Burgundi marharagu

A barátnőim már megint leléptek Provence-ba! Ez már a harmadik nyár, hogy itthagynak a pesti forgatagban. Nekem marad a sok munka, ők pedig Grasse lankás dombjai között szagolgatják a levendulát és kergetik a francia férfiakat.
De elhatároztam, hogy ebben az évben – ha már nem lehetek ott velük – elhozom Budapestre a francia vidék hamisítatlan hangulatát. Úgy döntöttem, hogy nem provance-it, hanem – kicsit északabbról – burgundi ízeket fogok megidézni. Lássuk, milyen egy igazi francia finomság, a Burgundi Marharagu...

Hozzávalók:

(5-6 személyre):

  • 1,5 kg marha lábszár vagy lapocka
  • 3 db vöröshagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • egy csokor petrezselyem
  • 2 dl száraz vörösbor (Burgundi)
  • 25 dkg húsos szalonna kockára vágva
  • 20 dkg gomba,
  • 3 szál újhagyma
  • 5 cl konyak
  • bors
  • 5 dkg vaj

 

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a hagymát vágjuk nagy kockákra, a répát szeleteljük 1 centi vastag szeletekre. A szalonnát kockázzuk fel tetszés szerint és egy vastagfalú nagy lábasban süssük ki a zsírját. Majd öntsük föl a konyakkal, gyújtsuk meg és hagyjuk elpárologni az alkoholt.
Rakjuk bele a hagymát, a fokhagymát, a kakukkfüvet és babérlevelet. Pároljuk 4-5 percig és rakjuk bele az 1×1 centis kockára vágott marhahúst, kavarjuk meg alaposan és pároljuk fedő alatt 15 percet. Öntsük föl a vörösborral, majd forraljuk föl és adjuk hozzá a répát, és a felkarikázott póréhagymát. Keverjük meg és lassú tűzön lefedve pároljuk 1,5 órát, amíg a hús meg nem puhul.
Karikázzuk föl az újhagymát, a gombát vágjuk negyedekbe, a petrezselymet aprítsuk fel. Vajon pároljuk meg az újhagymát, rakjuk hozzá a gombát és a petrezselyemmel megszórva pároljuk 2 percet. Amikor a hús megpuhult, ízesítsük sóval és borssal. Lehúzva a tűzről keverjük bele a gombát a raguba és tálaljuk rizzsel vagy vajon párolt spagettivel.
Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!

Franciaország