Polenta?! Neki se mernék kezdeni, ha egy receptkönyvben olvasnám! De egy keveset konyítok főzéshez és minden újat ki kell próbálni! Arra kérlek titeket, hogy ne ijedjetek meg, ennél egyszerűbb és finomabb dolog nem is létezik a világon. Így hát, felhagytam az unalmas rizs és krumpli főzéssel, belevágtam az egyszerűbb kukoricpolenta gyártásba. Megbolondítottam kecskesajttal és olívabogyóval, kis hűtés, kis grillezés, mellé pedig egy fantasztikus húsgombóc. Főzésközben egy kis bor, vacsihoz is egy kevés és jól receptbe foglaltam, hogy ti is eltudjátok készíteni.

Hozzávalók 8 főre:


•         500 g finom darált marhahús
•         100 g puha kenyér
•         80 ml tej
•         2 tojás
•         4 teáskanál reszelt parmezán vagy Pechorino sajt
•         só, bors
•         egy kisebb csokor petrezselyem
•         olíva olaj
•         1 gerezd fokhagyma
•         1 citrom leve
•         3-4 levél bazsalikom
•         zsemlemorzsa a befedéshez
•         2 paprika
•         500 ml hámozott kockázott paradicsom
•         2 ek, cukor

 
Elkészítés:


Szeleteljük fel a kenyeret nagyobb darabokra és áztassuk tejbe pár percre.  
Keverjük össze a darált marhahúst a petrezselyemmel, a tojással, a sajttal, a fokhagymával, a citromlével, sóval és borssal, aztán adjuk hozzá az áztatott kenyeret. Keverjük addig, amíg egy tömör masszát kapunk. Formázzunk belőlük dió nagyságú golyókat. Süssük 5 percig a húsgolyókat két kanál olívaolajban.
Adjuk hozzá a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a cukrot és a bazsalikom leveleket, majd főzzük 15 percig alacsony hőfokon. Tálaljuk melegen rizzsel, krumplival, ropogós kenyérrel, polentával.


 Kecskesajtos - olivás polenta:


A kecske sajtot vágjuk apró kockákra és az olívabogyót karikázzuk fel.A vizet felforraljuk, hozzáadunk egy csipetnyi sót, majd alacsonylángon, sűrű kevergetés mellett belekeverjük a kukoricadarát. Vigyázzunk, mert csomósodásra hajlamos, használjunk habverőt a kevergetéshez.
Mikor megpuhult a dara, és már kezd besűrűsödni, hozzáadjuk az olívaolaját, a kecske sajtot és az olajbogyót. Sózzuk, borsozzuk, majd olívaolajjal kikent tepsibe öntjük és hűtsük1 órán át.
Mikor kihűlt, borítsuk ki a tepsiből, és vágjuk tetszés szerinti szeletekre. Forró serpenyőben kevés olajon grillezzük mind két oldalát kettő percig.

 

Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!