Egy leves, ami a téli estéken is hangulatbahoz! Selymes ízhatásra gondoltam, finom porhanyós hússal, aminek az ízét áthatja a fokhagymából felszabaduló illóolaj. Egy kevés zöldséget és krumplit raktam még bele a tartalmasságért, az intenzitás összhangjáért pedig zellerszárat. Sáfránnyal koronáztam az ízét, és tejszínnel dúsítottam, hogy feledhetetlen élmény legyen minden kanál leves.
HOZZÁVALÓK 6 főre:
- 50 dkg szűzérme
- 2 szál zellerszár
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 20 dkg burgonya
- 2,5 dl tejszín
- 1 tasak sáfrány
- 1 evőkanál mustár
Ez egy tejszínes raguleves gazdag íz harmóniával, melyben minden zöldséget egyforma méretűre vágunk.
Elkészítés:
Hámozzuk, majd mossuk meg a zöldséget és a szűzérméről vágjuk le a hártyát. Egyszerűen, a kés hegyével szúrjunk a hártyás rész alá és óvatosan vágjuk le a húsról. Amikor ezzel megvagyunk, a zöldséget és a húst daraboljunk 1×1 cm-es kockákra.
Zúzzuk össze a fokhagymát és rakjuk a fazékban lévő hideg olajba. Lassú tűzön kezdjük el melegíteni. Amikor a fokhagyma már pirul és az olaj forró, tegyük bele a húst, vegyük maximumra a tűzhelyet és hirtelen süssük 2 percig. Rakjuk bele a mustárt és keverjük meg alaposan. Jöhetnek a zöldségek és a sáfrány.
Szép kis kavalkád kerekedik majd a fazékban. 4-5 percig folyamatosan kevergessük és felöntjük, de csak annyi vízzel, amennyi három ujjnyival ellepi.
Folyamatosan kevergetve főzzük lassú tűzön, kóstoljuk és ízesítjük sóval és borssal, majd adjuk hozzá a babérlevelet. Amikor minden megpuhult, húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük meg alaposan és tálaljuk forrón!
Utolsó kommentek