Elérkezett az ősz, a napok egyre rövidebbek, mi pedig valami forróra vágyunk a hűvös estéken. Lelket melengető, tartalmas leves recepttel leplek meg most titeket. A curry jótékony hatása átmelegíti a testet, a sok zöldség és a puha csirkemell pedig jól eltelíti a pocakot. Pihenjetek sokat és főzzetek finomakat! :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell csíkokra vágva
  • 3 szál sárgarépa vékonyra szeletelve
  • 2 db közepes vöröshagyma apró kockára vágva
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 2 egész paradicsom
  • 1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva
  • 2 teáskanál curry
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 ek. olívaolaj
  • 2 dkg gyömbér hámozva és felszeletelve
  • só, bors,
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés:

Pirítsuk meg a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért és a curry port. Adjuk hozzá a felcsíkozott csirkehúst, magas hőfokon pirítsuk meg, majd hozzáadva a zöldségeket és a paradicsomot pároljuk 3-4 percet. Szórjuk meg egy kanál lisztel, lehúzva a tűzről keverjük meg alaposan és engedjük fel hideg vízzel.  

 Sózzuk és borsozzuk, amikor felforr, közepes lángon folyamatosan kevergetve készre főzzük. A lisztszórás miatt, kevés hab keletkezik majd a leves tetején, amikor forrni kezd. Ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverve a tejszínt dúsítjuk a levest.

 

Miért curry a curry?

 

 A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből “honosították” a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek a levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek “szósz”, “mártás” a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.