Alig vártam, hogy rendelhessek sütőtököt a zöldségesemtől sütőtököt. Mert amint szezon van, a vendégeimnek legalább kéthetente kell, hogy készítsek. Zseniális milyen sokszínűen el lehet készíteni ezt a levest, volt már nálunk narancsos, vagy csilis. Volt, amikor épp rokfortsajt habot készítettem feltétnek a tetejére és volt, amikor grillezett cukkinit. Most elkészítem nektek az itthonit, amit az unokahúgom soha nem tud megunni. Ráadásul, mint szoktam a krémleveseket, ezt is burgonyával és nem lisztel sűrítettem, hogy azok is fogyaszthassák, akik netán érzékenyek a búzafélékre. Kötényt fel és rontsunk be hangosan a konyhába!

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 40 dkg burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg mini scampi
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 szál rozmaring
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a hagymát, a sütőtököt és a burgonyát! Alaposan mossuk meg és daraboljuk a sütőtököt egyforma kockákra, majd rakjuk föl főni, annyi vízben amennyi ellepi. Amíg a levesünk a tűzhelyen fő, vágjuk apróra a vöröshagymát és a burgonyát.

Amikor forrni kezd, kevés hab képződik a tetején, amit folyamatosan szedjünk le. Forrástól számítva körülbelül 15 percet főzzük és ekkor adjuk hozzá a hagymát, a zúzott fokhagymát, a vajat és a burgonyát. Közben előízesítjük kevés sóval és borssal, valamint a kettő darab leveskockával. Ezek után hagyjuk felforrni és mindent puhára főzünk negyed óra alatt!

Ezt követően befejezzük az ízesítést ízlésünk szerint, hozzáadjuk a tejet és az olívaolajat. Majd bot mixerrel krémesre daráljuk, lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet és hozzá keverünk 1 deciliter a tejszínt. Tálalásig fedjük le!

Valószínűleg a mini scampit fagyasztva fogjuk megvásárolni, ezért érdemes a leves elkészítése előtt egy tálban hagyni magától kiolvadni!

Tejszínes mini scampi:

Kezdjük azzal, hogy serpenyőben hevítsünk két kanál olívaolajat és rakjuk bele a rozmaring szárat. Hagyjuk, hogy az olajban kissé kiolvadjanak az íz anyagok! Öntsük le a scampi-ról a kiolvadt levet és adjuk a rozmaringos olajhoz. Hirtelen süssük 2 percig és öntsük hozzá a maradék  tejszínt. Kezdjük el forralni és közben sózzuk-borsozzuk. Szedjük ki a rozmaring szárat és forraljuk újra 2-3 percig. Az így elkészített scampi tálaláskor kerül a leves tetejére.