Nem mindegy, hogy milyen sonkát választunk és az sem, mennyi ideig és hogyan főzzük. A jó sonkát az íze alapján lehet kiválasztani. Kérjünk kóstolót bátran a hentesnél! Az érlelés minimum  3-4 hétig tartson, hogy a füst és a só teljesen átjárhassa a sonka rostjait. A jó sonka színe kellemes rózsaszínes, amit, ha piacon vásárolunk, könnyedén ellenőrizhetünk.

Hozzávalok:

  • 1, 5 kg füstölt sonka
  • 10 szem fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustármag
  • 2 evőkanál olaj

 Elkészítés:

A sonkát áztassuk be előző este hideg vízbe és rakjuk hűtőbe éjszakára. A főzés kezdete előtt öntsük le a vizet, amiben ázott és tiszta hideg vízbe rakjuk fel főni a megpucolt vöröshagymával, a fekete borssal és a babérlevéllel. Kilónként 1 órán át kell főznünk forrástól számítva lassú tűzön. Ami a mi esetünkben 1,5 órát jelent. A főzési idő elteltével ellenőrizzük egy húsvillával, hogy megpuhult-e a sonka.

Emeljük át egy magas falú sütő tepsibe és hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a kötöző zsineget. Főzőlevét rakjuk félre a leves elkészítéséhez. Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük 200 fokra. A mustármagot törjük apróra mozsárban, vagy lapítsuk szét egy kés lapjával és egy tálban keverjük alaposan össze az olajjal és a mézzel. Egy ecset segítségével kenjük meg a sonkát és 30 percre rakjuk a sütőbe. A 15. percnél kenjük meg újra és süssük készre. Sonkánk kívül pirult és fényes, belük omlós és finom. Rakjuk kínáló tálra és szeljünk le belőle pár ínycsiklandozó szeletet.