg az epreket és negyedeljük fel. Forrósítsunk fel egy serpenyőt és rakjunk bele 2 evőkanál cukrot, majd hagyjuk, hogy kissé megbarnuljon. Akkor rakjuk rá az epret és folyamatosan kevergetve főzzük 5 perc alatt sűrűre. Adjuk hozzá a balzsamecetet és alaposan megkeverve húzzuk le a tűzről. Rakjuk félre, hogy kihűljön.
Tipp: Készítsd el szederből vagy ribizliből a tetejére az öntetet! A gyümölcs mennyiségét és az elkészítés folyamatát nem kell megváltoztatni!
Utolsó kommentek