Ez a tészta nagy kedvencemmé vált mikor a recepten dolgoztam, bevált finomság ha vendégeket hívok. A fotózás előtti teszt főzésen a fehérbor és a marhahús ízére koncentráltam és úgy éreztem nem teljes a recept. Amikor is a hűtőben megláttam egy ” kósza ” rokfort sajt darabot, azonnal jött az ihlet és belemorzsoltam a tejszínben cikázó húsgolyók közé! A száraz fehérbor és rokfort sajt kombinációja teszi igazán ütőssé ezt a receptet.  A petrezselyem frissessége pedig, üdítően hat majd az ízlelőbimbóinknak. Mindenkinek ajánlom!

Hozzávalók 4 főre:

·         400 g sovány darált marhahús

·         5 dkg bacon apróra vágva

·         2 kisebb fej vöröshagyma felaprítva

·         3 evőkanál petrezselyem felaprítva és egy csipet a tálaláshoz

·         1 db közepes tojás

·         3 gerezd fokhagyma szeletelve

·         1 dl száraz fehérbor

·         1 db sárgahúsú kaliforniai paprika

·         1 db zöld kaliforniai paprika

·         4 evőkanál olivaolaj

·         3 dl tejszín

·         5 dkg rokfort sajt 

Az ételhez elmaradhatatlan a tagliatelle tészta, amiből 40 dkg-ra lesz szükségünk.

Elkészítés:

Rakjuk tálba a húst a baconnal, a hagyma felével, a petrezselyemmel, a fokhagymával és a tojással. Sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összegyúrjuk. Formázzunk belőle 2 cm-es golyókat, amiket egy tányérra készítsünk elő.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és rakjuk bele a golyókat, majd folyamatosan forgatva közepes lángon, 5 percig süssük.

Természetesen az első percben hagyjuk, hogy kérget kapjon a húsgolyónk, ezzel vigyázunk arra, hogy a frissen formázott golyó ne essen szét.

A paprikákat vágjuk apró kockákra és a maradék hagymával szórjuk a húsgolyókra, majd jól forgassuk át és pirítsuk 3-4 percet. Ajánlom, inkább rázogassátok a serpenyőben a húsgolyókat, majd csak akkor kevergessétek, mikor már hozzáadtátok a fehérbort.

Ezek után öntsük fel az 1 deci fehér borral és forraljuk el folyamatos kevergetés mellett. Közben sózzuk, borsozzuk és felöntjük a 3 dl tejszínnel is. Amikor felforrt, belekeverjük a rokfortsajtot és lehúzzuk a tűzről.

 Bő sós és olajos vízben főzzük a tésztát készre. Tálaláskor merjük a tejszínes gombócot a tésztára.

Tippek: Darált pulykamellből is elkészítheted. A bacon szalonnától szaftos és ízletes lesz majd a húsgolyó.