Ilyenkor finom a szilva igazán! Ezért is gondoltam, miért is ne kombinálnám a szilvát a szűzérmével és tegyem pikánssá egy kis csilivel. A baconszalonna és a mogyoróhagyma, koronaékszere ennek a receptnek. Annyira üdévé teszi és összhangba hozza ez t az ételt, hogy mámorban úszunk vacsora közben. De ki mást is csábíthatnánk a konyhába ezzel a recepttel, mint a kedvesünket, főleg ha van hozzá egy pohár finom rose is! Kötényt fel, kést élezz és indulhat a szeletelés, mert minden csoda a konyhában történik!

"Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést."

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg. szűzérme
  • 5 dkg. vaj         
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 20 dkg szeletelt bacon szalonna
  • 10 dkg mogyoró hagyma
  • 2 db. chili paprika
  • 30 dkg szilva

 Elkészítés:

Hámozzuk meg a mogyoróhagymát, vágjuk negyedekre, mossuk meg a szilvát és megfelezve magozzuk ki. A bacon szalonnát szeleteljük vastag csíkokra. Vágjuk le a szűzérméről a vékony réteg hártyát és a zsiradékot. Szeleteljük 1 cm. vastag szeletekre, sózzuk és borsozzuk meg.

Serpenyőben forrósítsuk fel a vajat és az olívaolajt, a zúzott fokhagymával. A szűzérme mindkét oldalát süssük 4 percig. Húzzuk félre a serpenyőt, szedjük ki szűzérmét, fedjük le és tartsuk melegen. 

A visszamarad vajon pirítsuk meg a mogyoróhagymát, adjuk hozzá a bacon szalonnát és süssük ropogósra. Adjuk hozzá a felszeletelt chili paprikát és a szilvát. Pároljuk 5 percig és tálaljuk. Helyezzük vissza a szűzérméket és forrósítsuk át a szilvás mártásban. Tálaljuk frissen és fogyasszuk egészséggel.

A gyógyító szilva története:

A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. A szilva említésekor általában a liláskék vagy sötétkék szemű fajták - például a zamatos, viszonylag kicsi szemű Besztercei - jutnak eszünkbe, s ezek éretlenül, azaz "zölden" pirosas árnyalatúak, de vannak már éretten is zöldes, pirosas és sárgás változatok. Összesen mintegy kétezer fajtája ismert. A sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet sorolni. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is megkülönböztetjük őket. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart.

A szilvafák termésmennyisége 40-50 kg fánként. Évente és fejenként átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk róluk.

Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is. A jó és kellően érett szilva keményebb vagy puhább, de mindig feszes, fényes héjú, üde illatú és élénk színű.

Hogy éppen melyiket vásároljuk, az főként a kínálattól függ. A hagyományos hazai fajták sokoldalúan felhasználhatók, de például a nagy, gömbölyű, zöldes húsú szilvát főként nyers fogyasztásra, a kisebb, aromás fajtákat szilvás gombócnak, süteménynek vásároljuk-

Miért jó?

Kevés cukor és magas víztartalom jellemzi a friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket.

A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.