Szerintem Budapest lett Európa hamburger fővárosa! Tele a város a izletesebbnél ízletesebb hamburgerekkel. Nektek van kedvenc hamburgeretek? Most megmutatom az enyémet! Ha igazán maradandót akartok alkotni, szánjatok rá egy kevéske időt és A-Z-ig, készítsetek magatok mindent. Süssetek hambizsömlét, gyúrjátok a húspogit és hogy mindenki erről beszéljen, tegyétek különlegessé a hagymalekvárral! És ami nem hiányozhat egy kulináris hambi mellől, az a krumli. Amilyen egyszerűen csak lehet, főzd, ízesítsd és bízd a többit a forró sütőre! Jó kis páros móka! :)

Hozzávalók 6 adaghoz:

Húspogácsa:

  • 40 dkg. darált pulykamell filé
  • 5 dkg. kockázott bacon szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy reszelve
  • 1 db. tojás
  • 1 tk. kurkuma
  • 3 ek. olívaolaj
  • só és bors

Hagymalekvár:

  • 60 dkg. vöröshagyma
  • 2 db. narancs héja és leve
  • 2 ek. barnacukor

Buci:

  • 20 dkg rétes liszt
  • 20 dkg finom liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 4 db tojás
  • 2 csipet só

Steak burgonya:

  • 1 kg burgonya
  • 1 tk. só
  • 1 tk. pirospaprika
  • 3 ek olaj
  • frissen őrölt bors

 

Steak burgonya:

Főzzük meg héjában a burgonyát, hűtsük le és vágjuk negyedekre. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg az olajjal és fűszerezzük sóval, borssal, paprikával. Kezünkkel forgassuk össze és süssük 180C°-on 30 percet.

Buci:

Szórjuk tálba a lisztet, a szárított élesztőt, a porcukrot, a 3 db. tojást és keverjük össze alaposan a robotgép dagasztó száraival. Folyamatosan adagoljuk hozzá a 2 dl langyos tejet, a darabolt vajat és a sót, alaposan dolgozzuk össze, hogy elváljon az edény falától. Lisztezzük meg a tészta tetejét, a tálat fóliázzuk le, 30 perc alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát rakjuk bőségesen meg lisztezett deszkára és öklünkkel alaposan gyúrjuk át, hogy újra eredeti méretű legyen. Osszuk 6 részre és formázzunk belőle cipókat, rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg a tetejüket a 1 db. felvert tojással. Süssük 180 C°-on 35 percet légkeverés funkción.

Narancsos hagymalekvár:

Tisztítsuk meg a hagymát, szeljük ketté és szeleteljük vékony szeletekre. Vékonyan hámozzuk meg a narancsokat és a héjat vágjuk vékony csíkokra. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt és rakjuk bele a felszeletelt hagymákat. Kevergetve pirítsuk 10 percig, hagyjuk karamellizálódni, és közben adjuk hozzá a narancshéjat. Facsarjuk rá a narancsok levét és tegyük hozzá a két kanál barna cukrot. Majd forraljuk el a narancslevet, hogy sűrű és krémes legyen a hagyma. 

Húspogácsa elkészítése:

Rakjuk tálba a darált pulykamellet, a bacont, a fokhagymát, a tojást és a kurkumát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kézzel alaposan gyúrjuk össze. Formázzunk belőle tenyérnyi nagyságú, fél centiméter vastag pogácsákat. Forró serpenyőben süssük a 3 ek. olívaolajon, mindkét oldalát 6 percig. Rakjuk félre a tálalásig.

Tálalás: Vádjuk ketté a bucikat, rakjunk az alsó részére friss saláta levelet, arra a sült pulyka pogácsát és egy kanál narancsos-hagymalekvárt. Rakjuk rá a tetejét és tálaljuk mellé a steak burgonyát.