Amit tudjátok, nagyon szeretem a sajttortát és ezer fajtáját készítettem már. Most itt egy újabb, amit ti is egyszerűen elkészíthettek. Én a vendégeimet leptem meg az új kreációval, nekik nagyon ízlett, ti sem fogtok csalódni! Szóval, izzanak azok a fűtőszálak a sütőben és süljön az a süti!

Hozzávalók:


Töltelék:


•    250 g mascarpone sajt
•    250 g tehéntúró
•    10 dkg porcukor
•    2 db tojás
•    1 db citrom reszelt héja és leve
•    4 db közepes banán
•    1 evőkanál vanília kivonat


Tészta:


•    25 dkg háztartási keksz
•    15 dkg vaj


Gyümölcsöntet:


•    25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
•    2 evőkanál cukor
•    1 evőkanál balzsamecet vagy citromlé


Elkészítés:


Aprítógépben daráljuk finomra a kekszet az olvasztott vajjal. (Ha nincs aprítógépünk, használunk darált kekszet és azt keverjük össze alaposan az olvasztott vajjal.) Keverjük össze alaposan és nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tortaformába, hűtőben hűtsük, még elkészül a töltelék.

Válasszuk ketté a tojásokat és a fehérjét verjük kemény habbá. Adjuk a sárgájához a túrót, mascarpone sajtot, a vanília kivonatot, a porcukrot, reszeljük bele a citrom héját és nyomjuk bele a felének a levét. Keverjük alaposan össze, adjuk hozzá a villával összetört banánokat és lazítsuk fel a tojásfehérjével. Nagy, óvatos mozdulatokkal keverjük össze és öntsük a lehűtött keksz alapra. Előmelegített villanysütőben 190 fokon süssük 50-60 percet, viszont légkeveréses sütőben elég a 185 fok és 50 perc.


 Legyünk óvatosak, mert a vaj hamar melegszik, és ha nem béleljük ki alaposan a formát a sütőpapírral, kifolyhat a sütő aljába. Megelőzésképpen, legyünk alaposak a béleléssel, de rakhatunk egy extra sütőpapír lapot a sütő aljába, hogy oda csöpögjön az olvadt vaj. Nem kell aggódni, nem ég meg a papír!


A gyümölcsöntet elkészítése:


Rakjuk kis lábosba a fagyasztott gyümölcsöt a két kanál cukorral és forraljuk lassú tűzön 5 percet. A fele időnél adjuk hozzá a balzsamecetet, hogy megkapja a selymes ízt.
Amikor kihűlt a sajttorta, még a formában hagyva a tetejére öntjük a gyümölcsöntetet. Körbevágjuk késsel és a sütőpírral együtt a tortatálcára rakjuk, majd felszeleteljük.