Egy leves, ami a téli estéken is hangulatbahoz! Selymes ízhatásra gondoltam, finom porhanyós hússal, aminek az ízét áthatja a fokhagymából felszabaduló illóolaj. Egy kevés zöldséget és krumplit raktam még bele a tartalmasságért, az intenzitás összhangjáért pedig zellerszárat. Sáfránnyal koronáztam az ízét, és tejszínnel dúsítottam, hogy feledhetetlen élmény legyen minden kanál leves. 

HOZZÁVALÓK 6 főre:

  • 50 dkg szűzérme
  • 2 szál zellerszár
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 20 dkg burgonya
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tasak sáfrány
  • 1 evőkanál mustár

Ez egy tejszínes raguleves gazdag íz harmóniával, melyben minden zöldséget egyforma méretűre vágunk.

Elkészítés:

Hámozzuk, majd mossuk meg a zöldséget és a szűzérméről vágjuk le a hártyát. Egyszerűen, a kés hegyével szúrjunk a hártyás rész alá és óvatosan vágjuk le a húsról. Amikor ezzel megvagyunk, a zöldséget és a húst daraboljunk 1×1 cm-es kockákra.

Zúzzuk össze a fokhagymát és rakjuk a fazékban lévő hideg olajba. Lassú tűzön kezdjük el melegíteni. Amikor a fokhagyma már pirul és az olaj forró, tegyük bele a húst, vegyük maximumra a tűzhelyet és hirtelen süssük 2 percig. Rakjuk bele a mustárt és keverjük meg alaposan. Jöhetnek a zöldségek és a sáfrány.

Szép kis kavalkád kerekedik majd a fazékban. 4-5 percig folyamatosan kevergessük és felöntjük, de csak annyi vízzel, amennyi három ujjnyival ellepi.

Folyamatosan kevergetve főzzük lassú tűzön, kóstoljuk és ízesítjük sóval és borssal, majd adjuk hozzá a babérlevelet. Amikor minden megpuhult, húzzuk le a  tűzről, majd adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük meg alaposan és tálaljuk forrón!