A hét nagyon lazán indulhat, ha egy ilyen könnyed étellel leped meg magad a hétvégi dőzsölés után. Kicsit megidézi majd a nyári grillpartikat és ha van kedved, egy szelet mustáros tarját is süthetsz mellé.

Hozzávalók:
 

  • 2 db nagyobb padlizsán
  • 1 csomag egész mozzarella
  • 6 db bazsalikom levél
  • 5 kanál olívaolaj és még ami szükséges
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 1db sárga húsú kaliforniai paprika négy felé vágva
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál méz
  • só és bors

A padlizsánt mossuk meg alaposan és mindkét végét vágjuk le. Vágjuk fel 2 cm széles szeletekre. Ezt követően vágjunk a szeleteken  zsebet: használjunk egy kis pengéjű kést, amit szúrjunk be a padlizsánszelet bőrös oldalán teljesen a szelet végéig, majd félkörívben félbevágva kialakítjuk a zsebet. A mozzarellát szeleteljük a padlizsán szeleteknek megfelelő mennyiségűre és sózzuk meg a szeleteket.

 Rakjunk egy mozzarella szeletet és egy bazsalikom levelet a padlizsánon nyitott zsebbe, majd forrósítsuk fel az olajat és mind két oldalát süssük egyenként 4-5 percig. A megsült padlizsán táskákat tálaljuk tányérra.

Grill köret:

 A serpenyőt kevés olajjal melegítsük újra forróra, rakjuk bele a paprikát és a koktélparadicsomot. Pirítsuk 2 percig és locsoljuk meg balzsamecettel és a mézzel. Rázzuk össze és el is készült. Tálaljuk a padlizsán mellé.

Ezt tudtad a padlizsánról?

A padlizsán egy lila héjú, szivacsos állományú zöldség. Európában a XVI. században terjedt el, Magyaországon a törökök honosították meg. Népies enevezése éppen ezért törökparadicsom.

Milyen az igazi?

Az érett, friss padlizsán csillogó, kemény, sima héjú, éléknzöld kocsányú. A még éretlen padlizsán tartalmaz egy úgynevezett szolanin nevű vegyületet, mely keserű ízű, zöld színű és mérgező. Szobahőmérsékleten lehet érlelni. Fogyasztása kifejezetten jótékony hatással van cukorbetegeknél, illetve máj- és vesebetegeknél. Vérképző hatású, vizelethajtó, bélgyulladás gátló. Fokozza az emésztést, segíti a C-vitamin hasznosulását, csökkenti a koleszterinszintet és növeli a HDL-koleszterin (jó) szintet. Rákbetegek kezelésében is hasznos lehet, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Mindezeket a hatásokat az antocianin nevű vegyületnek köszönheti, mely az agyműködési funkciókra is hatással van.

C-vitamin, folsav, kálium, antioxidáns! Kell ennél több?


Értékes C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, sok káliumot, foszfort, magnéziumot és kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi. A felsoroltakon kívül antioxidáns hatású ubikinon is található benne, aminek fontos szerepe van a sejtanyagcserében és a sejtekre káros szabadgyökök megkötésében.