.

Pár hete láttam egy műsort, amiben három pitét készítettek és az volt a cél, hogy a tésztát mimnél egyszerűbben lehesse készíteni. Kedvet kaptam azonnal a pite készítéshez, mivel a zöldségesem a mai napig tobzódik a csodálatos almákban. Örömmel segített kiválasztani a legszebb almákat, mert szeretett volna részesülni az eredményből. A jó segítőt mindig meg kell jutalmazni! :) Én a linzer tészta receptemet vettem be ahhoz, hogy egyszerű legyen a tészta recept. Mivel nekünk a tészta gyúrás után már nem kell foglalkozni a hűtéssel, mert azonnal kibéleljük a piteformát, nyertünk egy csomó időt. A tölteléket mindenképp különlegessé és egyben hagyományossá szerettem volna tenni. Különleges mert az alma karamellizált, és hagyományos, mert fahéjas, ami egy almás pitéből nem hiányozhat. Engem igazán azt tett boldoggá, amikor befejeztem a tetejére a fonott tészta rácsot. Akkor már tudtam, hogy ez a pite, gyorsan el fog fogyni.

A tésztához:

  • 38 dkg búzaliszt
  • 5 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 50 dkg alma
  • 3 ek, kristálycukor
  • 1 db citrom kifacsart leve
  • 1 csapott evőkanál fahéj

Töltelék elkészítése:

Hámozzuk meg az almákat és távolítsuk el a magházukat. Vágjuk cikkekre és rakjuk félre. Forró serpenyőben olvasszunk meg 2 evőkanál kristálycukrot. Ne kavarjuk meg, mert nem fog egyenletesen megolvadni a cukor! Amint meg olvadt és már arany barna, rakjuk rá a felcikkezett almákat és ízesítsük a fahéjjal. Ráfacsarjuk a citrom levét és még 3-4 percet párolva, elforraljuk a levét. Amikor készen vagyunk, rakjuk félre hűlni.

A tészta:

Rakjuk tálba a vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Gépi habverővel habosítsuk fel és adagoljuk hozzá a lisztet. Kézzel gyúrjuk cipóvá és alaposan meglisztezett deszkán gyúrjuk át. A tészta 3/4 részét rakjuk egy 24 cm-es átmérőjű piteformába, kézzel lapítsuk a formába és béleljük ki vele egyenletesen. Ügyeljünk, hogy a tészta a forma szélét is kitöltse, a maradékot vágjuk le a széléről.

A durvára tört vagy darát dió felével szórjuk meg a tésztát és halmozzuk rá a langyosra hűlt gyümölcsöt. Igazítsuk el a gyümölcsöket tetszőlegesen és utána készítsük el a tetejére a szalagokat.

 Választhatjuk azt, ahogyan én készítettem, vékonyra nyújtottam a tésztát és 1,5 cm-es szalagokat vágtam belőle. (Az egyszerűbb módszer, ha hosszú csíkra sodorjuk a tésztát, ezt még akár egymás alá is fűzhetjük, hogy a piténk szebb legyen.) Végezetül a maradék diót keverjük össze a maradék 1 kanál kristálycukorral és szórjuk a pite tetejére.

180 fokon, légkeverés funkción süssük 45-50 percig. Nekem régi villany sütőm van és kellet az 50 perc.

Tipp: Ha nincs formád, készítsd el tepsiben.