Erre a hétre elhoztam nektek a francia konyha egy remekbeszabott ételét! A quiche-ről, mint mindenki más, én is azt hittem nagyon nehéz elkészíteni. De tévedni emberi dolog, imádok tésztát gyúrni és ez az egyszerű vajastészta, nem lehet nagy kihívás senkinek. A tölteléket pedig kedvünkre variálhatjuk! Én a bacon szalonnás változatra esküszöm, de készítettem már garnélával, gombával és sonkával is. Sütöttem kerekre, vagy muffin formában, de volt alkalom, amikor a kenyérsütő formámba csináltam. A vegetáriánusoknak azt ajánlanám, pirítsanak cukkinit, vagy kaliforniai paprikát a hagymán bacon helyett. Dobják fel különféle sajtokkal és tegye mindenki sajátjává ezt a sok száz éves receptet. Kalandra fel és lisztezzük össze a konyhát!

Hozzávalók:


Tészta: 

   
•    20 dkg liszt
•    5 dkg    vaj
•    1 tojás sárgája


Töltelék:


•    2 dl tejföl 20 % -os
•    10 dkg bacon
•    4 tojás
•    1 fej vöröshagyma apóra vágva
•    10 füstölt sajt reszelve
•    1 dl víz
•    és a megmaradt tojásfehérje


Elkészítés:


Tészta:


Készítünk tésztát a lisztből, a vajból, a tojás sárgájából és a vízből kis só hozzáadásával. Gyúrjuk sima állagúvá, alaposan meg lisztezett deszkán és hagyjuk hűtőben pihenni 30 percet.
Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát és nyújtsuk formára a tésztát és igazítsuk a formába. nem baj ha a széle túl lóg majd, csodásan meg fog pirulni. Süssük elő 10 percet 175 fokos sütőben. Majd vegyük ki, villával szurkáljuk meg.


Töltelék:


A szalonnát pirítsuk meg, adjuk hozzá a hagymát, majd hagyjuk kihűlni. A tejfölt a 4 tojással és a maradék fehérjével kikeverjük, sózzuk-borsozzuk. Hozzá adjuk a kihűlt hagymán pirított szalonnát és a felkarikázott póréhagymát és a félig sült tésztára öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokos sütőben 35 percig sütjük. Ajánlott a légkeveréses funkció, ha nincs rá mód, adjunk még 5-10 percet a quche-nek a sütőben. Hidegen tálaljuk, de már langyosan fogyasztva is tökéletes és napokig eláll hűtőben.